Μας επιτέθηκε πλαγίως, του απαντούμε ευθέως!

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε άρθρο του κου Νίκου Σόβολου για το θέμα της τοποθέτησης της κας Αντωνοπούλου στο Δ.Σ. του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π., όπου προβαίνει και σε απαξιωτικά σχόλια για την ιστοσελίδα μας, το οποίο φιλοξενείται στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "Ο Σχολιαστής". Μολονότι δεν κατονομάζεται το ηλεκτρονικό μέσο, είναι εμφανές ότι αναφέρεται σε σε εμάς καθώς ήμασταν οι μόνοι που ασχολήθηκε με το ζήτημα. Επιπλέον δε, το παραδέχεται σε ηλεκτρονική επικοινωνία που είχαμε. Για όσους δε γνωρίζουν, ο κος Σόβολος παρακολουθεί τα τοπικά πολιτικά δρώμενα ενώ το 2010 ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό "Νίκη για την Αγία Παρασκευή".


Ομολογώ ότι εξεπλάγην από την ξαφνική αυτή και ανοίκεια επίθεση όταν ο κ. Σόβολος σε μεταξύ μας αλληλογραφία προσφάτως δε μου επέτρεπε να απαντήσω δημόσια σε διάφορα σχόλιά του, λέγοντας πως κάνουμε "φιλική συζήτηση". Ίσως να μην άρεσαν οι ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις μου που ακολούθησαν. Εν πάση περιπτώσει στα «φιλικά πλαίσια» με τα οποία μας αντιμετωπίζει, προτίμησε να εμπλέξει έτερο μέσο ενημέρωσης για να μας επιτεθεί μέσω σπόντας αλά γαλλικού μπιλιάρδου από το να στείλει κάτι προς δημοσίεση σε μας και να του απαντήσουμε. Συγκεκριμένα αναφέρει:


"Την ποδοσφαιρική προσέγγιση της υπόθεσης αυτής (εννοεί της κας Αντωνοπούλου), ακολούθησαν και γνωστά τοπικά ηλεκτρονικά μέσα "ενημέρωσης", προφανώς γιατί δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν για δικούς τους λόγους, να την παρουσιάσουν αμιγώς πολιτικά" .


Καταρχήν ήταν μια πολύ έξυπνη επίθεση η οποία κινείται στα όρια της κόκκινης γραμμής όσον αφορά τη νομιμότητα καθώς επιχειρεί να μας δυσφημίσει με το χειρότερο τρόπο. Βέβαια έχουμε τονίσει κατά το παρελθόν ότι σεβόμαστε όλες τις απόψεις και δεν ποινικοποιούμε τη δημοκρατία. Έπειτα έχουμε και άποψη και λόγο ώστε το κοινό της Αγίας Παρασκευής να κρίνει άπαντες.


Βασικά δεν κατανοήσαμε τι σημαίνουν τα εισαγωγικά στη λέξη ενημέρωσης. Προφανώς στα δύο χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας τα νέα της πόλης που δημοσιεύονται, τα ζητήματα που αναδείχθηκαν (π.χ. πάρκο Νεαπόλεως, πρόστιμα πινακίδων προεκλογικά, εγκληματικότητα, παιδικές χαρές κτλ), οι πρώτες ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις για θέματα της πόλης, το πρώτο ηλεκτρονικό ραδιόφωνο με ηχογραφημένες εκπομπές και συζητήσεις με καλεσμένους, οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις, αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας μας, ψευδο-ειδήσεις, παραπλάνηση του αναγνωστικού κοινού ή κάτι άλλο, αόριστο που όμως δεν αποτελεί ενημέρωση των δημοτών κατά τον κο Σόβολο.


Επιπροσθέτως η χρήση ποδοσφαιρικών όρων δε σημαίνει ποδοσφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος. Αντίθετα πολλές φορές, οι ίδιοι οι πολιτευτές με τη μεταπήδησή τους από τη μία παράταξη στην άλλη ποδοσφαιροποιούν την πολιτική. Η ανάλυση έγινε με το δικό μας τρόπο. Και μπορέσαμε  και θελήσαμε. Ο κος Σόβολος προφανώς δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να την καταλάβει, αποδίδοντάς μας απροσδιόριστους «δικούς μας λόγους» . Αλλά δεν πειράζει, θα την κάνουμε 50ρακια για την περίπτωση που δεν μπόρεσε.


Σαφώς θεωρώ εξυπνότατη την κίνηση του δημάρχου να αξιοποιήσει την κα Αντωνοπούλου στο Δ.Σ. του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. με την οποία ενδεχομένως της δημιουργεί μια ηθική υποχρέωση για το 2014. Και λέω ηθική, γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα μελλοντικά συμβάντα.


Τώρα τα περί "πολιτικής συναλλαγής" με "δωράκια" που προηγούνται, μου φαίνονται αστεία. Τοποθέτηση στο Δ.Σ. του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. και μάλιστα αμισθί! Σιγά τα ωά! Λες και τοποθετήθηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στον Ο.Η.Ε.. Μιας και μιλάμε όμως για μεταγραφές, κι ο κος Σόβολος από υποστηρικτής του κ. Γιαννακόπουλου έγινε ένθερμος υποστηρικτής της "Νίκης". Η δική του όμως μεταστροφή αποτελεί όπως μας έχει πει προσωπική υπέρβαση και προφανώς κατά τον ίδιο όλοι οι υπόλοιποι που συνέθεσαν τη "Νίκη" διέκριναν τον πολιτικό ρομαντισμό (το αναφέρω ως θετικό αυτό) του Γιάννη Σταθόπουλου και συστρατεύτηκαν μαζί του μόνο για αυτό το λόγο και όχι π.χ. και επειδή είχαν προηγούμενα με νυν και πρώην δήμαρχο.


Επιπρόσθετα είναι γνωστό πως σε κάθε παράταξη υπάρχει ένας βασικός πυρήνας. Πέραν τούτου υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που διαθέτουν θεμιτές φιλοδοξίες σε τοπικό επιπέδο και που πολιτεύθηκαν όχι βάσει ιδεολογίας αλλά του ποιος πρόλαβε πρώτος να τους κάνει πρόταση, πώς ζύγισαν οι υποψήφιοι τις καταστάσεις, ποιος υποψήφιος δήμαρχος πιστεύουν ότι θα εκλεγεί κτλ. Σωστά; Αυτό όμως δεν ποδοσφαιροποιεί την πολιτική; Πάμε με την ομάδα που πιστεύουμε ότι θα πάρει το πρωτάθλημα. Ή αν θέλετε, την μετατρέπει σε ιππόδρομο όπου αυτοί που θέλουν σίγουρα να κερδίσουν ψάχνουν να βρουν τον Αστραχάν!


Η όλη όμως αυτή συμπεριφορά τόσο όσον αφορά την απαξίωση της ιστοσελίδας μας όσο και τον επιθετικό χειρισμό της υπόθεσης με την κα Αντωνοπούλου χρήζει ορισμένων πολύ χρήσιμων επισημάνσεων - ερωτηματικών για προσωπική αξιολόγηση του αναγνώστη:


1. Οι απόψεις του κου Σόβολου όσον αφορούν την απαξίωση της ιστοσελίδας μας δεσμεύουν την δημοτική κίνηση "Νίκη για την Αγία Παρασκευή" στην οποία ανήκει; Άλλωστε είναι γνωστό πως προβεβλημένα στελέχη της "Νίκης" και φυσικά κι ο Γιάννης Σταθόπουλος έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της σελίδας κατά το παρελθόν σε επιθέσεις που δέχθηκε.


2. Η προσέγγιση του κου Σόβολου όσον αφορά την κα Αντωνοπούλου φανερώνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που έρχεται σε τελεία αντίθεση με την επιλογή της παράταξης. Ο κος Σταθόπουλος τελικά επέλεξε μια χαμηλών τόνων αντίδραση μέσω της ανάρτησης ενός σχετικού κειμένου στην ιστοσελίδα της παράταξης στις 8/8/2011, η οποία αναρτήθηκε δίχως τυμπανοκρουσίες (δλδ διάδοση του link μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κτλ). Το κείμενο αυτό δεν έπαιξε πουθενά αλλού, ίσως γιατί οι παραταξιακές ιστοσελίδες δεν έχουν επισκεψιμότητα σε μη εκλογικές περιόδους. Εμείς δεν το αναπαράγαμε σεβόμενοι τους χαμηλούς τόνους που επέλεξε η "Νίκη". Αντίθετα ο κος Σόβολος, μέλος της «Νίκης» μεγιστοποιεί το γεγονός προσδίδοντάς του εν τέλει πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία από όση του αναλογεί. Έτσι όμως ποιον βλάπτει περισσότερο; Αυτόν με τον οποίο καταπιάνεται στο γραπτό του ή αυτόν που υποτίθεται πως στέκεται στο πλευρό του; Εν τέλει όμως, την πολιτική και τις επιλογές της "Νίκης" την καθορίζει ο Γιάννης Σταθόπουλος ή άλλοι, ερχόμενοι ενίοτε και σε αντίθεση με τους πολιτικούς χειρισμούς της παράταξης; Κι αν αύριο προκύψουν άλλα δύο, τρία, τέσσερα, πέντε σχετικά άρθρα με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο για το εν λόγω θέμα από μέλη της «Νίκης»;


3. Με ένα σμπάρο δυό τριγώνια ή τελικώς κανένα;


Στα δύο χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας αρκετές φορές λογοκρίναμε κείμενα που ενέπλεκαν άδικα τοπικές εφημερίδες στα πλαίσια μιας αλληλεγγύης, μιας ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και γιατί θεωρούσαμε ορθό πως αν κάποιος έχει να πει κάτι για κάποιον -είτε συμφωνούσαμε είτε όχι- οφείλει να πάει ευθέως σε αυτόν. Πιθανώς δεν έγινε αντιληπτή αυτή η άδικη πλάγια επίθεση. Επειδή όμως είμαστε σχεδόν συνομήλικοι με τον εκδότη της, νέοι άνθρωποι, περάσαμε από την ίδια σχολή ως φοιτητές κι επομένως έχουμε κοινές  αναζητήσεις, ευελπιστούμε πως θα τηρήσει το fair play αναδημοσιεύοντας το παρόν στην εφημερίδα του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και το αναγνωστικό κοινό να κρίνει μόνο του.


Άλλωστε όπως  ενημερώσαμε τον κο Σόβολο, μπορεί να μη συμφωνεί με ότι γράφεται εδώ, μπορεί να διαφωνεί με όλα, μπορεί να μας θεωρεί μονόπατους, μπορεί να μας θεωρεί ετεροβαρείς στην κριτική, μπορεί απλά να αρέσκεται να μας κάνει υποδείξεις και κριτική, μπορεί να εκτιμά ότι πλέον μας «κατάλαβαν» όλοι, μπορεί επίσης πάρα πολύ απλά να μην επισκέπτεται μια ιστοσελίδα, για την οποία έχει μια τέτοια εικόνα όπως ευτύχως μας διαβεβαίωσε (ελπίζουμε οριστικά αυτή τη φορά) ότι θα πράξει αποχαιρετώντας μας στο τελευταίο του μήνυμα.


Δεν είναι όμως σωστό να επιχειρεί κανείς να δυσφημεί τη δουλειά ανθρώπων. Αν δε σου αρέσει κάτι, άφησέ το. Τόσο απλό. Γιατί μπορεί κάποιοι να έχουν άνεση χρόνου και να ασχολούνται με τα κοινά. Άλλοι όμως την ίδια στιγμή αγωνίζονται καθημερινά για να ανταπεξέλθουν. Κι εγώ –για να μιλήσω πια σε πρώτο πρόσωπο- έχω μάθει να σέβομαι την εργασία του συνανθρώπου μου.


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη