Ίσα βάρκα ίσα νερά ή άνοιγμα € 18.000.000,00 ή...;

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βασικότερο θέμα ήταν η συζήτηση και η ψήφιση του ισολογισμού του 2010 ενώ παρίστατο κι ο ορκωτός λογιστής κος Μπανίλας για να απαντήσει στα ερωτήματα.


Η συνεδρίαση ξεκίνησε ως συνήθως με δηλώσεις, τοποθετήσεις κι ερωτήσεις. Εξ αυτών σημειώνουμε το χαιρετισμό του κου Γιαννακόπουλου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς και την επιβράβευση για την πλήρη επιτυχία της αντιπυρικής προστασίας το καλοκαίρι που μας πέρασε.


Ο κος Σταθόπουλος μεταξύ άλλων ρώτησε αν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια τέχνης καθώς επίσης επανέφερε το θέμα του κολυμβητηρίου και τι νεώτερο υπάρχει.


Ο κος Γκιζιώτης ανέφερε με αφορμή τις ερωτήσεις του κου Σταθόπουλου πως υπάρχουν αρκετά ζητήματα που δεν έρχονται ως θέματα στο Δ.Σ. ενώ στάθηκε πάρα πολύ στο ότι ο δήμος στο τμήμα που τον αφορά για τα σχολεία θα πρέπει να κάνει τα πάντα καθώς υπάρχουν γονείς που δε διαθέτουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν τις σχολικές τσάντες.


Στη συνέχεια ο κος Κουβόπουλος αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωση του δημάρχου ότι αν ζούσε ο Σωτήρης Κατσάρας θα τον ρωτούσε τι συνέβη το 1975. Τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις τις οποίες είπε ότι θα τις δώσει αναγκαστικά γιατί κατέθεσε μήνυση στον εισαγγελέα, ενώ ταυτόχρονα ακούστηκαν σχόλια με νόημα από την πτέρυγα των "Μαζί" πως το 1975 έγιναν απολύσεις. Επίσης σχολίασε ότι ο δήμαρχος ως αρχάγγελος της κάθαρσης δεν έχει πρόβλημα να μεταβεί όποτε θέλει στον Άδη και να πάρει την απάντησή του.


Ο Κώστας Κρητικίδης στάθηκε σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας που συγκαταλέγει την Αγία Παρασκευή στους δήμους που παρανόμως κατεπάτησαν εκτάσεις για να επεκτείνουν τα κοιμητήριά τους λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για μας καθώς εκεί που επεκτάθηκε το κοιμητήριο δεν αποτελεί Β' ζώνη Υμηττού.


Κατόπιν ο Μιχάλης Γαβράς έκανε αναφορά στα Δημοτικά Ιατρεία των Πευκακίων και τα όσα έχουν ακουστεί για τα έξοδα € 10.000,00 για τη διαμερισματοποίηση του χώρου λέγοντας ότι νοικιάσαμε το χώρο 3 μήνες περίπου νωρίτερα αλλά με τη συμβατική υποχρέωση η αίθουσα να παραδοθεί έτοιμη με μόνη εκκρεμότητα τη διαμερισματοποίηση,η οποία στοίχισε λιγότερο την ίδια ώρα που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για αντίστοιχες εργασίες διαμόρφωσης του πρώην Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ στον Τσακό ανέβαζε το κόστος σε € 55.000,00. Ο δημοτικός σύμβουλος στηλίτευσε στην ουσία τις πολυδαίδαλες κρατικές διαδικασίες οι οποίες ενώ θεωρητικά υφίστανται προς όφελος της πολιτείας στην ουσία αφήνουν τα κενά εκείνα που επιτρέπουν την εκτροπή των δαπανών καθώς και την εξυπηρέτηση ημετέρων. Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Οργανισμού ρωτώντας σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε.


Εν συνεχεία ο Γιάννης Γουργούλης συνεχάρη τη δημοτική αρχή για την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων με την παρατήρηση της μεγαλύτερης προσοχής όπου υπάρχουν αποχετεύσεις καθώς εκεί παρατηρούνται αστοχίες, ενώ ρώτησε το δήμαρχο αν έχει προσκομίσει τη λίστα του ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ των τιμολογίων που δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες κι αν μπήκαν τα στοιχεία αυτά στον ισολογισμό. "Δε τη φέρατε; Δε την έχετε ή αέρα πουλάτε;" είπε χαρακτηριστικά.


Ο Γιάννης Σιδέρης στάθηκε για άλλη μια φορά στις παιδικές χαρές ενώ ρώτησε σε τι στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά την κατασκευή της πεζογέφυρας Γελαδάκη.


Σημειώνουμε επίσης την απαίτηση του Σωτήρη Ησαΐα ώστε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κος Παναγούλης να του αποστείλει τα υπέρ και τα κατά των προτάσεων Κουβόπουλου για το θέμα του κτήματος Σιστοβάρη όπως είχε δεσμευθεί και ενώ έχουν περάσει πια τόσοι μήνες.


Άξια αναφοράς και η καταγγελία του Αλέξη Μουστόγιαννη για το τι συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο στην πλατεία του Αη Γιάννη δηλώνοντας ο ίδιος πως φοβάται να περάσει ενώ -το σημαντικότερο- αναφέρθηκε σε σύρραξη όπως είπε που έλαβε χώρα στις 2/9/2011 μεταξύ 40 ατόμων με αποτέλεσμα να μεταβεί στην περιοχή ασθενοφόρο.


Τέλος ο κος Τσιμπουκάκης ρώτησε τον κο Γιαννακόπουλο που είχε πει πως αποτελεί τιμή που η υπουργός παιδείας επισκέφθηκε σχολείο της πόλης μας τη μέρα του Αγιασμού, αν αποτελεί τιμή και το γεγονός ότι το σχολείο των Κωφών & Βαρήκοων δε λειτουργεί λόγω της απουσίας σχολικού και που τα παιδιά δεν έχουν βιβλία. Ανέφερε επίσης ότι η Λαϊκή Συσπείρωση πανελλαδικά επιδιώκει την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων για τα σχολεία μέσω του προϋπολογισμού.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος για να απαντήσει στις ερώτησεις. Είπε πως απομένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες για την πληρωμή των εργαζομένων στα εργαστήρια τέχνης (αναμονή του ΦΕΚ).


Για τον Οργανισμό απήντησε πως οι δήμοι στους οποίους υπάγονται Πολεοδομίες δεν μπορούσαν να έχουν έτοιμο Οργανισμό από τον Ιούνιο. Όσον αφορά την πόλη μας, ο Οργανισμός είναι κατά 80% έτοιμος και πως τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί.  Προσέθεσε όμως ότι θα μοιραστεί εγκαίρως στις παρατάξεις για τυχόν προτάσεις, προσθήκες κτλ.


Για τις πρασιές (ερώτημα Γκιζιώτη) απήντησε ότι είναι υποχρεωμένος να το φέρει εντός του Σεπτεμβρίου στο Δ.Σ. ενώ για τη λίστα των τιμολογίων που δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες είπε ότι αγγίζουν το 1-1,2 εκ. ευρώ από τα συνολικά € 5.850.000 των π.ο.ε. (παρελθόντων ετών) και πως ο τέως αντιδήμαρχος των οικονομικών υπηρεσιών θα έπρεπε να έχει τη λίστα.


Όσον αφορά το ερώτημά του στον αείμνηστο δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Σωτήρη Κατσάρα είπε πως το 1975 συνέβησαν πολλά στην Αγία Παρασκευή, όπως οι δημοτικές εκλογές, η δική του μετακόμιση στην πόλη και μέσα σε αυτή την εύθυμη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, προσετέθη ότι τότε παντρεύτηκε η κα Γάκη ενώ οι Γιαννακόπουλος και Κρητικίδης φώναξαν δυνατότερα ότι είχαμε απολύσεις...


Για την πεζογέρυρα Γελαδάκη απήντησε ότι έχει ενταχθεί στα υπό κατασκευή και έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη από το υπουργείο χωροταξίας & δημοσίων έργων αλλά απομένει η χρηματοδότηση.


Στο ζήτημα Σιστοβάρη τόνισε πως βρίσκεται στη δικαιοσύνη, έχει ειπωθεί ότι ήταν να ειπωθεί και πως κάποιοι που δεν έχουν παρουσία στην πόλη προσπαθούν να αναδείξουν θέματα.


Στο Γιώργο Τσιμπουκάκη απήντησε πως ακόμη δεν έχει έρθει η τακτική χρηματοδότηση για να ζητήσουμε και έκτακτη.


Στη συνέχεια ο κος Τσιαμπάς απήντησε ότι θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των παιδικών χαρών από τον εργολάβο, ενώ για τα προβλήματα των ασφαλτροστρώσεων στα Πευκάκια δήλωσε ότι αυτές έγιναν από το δήμο Γέρακα κατόπιν δικής μας αδείας. Τέλος -και αυτό είναι σημαντικό- στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η ΔΕΠΑ με τα σκαψίματα των δρόμων άνευ προειδοποίησης του δήμου, το ότι έχουν υποβληθεί μηνύσεις και επιβληθεί πρόστιμα.


Μετά από περίπου δύο ώρες η συνεδρίαση πέρασε στην ημερήσια διάταξη και το θέμα του ισολογισμού. Ο αντιδήμαρχος των οικονομικών κος Παναγόπουλος ανέφερε πως με βάση τον ισολογισμό του 2010 οι υποχρεώσεις του δήμου ανέρχονταν στα € 18.000.000,00 και πως το έλλειμμα από τις € 744.000,00 το 2009 μειώθηκε στις € 106.000,00 το 2010.


Κατόπιν ο ορκωτός λογιστής κος Μπανίλας ανέφερε ότι ο έλεγχος περιλαμβάνει τις οικονομικές καταστάσεις ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτές απεικονίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου. Εν συνεχεία διάβασε τα καθήκοντα και τις απαραίτητες συνθήκες / νόμους που διαπνέουν τους ελέγχους αυτούς, ενώ ανέφερε πως οι οικονομικές καταστάσεις του δήμου αποτυπώνουν ευλόγως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία την εικόνα του στις 31/12/2010.


Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις εκ των οποίων σημειώνουμε:


1. ο κος Γιαννακόπουλος ρώτησε αν υπάρχει άλλος δήμος αντίστοιχου μεγέθους σε τόσο καλή κατάσταση.


2. ο κος Σταθόπουλος ρώτησε αν ο ισολογισμός περιλαμβάνει και τα νομικά πρόσωπα του δήμου, κάτι που όπως απαντήθηκε δεν μπορεί να ισχύει αφού τα Ν.Π. έχουν δικό τους ΑΦΜ και οικονομικές καταστάσεις αλλά αποτυπώνονται οι επιχορηγήσεις του δήμου προς αυτά.


3. ο κος Γκιζιώτης ρώτησε ποιο απλά αν το "μαγαζί" έκλεινε στις 31/12/2010 ποιο είναι το ύψος των υποχρεώσεων που θα έπρεπε να τακτοποιήσει ώστε να είναι εντάξει, εάν τα π.ο.ε. που δεν έχουν εκδοθεί νομίμως χάνονται και αν το επίπεδο οργάνωσης του δήμου θεωρείται καλό.


4. ο κος Γουργούλης είπε ότι η δημοτική αρχή που αμφισβητούσε τους παλαιότερους ισολογισμούς τώρα τους αποδέχεται και ρώτησε που αποτυπώνεται στον ισολογισμό το χρέος των € 18.000.000,00 γιατί δεν το βλέπει πουθενά καθώς και αν από το 2006 έως το 2010 υπάρχει μια θετική πορεία στα οικονομικά του δήμου.


5. ο κος Γαβράς είπε ότι είναι ιατρός και όχι λογιστής και πως όταν έρχεται ένα περιστατικό δεν κρίνει από την εξωτερική εικόνα αλλά προχωρεί σε λεπτομερείς εξετάσεις. Ανέφερε πως το σωρευτικό έλλειμμα του δήμου, τα € 5.600.000,00 είναι οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου και ρώτησε ποιες υποχρέωσεις απορέουν από τα δάνεια κάθε χρόνο και αν μπορεί ο δήμος να τις εξυπηρετεί.


6. ο κος Κρητικίδης ρώτησε πόσα είναι τα δάνεια και ποιες οι ετήσιες υποχρεώσεις αυτών, γιατί στα θετικά δεν αναγράφονται οι αβέβαιες απαιτήσεις του δήμου αλλά στα αρνητικά καταγράφονται οι αβέβαιες απαιτήσεις προς αυτόν και αν στα έσοδα περιελήφθησαν τα ποσά από το ΕΤΕΡΠΣ και το ΘΗΣΕΑ για την Αγίου Ιωάννου.


 


Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος ρώτησε που αποτυπώνονται τα 18 εκ. ευρώ και ο κος Παναγόπουλος του απήντησε ότι δεν υπάρχει σύνολο αλλά ο αριθμός αυτός προκύπτει ως εξής:


 


σύνολο υποχρεώσεων:  € 12.611.000,00


σύνολο προβλέψεων:    €   3.497.000,00


Σ ύ ν ο λ ο                            € 16.108.000,00


 


Συν € 1.360.000,00 τα π.ο.ε. των Νομικών Προσώπων φθάνουμε στα € 17.468.000,00


Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος απήντησε στον Ανδρέα Γκιζιώτη ποιες ήταν οι υποχρεώσεις του δήμου στις 31/12/2010 αν έκλεινε το "μαγαζί":


€  4.800.000,00 (π.ο.ε.)


€  1.100.000,00 (π.ο.ε. Νομικών Προσώπων)


€  5.600.000,00 (δάνεια)


€  1.000.000,00 (οι δύο επιχειρήσεις)


€  3.500.000,00 (προβλέψεις κινδύνων κινδύνων - εξόδων, απαιτητά από εργαζόμενους που παρέμειναν στη θέση


τους ενώ είχαν λήξει οι συμβάσεις)


€   3.700.000,00 (συνεχιζόμενα έργα)


€ 19.700.000,00


συν τα € 1,1 εκ. του leasing της υπηρεσίας περιβάλλοντος, σύνολο € 20,8 εκ.


 


Στο σημείο αυτό παρενέβη επί προσωπικού ο τέως δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος όντας σε έντονη συναισθηματική κατάσταση κάνοντας λόγο για "εναγώνια" προσπάθεια του δημάρχου να διογκώσει τις υποχρεώσεις και πως ψεύδεται όταν λέει ότι κρατούσαμε τους εργαζομένους πέραν των συμβάσεών τους καθώς αυτοί παρέμεναν κατόπιν δικαίωσης των ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσαν στα δικαστήρια.


Συνέχισε λέγοντας πως το 2010 το έλλειμμα ήταν σχεδόν μηδενικό και ότι στις υποχρεώσεις αθροίζουν πιθανούς κινδύνους, πως στα έσοδα δε συμπεριλαμβάνουν τα κεφάλαια του ΕΤΕΡΠΣ και του ΘΗΣΕΑ αλλά συμπεριλαμβάνουν την Αγίου Ιωάννου στις υποχρεώσεις. Κατόπιν υπενθύμισε ότι η Αγία Παρασκευή το καλοκαίρι είχε συμπεριληφθεί στους πράσινους δήμους και πως στα θετικά δεν αθροίζονται ούτε το ταμειακό υπόλοιπο ούτε οι υποχρεώσεις της κεντρικής εξουσίας προς το δήμο και πως με βάση τα παραπάνω ερχόμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά. Τόνισε ότι η περικοπή υπηρεσιών δεν είναι το φάρμακο για την εξάλειψη των υποχρεώσεων καθώς οι πολίτες χρειάζονται υπηρεσίες και πως θα είναι λάθος της δημοτικής αρχής αν επιμείνει στην τακτική αυτή.


Στη συνέχεια (εμείς δεν παραμείναμε καθώς ήταν ήδη προχωρημένη η ώρα) ο κος Μπανίλας απήντησε στα ερωτήματα ενώ ακολούθησε και η εισήγηση του ειδικού αγορητή για το θέμα, οικονομολόγου και δημοτικού συμβούλου της παράταξης "η πόλη μας" Τίμου Κωστόπουλου η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.


 



Ορισμένες σκέψεις


- Συμφωνώ απόλυτα με το Γιώργο Τσιμπουκάκη στο που συνίσταται η τιμή για την πόλη μας από την παρουσία της υπουργού όταν δεν υπάρχουν βιβλία, όταν συμβαίνουν στα νηπιαγωγεία όσα τραγελαφικά δημοσιεύσαμε και όταν δεν υπάρχει σχολικό για τα παιδιά του σχολείου Κωφών & Βαρήκοων;


- Η υπενθύμιση του κου Ησαΐα ότι ακόμη αναμένει την απάντηση του κου Παναγούλη δείχνει ότι ο δημοτικός συμβούλος όχι μόνο τοποθετείται και ζητά, αλλά ταυτόχρονα θυμάται.


- Ο κος Γαβράς με τη σύντομη δήλωσή του ανέδειξε την αναποτελεσματικότητα των νόμων που υποτίθεται ότι ο νομοθέτης θέσπισε για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.


- Τα εκτός ημερησίας διήρκεσαν δύο ώρες. Νο comment.


- Η ανάλυση του Τίμου Κωστόπουλου (διαβάστε εδώ) αποτελεί μια σοβαρή και απλή, κατανοητή προσέγγιση που βοηθά τον αναγνώστη στη διαμόρφωση εικόνας.


- Πάμε και στα οικονομικά. Δεν είμαι λογιστής αλλά διατηρώ την αίσθηση πως η όλη προσέγγιση όλων των μερών είναι εσφαλμένη ενώ παράλληλα χάνουμε το στόχο. Από ότι φαίνεται υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον όρο "υποχρεώσεις" και "χρέος".


Ο όρος "χρέος" δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση στην κοινή γνώμη -κι ειδικά τη σήμερον ημέρα- υπό την έννοια ότι παραπέμπει σε δάνεια, τράπεζες και απλήρωτους προμηθευτές, εργολάβους κτλ. Ότι δηλαδή έχουμε φεσώσει τον κόσμο.


Ο όρος "υποχρεώσεις" από την άλλη δεν είναι επιλήψιμος καθώς οι υποχρεώσεις είναι αυτό που λέει η ίδια η λέξη. Ο δήμος ως ένας οργανισμός ή μαγαζί όπως ειπώθηκε έχει υποχρεώσεις, π.χ. μισθοί, ενοίκια, ΦΜΥ, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ, επιχορηγήσεις νομικών προσώπων για άσκηση κοινωνικής πολιτικής κτλ. Αυτά δεν ακούγονται παράλογα στην κοινή γνώμη.


Τα χρέη όπως αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος την έννοια κυμαίνονται κοντά στα € 10,8 εκ. αν αθροίσουμε τα δάνεια (τα οποία όμως εξυπηρετούνται κάθε χρόνο και έχουν ένα χρονικό βάθος αποπληρωμής) και τα π.ο.ε.


Η ερώτηση του Ανδρέα Γκιζιώτη για το αν έκλεινε το μαγαζί τι θα έπρεπε να πληρώσουμε για να πούμε ότι καθαρίσαμε, έχει ενδιαφέρον μέχρι ενός σημείου για να ξέρουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε και να χαράξουμε πορεία, διότι σαφώς το μαγαζί δεν πρόκειται να κλείσει, εκτός αν βαρέσει κανόνι ολό το πολυκατάστημα όποτε όμως σε αυτό το ενδεχόμενο κανείς δε θα ασχοληθεί με το μαγαζί.


Έπειτα αν το μαγαζί έκλεινε, θα χρησιμοποιούσαμε το ταμειακό υπόλοιπο, οι υποχρεώσεις προς το δήμο θα καθίσταντο απαιτητές, θα κεφαλαιοποιούσαμε στο μέγιστο βαθμό την περιουσία του κι ενδεχομένως θα καλύπταμε τις υποχρεώσεις μας. Επιπρόσθετα πέρα από τις υποχρεώσεις, υπάρχουν και τα έσοδα.


Η υπόθεση του χρέους ή των υποχρεώσεων που είναι ίσως ο ορθότερος όρος είναι πέρα από λογιστική, και πολιτική. Παρατηρούμε όλοι τις δύο διαφορετικές αναγνώσεις του ιδίου εγγράφου. Η διοίκηση βρίσκει χρέη € 18 εκ ευρώ, η αντιπολίτευση βλέπει ποσά που δεν αθροίζονται στα έσοδα και ποσά που αδίκως συγκαταλέγονται στις υποχρεώσεις και καταλήγει στο ίσα βάρκα ίσα νερά.


Προσωπικά βρίσκω λάθος και τις δύο προσεγγίσεις στην ουσία τους, όχι σε επιμέρους λεπτομέρειες. Μένουμε στο πολιτικό δένδρο και χάνουμε το οικονομικό δάσος. Τι παρατηρούμε χειροπιαστά; Τι πρέπει να κάνουμε;


Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια πτώση του ελλείμματος τα τελευταία χρόνια σε σημαντικό βαθμό. Αυτό είναι θετικό και φανερώνει ότι ο δήμος μπορεί μια πια σε ετήσια βάση να καλύπτει τις υποχρεώσεις του. Επιπλέον η φετινή σφιχτή οικονομική πολιτική, παρά τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις, μπορεί να διατηρήσει τα οικονομική σε θετική τροχιά και γιατί όχι να περάσουμε σε πλεόνασμα είτε για την πραγματοποίηση έργων είτε για περισσότερη κοινωνική πολιτική είτε για αποπληρωμή δανείων και περιορισμό των υποχρεώσεων.


Διαπιστώνουμε επίσης όπως αναφέρει και ο Τίμος Κωστόπουλος στην εισήγησή του ότι δεν υπήρχε μέχρι πρότινος η λεγόμενη αποθήκη, να γνωρίζουμε δηλαδή την περιουσία μας σε είδος και να ελέγχουμε καλύτερα τη διαχείρισή της. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Τώρα είμαστε σε φάση υλοποίησής της.


Διαπιστώνουμε την ύπαρξη δανείων € 5.600.000,00 που ως ποσό δεν ακούγεται εξωφρενικό, αξίζει όμως να μάθουμε για ποιους λόγους προχώρησαν στη σύναψή τους οι προηγούμενες διοικήσεις. Ποιες ανάγκες κάλυψαν με αυτά.


Διαπιστώνουμε ανεξόφλητα τιμολόγια παρελθόντων ετών (π.ο.ε.) που αγγίζουν τα € 5.900.000,00. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, γιατί να υπάρχουν τέτοια τιμολόγια; Το ότι αυτό γίνεται παντού, προσωπικά δε μου λέει κάτι. Γιατί να παρέξει κάποιος μια υπηρεσία σήμερα, να αποδώσει Φ.Π.Α. και φόρο εισοδήματος αύριο και να πληρωθεί μετά από 2-3 χρόνια; Γιατί άλλοι εξοφλούνταν και άλλοι όχι; Ποιος το κανόνιζε αυτό; Στελέχη του δήμου και των αντίστοιχων νομικών προσώπων; Άλλοι; Αυτό πρέπει να διερευνηθεί και να απαντηθεί.


Ακούμε εδώ και καιρό για € 1.100.000,00 (μέρος των € 5,9 εκ) π.ο.ε. που δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να λήξει αυτή η αντιπαράθεση δημάρχου και Γιάννη Γουργούλη με τον δεύτερο να ζητά τη λίστα, τον πρώτο να λέει ότι θα έπρεπε να την έχει κτλ. Εμείς μπορούμε να μάθουμε ποια είναι αυτά τα τιμολόγια; Που συνίσταται η μη σύννομη έκδοσή τους; Ποιος ευθύνεται για αυτή και αν θα υπάρξουν ενέργειες από πλευράς του δήμου; Αν θα πληρωθούν ή όχι και τι αφορούν.


Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έξυπνες λύσεις που θα συμπιέσουν το κόστος όπως αυτές που εφήρμοσε ο Μιχάλης Γαβράς με το παράδειγμα των ιατρείων στα Πευκάκια ή όπως πράττει τώρα η Έφη Καψοκεφάλου στους Παιδικούς Σταθμούς όπου αντί να σπαταλά χαρτί και τόνερς σκοπεύει να μοιράζει τα μενού των παιδιών μέσω e-mail. Περικοπές ή αποφυγές εξόδων δίχως έκπτωση των υπηρεσιών που μας έχει συνηθίσει η Αγία Παρασκευή.


Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έξυπνες πολιτικές που θα αυξήσουν τα έσοδα όπως π.χ. η εκπόνηση μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τη διεκδίκηση πόρων μέσω ΕΣΠΑ και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων που ανήκουν στο δήμο ή των σχολείων είτε ακόμη και η δημιουργία ενός μικρού αντίστοιχου ενεργειακού πάρκου σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου Σπυρούδη ή του πάρκου στα Πευκάκια στα πλαίσια μιας γενικότερης διαμόρφωσης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων.


Η Αγία Παρασκευή χρειάζεται δυναμική φυγή προς τα εμπρός. Η νέα διοίκηση δείχνει ότι αναζήτει οδούς που θα οδηγήσουν σε λύσεις με βάση τη δύσκολη συγκυρία, η τέως διοίκηση έχει δείξει και αυτή πολλές φορές ότι συμπαραστέκεται ασκώντας μια αντιπολίτευση που δε βρίσκεται πάντα στον αντίποδα, έχει προτάσεις και αρκετές φορές συνδράμει.


Σίγουρα μπορούμε να δοκιμάσουμε, το ερώτημα είναι αν το θέλουμε! Από την άλλη στις δύσκολες στιγμές το «θέλω» παραμερίζεται γιατί υφίσταται το «πρέπει».


 


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη