αναρτηση

Αγαπητοί αναγνώστες,

Τώρα που τελείωσε η αγωνιστική περίοδος του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής κατηγορίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγίας Παρασκευής, της αγαπημένης μας Santa. Η ομάδα έκλεισε το πρωτάθλημα με μια γλυκόπικρη γεύση -κυρίως λόγω της πορείας στο δεύτερο μισό του Β' γύρου- καταλαμβάνοντας τελικά την 9η θέση καθώς ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων της τελευταίας αγωνιστικής δεν τη βοήθησε να κρατήσει την 7η.


Η ομάδα βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, στο οποίο βρέθηκαν μοιραία και άλλες ομάδες αντίστοιχου επιπέδου και βεληνεκούς. Θυμάμαι που πριν δύο χρόνια περίπου πανηγυρίζαμε όλοι τη σπουδαία άνοδο της Santa στη Γ' Εθνική μετά από μια εξαιρετικό σεζόν. Από τότε αρκετοί εξέφραζαν τον προβληματισμό τους εν μέσω του ενθουσιασμού που επικρατούσε.  Η ανησυχία τους αφορούσε το αν οι υποδομές της ομάδας σε οικονομικό επίπεδο θα της επέτρεπαν να αντέξει στο σκληρό πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και ενδεχομένως κάποια στιγμή να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω ή αν η ομάδα δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται.


Η πρώτη σεζόν της Santa στην τρίτη κατηγορία χαρακτηρίζεται αναμφίβολλα επιτυχής. Τερμάτισε στην 7η θέση ενώ υπήρξαν αρκετοί αγώνες στους οποίους η διαιτησία της στέρησε αρκετούς βαθμούς. Επιπλέον η ομάδα στάθηκε καλά στα ματς με τις μεγάλες ομάδες. Φέτος η SANTA ξεκίνησε δικαιολογημένα με περισσότερες φιλοδοξίες. Η Νότου για ένα μεγάλο διάστημα φαινόταν απόρθητη και μόνο ο Κεραυνός Κερατέας έφυγε με το Χ. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί ονειρεύονταν ακόμη και άνοδο της ομάδας στη Β΄Εθνική, κάτι που φαινόταν βαθμολογικά εφικτό μέχρι λίγο μετά τα μέσα του πρωταθλήματος. Μάλιστα αν δεν είχαν χάθει κάποιοι βαθμοί σε συγκεκριμένα παιχνίδια η Santa θα ήταν μέσα στους δύο πρώτους του πρώτου γύρου.


Πριν τις γιορτές όμως είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα σύννεφα. Ήδη από το ματς με τη Χερσόνησο είχαν μοιραστεί σχετικές ανακοινώσεις για κάλεσμα προς συζήτηση για το μέλλον της ομάδας μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Σταθόπουλου από την προεδρία δηλώνοντας αδυναμία να καλύψει περισσότερο τις οικονομικές ανάγκες. Η προεδρία άλλαξε χέρια και μπήκαν όπως φαίνεται στην αρχή κάποια χρήματα στην ομάδα. Για λίγο καιρό υπήρξε νημεμία και λίγο μετά η ηρεμία χάθηκε. Ίσως αυτό να μαρτυρούσαν και τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στη Νότου με υποδεέστερους αντιπάλους. Έτσι οδηγηθήκαμε στη δήλωση του προπονητή Μίλτου Γκόφα που ανακοίνωσε την αποχώρησή του στο τέλος της σεζόν. Λίγο μετά υπέβαλλε την παραίτησή του από την προεδρία και ο νέος πρόεδρος Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος, μια απόφαση που τελικά δεν υλοποίησε. Κι όμως ο Γκόφας φαινόταν από καιρό να έχει προβλέψει αυτή την κατάληξη. Σε ανύποπτο χρόνο και όταν όλα έδειχναν καλά μας απαντούσε σε συνέντευξή του στο agiaparaskevi-guide.gr σχετικά με το ποια θεωρεί ως τη χειρότερη στιγμή της καριέρας του: "Η χειρότερη στιγμή πιστέψατε με είναι η ιδέα ότι μπορεί να διαλυθεί αυτό που με τόσο κόπο φτιάξαμε και θαυμάζουν πολλές άλλες ομάδες της Αθηνάς". Κι όμως ο Μίλτος δεν ήθελε να φύγει αντίθετα επιθυμούσε τις συνθήκες εκείνες που θα του επέτρεπαν να ανεβάσει την ομάδα ένα "κλικ" πιο πάνω.


Έχω την αίσθηση -παρά τη ρήση "ουδείς αναντικατάστατος"- ότι η αποχώρηση του Γκόφα θα είναι μεγάλο πλήγμα για την ομάδα. Είναι εννιά χρόνια στο τιμόνι της. Την έχει μάθει, ξέρει τους παίκτες, ξέρει τα πάντα και φυσικά την έφερε εδώ που την έφερε. Άλλωστε αν δεν ήταν καλός προπονητής δε θα έμενε τόσο καιρό. Όποιος τον αντικαταστήσει θα παραλάβει την ομάδα σε δύσκολη συγκυρία και δε θα έχει την απαιτούμενη ηρεμία. Χώρια το γεγονός ότι κανείς δε ξέρει ποια θα είναι η ομάδα του χρόνου όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό της. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούγονται φήμες για Δ' Εθνική. Τότε βέβαια ποιο το όφελος της ανόδου στη Γ' κατηγορία και της αξιοπρεπούς παρουσίας της SANTA σε αυτή; Και αν αγωνιστεί στη Δ' Εθνική, τι θα έχει ως στόχο; Την άνοδο στη Γ'; Σχήμα οξύμωρο.


Ας δούμε όμως ένα προς ένα ορισμένα ζητήματα.


1. Επενδυτής


Κακά τα ψέμματα αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις αν δε βρεθεί επενδυτής που να έχει σχέδιο και να πάρει την ομάδα δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε πολλά. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα. Ο Αστέρας Τρίπολης ανέβαινε κατηγορία και σεζόν φτάνοντας να στέκεται μια χάρα στη Superleague γιατί βρέθηκαν δύο ελληνοαμερικάνοι που έριξαν χρήμα. Η Λάρισα η οποία είχε φτάσει σε ένα επίπεδο φθοράς και αφθαρσίας χρειαζόταν ένα Πηλαδάκη που όχι μόνο την επανέφερε στη Superleague αλλά της έδωσε ένα κύπελλο Ελλάδος και την έβγαλε στο ΟΥΕΦΑ πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Ο επενδύτης όμως για να έρθει θα πρέπει να υπάρχει κάτι να τον προσελκύσει. Ένα γήπεδο, κόσμος που ακολουθεί την ομάδα κτλ. Κανείς δεν επενδύει σε κάτι αν δεν πιστέψει ότι μπορεί να υπάρχει κέρδος. Εμείς δυστυχώς στερούμεθα του κόσμου αλλά και του γηπέδου δεδομένου ότι όπως είναι ο χώρος λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Κι επειδή αναφερθήκαμε στον Αστέρα Τρίπολης ήδη οι ιδιοικτήτες του σκέπτονται συγχώνευση με μεγαλύτερη ομάδα σε όνομα που να κουβαλά κόσμο. Ακούσαμε για την Παναχαϊκή με έδρα πλέον την Πάτρα καθώς και για την Καλαμάτα. Ακόμη και ο Σπανός στη Χαλκηδόνα που έκανε μια πολύ καλή πρώτη σεζόν στη Superleague είδε ότι χωρίς κόσμο δεν προχωράς και έτσι συγχωνεύτηκε με τον Ατρόμητο Αθηνών ο οποίος συνεπάγεται μια Α ιστορία στο ποδοσφαίρο ενώ αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πόλη όπως το Περιστέρι. Είναι λοιπόν η Santa ως επενδυτικό προϊόν ελκυστική ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον κάποιου επενδυτή; Διαθέτει εγκαταστάσεις; Έχει κόσμο; Βγάζει χρήματα από πωλήσεις παικτών από τις Ακαδημίες της ομάδας;


Το να ρίξουν 5-10 δεκάρες ορισμένοι επιχειρηματίες της πόλης δεν είναι λύση. Ήταν κάποτε, πριν 30 χρόνια όταν όλα κινούνταν σε περισσότερο ερασιτεχνικό επίπεδο. Μπορεί λοιπόν να πάει το κάρο λίγο παρακάτω αλλά μετά πάλι θα υπάρξει πρόβλημα. Βέβαια από το ολότελα καλό θα είναι και αυτό. Φαίνεται όμως πως για την ώρα δεν υπάρχει ανταπόκριση. Η ουσία όμως είναι να βρισκόταν ένας επενδυτής που η παρουσία του θα δώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα που χρειάζεται η Αγία Παρασκευή.


2. Βοήθεια από το δήμο


Κατα καιρούς έχει ακουστεί ότι ο δήμος οφείλει να βοηθήσει οικονομικά την ομάδα. Ο δήμος δεν οφείλει κάτι τέτοιο. Η ομάδα είναι Α.Ε. Άλλωστε ήδη παρέχει το γήπεδο με ευνοϊκούς όρους. Έπειτα τα οικονομικά του δήμου μας δεν είναι και τα καλύτερα. Άλλωστε διανύουμε δύσκολους καιρούς. Και πάραυτα ο δήμος έδωσε ένα ποσό στην ομάδα και δέχθηκε κριτική για αυτό διότι μια ιδιωτική επιχείρηση οφείλει μόνη της να βρει το βηματισμό της. Επιπλέον το να ανακατευτεί ένας δήμος στα θέματα μιας ομάδας δεν είναι ότι καλύτερο. Τρανό παράδειγμα ο Πανιώνιος του παρελθόντος που έφτασε να πέσει στη Β΄Εθνική. Η ομάδα όμως είχε τον κόσμο και την υποδομή (γήπεδο, ακαδημίες) καθώς και τη βαριά φανέλα και τράβηξε τελικά το ενδιαφέρον αυτών (Μπέος, Τσακίρης) που τον επανέφεραν σε υψηλό επίπεδο στην πρώτη εθνική. Αν στο δήμο μας περισσεύουν χρήματα, πιστέψτε με υπάρχουν ένα σωρό ανάγκες και ζητήματα που τα χρειάζονται. Ο Δήμος θα μπορούσε να εξεταστεί αν μπορεί να βοηθήσει σε άλλους τομείς.


3. Τιμή εισιτηρίου


Το κόστος του εισιτηρίου είναι στην καλύτερη περίπτωση απαγορευτικό. Τα € 15,00 είναι πάρα πολλά για να δίνεις το παρόν κάθε 2η Κυριακή σε ένα γήπεδο με βρώμικες καρέκλες, ελλείψει προστασίας από τις καιρικές συνθήκες και για να δεις απλά έναν αγώνα Γ' εθνικής. Με τα ίδια χρήματα παρακολουθείς αγώνα Champions League και φυσικά υπό πολύ καλύτερες συνθήκες. Επιπρόσθετα δεν μπορείς να επικαλείσαι για αυτό την αγάπη για την ομάδα την ώρα που ο οποιοσδήποτε κάτω των 26 μπορεί μέσω του συνδέσμου να πάρει εισιτήριο με μόλις € 3,00. Δηλαδή για να δει ένας 27αρης πατέρας με το γιο του 5 αγώνες να θέλει € 75,00 ενώ ο κάτω των 26 μόλις € 15,00 (όσα θέλει δηλαδή ο πρώτος για ένα παιχνίδι). Διότι ο μεν νέος μπορεί θεωρητικά να είναι φοιτητής, να μην έχει πόρους κτλ (γιατί μπορεί να μην ισχύουν όλα αυτά) αλλά και ένας οικογενειάρχης έχει ένα σωρό έξοδα. Επιπλέον δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι όσοι είναι άνω των 26 είναι οικονομικά εύρωστοι. Είναι τεράστια η διαφορά στο παραπάνω παράδειγμα, σε ποσοστό μεταφράζεται σε 400%.


4. Κόσμος


Ο κόσμος δε δίνει το παρόν. Προπονητής και παίκτες θα ήθελαν περισσότερη στήριξη. Αναρωτιώμαστε κι αν τα εισιτήρια των € 3,00 που διατίθενται από το σύνδεσμο εξαντλούνται. Το γιατί ο κόσμος δεν πάει στο γήπεδο τη στιγμή που η ομάδα στέκεται αξιοπρεπώς είναι ένα μυστήριο. Οι SANTA FANS μας έχουν πει αρκετά επί τούτου αλλά έχουμε συνεννοηθεί να τα κουβεντιάσουμε αυτά σε μια πιο ζωντανή επικοινωνία. Η πρόσβαση στο γήπεδο δεν είναι τόσο δύσκολη. Το αν οι εξέδρες δεν είναι ότι καλύτερο, είναι κάτι που δεν απασχολεί τους νέους. Εκτιμώ ότι απλά η ομάδα δεν προβάλλεται. Δίχως να γνωρίζω, απλά αναρωτιέμαι, πήγαν σε τακτικά διαστήματα στα σχολεία να καλέσουν τα παιδιά να έρθουν την Κυριακή στο γήπεδο; Οι μαθήτες και μόνο των Λυκείων φτάνουν να το γεμίσουν.


Και σε συνάρτηση με το θέμα του εισιτηρίου, φανταστείτε 3.000 θεατές επί € 5,00 γενική είσοδο για όλους = € 15.000,00 που σημαίνει ότι περίπου € 11-12.000,00 θα έμεναν στην ομάδα σε κάθε εντός έδρας ματς. Αντ' αυτού πάνε συγγενείς και φίλοι, πολλοί τζαμπατζήδες και παρά τα € 15,00 όχι μόνο δεν μένει χρήμα στην ομάδα αλλά μπαίνει και μέσα σε κάθε ματς.


Μηπώς λοιπόν μια οργανωμένη στρατηγική προβολής της ομάδας σε συνδυασμό με ένα ελκυστικό εισιτήριο έφερναν χρήματα στο ταμείο; Ενώ η διαρκής παρουσία μιας γεμάτης και δυναμικής εξέδρας θα αποτελούσε ένα σοβαρό λόγο για να επενδύσει κάποιος στη Santa. Μου φαίνεται αδιανόητο να απευθύνεις κάλεσμα και να μην έρχονται τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου να στηρίξουν την ομάδα της πόλης ή να μην ανταποκρίνεται ένα καλό ποσοστό φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο ώστε να έρθουν να στηρίξουν την ομάδα.


Αντ' αυτού μόνο οι SANTA FANS στηρίζουν την ομάδα με την αγάπη τους και το πάθος τους για αυτή. Κι επειδή τους έζησα απο κοντά στα παιχνίδια των Play off του volley μπορώ να σας πω ότι τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί είναι εκεί, ότι ώρα χρειαστεί, για να στηρίξουν τον αθλητισμό της πόλης και μολονότι παθιασμένοι με τη SANTA είναι πραγματικά άριστοι οικοδεσπότες απέναντι στους φιλοξενούμενους οπαδούς. Πρέπει να στηριχθούν και να βοηθηθούν να προσελκύσουν περισσότερα μέλη τώρα που αρχίζουν τα πρώτα τους πιο επίσημα βήματα. Άλλωστε οι ομάδες που δεν έχουν ή στέρεψαν από κόσμο, συνήθως δεν έχουν και μέλλον... Τρανό παράδειγμα ο Απόλλων Αθηνών.


5. Έλλειψη υποδομής και οργάνωσης


Ενδεικτικά σας λέμε ότι το περασμένο καλοκαίρι και πριν βγάλουμε το site στον αέρα μάταια προσπαθούσαμε να βρούμε κάποιον στην ομάδα να μιλήσουμε. Στείλαμε e-mails που δεν τα απάντησε κανείς. Με τον υπεύθυνο προβολής δεν καταφέραμε ποτέ να βρεθούμε και δε μας πήρε ούτε μια φορά πίσω. Κι όταν μετά από καιρό -πριν το ματς με τη Χερσόνησο στη Νότου- βρεθήκαμε σε συνεργάτη μας κοντά στα γραφεία της ΠΑΕ, μετά περάσαμε μια βόλτα από τα γραφεία της. Όταν παρουσιάσαμε τη δουλειά μας και είπαμε ότι θέλουμε να προβάλλουμε την ομάδα, πήραμε την απάντηση ότι ήδη η ομάδα απέκτησε site, πως υπάρχει blog των οπαδών κι επομένως είναι καλυμμένη από την πλευρά αυτή. Βέβαια σαφώς αν θέλαμε μπορούσαμε κι εμείς να την προβάλλουμε. Και το κάναμε πιστεύω επιτυχημένα. Κι ενώ τόσο καιρό προβάλλεται η ομάδα μέσω του site μας κανείς από την ΠΑΕ δεν ενδιαφέρθηκε να έρθει να δει ποιοι είμαστε και πως μοιάζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το Μίλτο Γκόφα όσο και το Νίκο Ιορδανίδη τους πλησιάσαμε για συνέντευξη με απευθείας επικοινωνία κι όχι μέσω της ομάδας.


6. Ακαδημίες - σκαουτινγκ


Μια λύση στα οικονομικά της ομάδας θα μπορούσε να δοθεί εν μέρει κι από τις Ακαδημίες. Η ανάδειξη παικτών από τα σπλάχνα της ομάδας και η εν συνεχεία μεταπώλησή τους σε μεγαλύτερες ομάδες θα μπορούσε να φέρει χρήματα στα ταμεία. Άλλωστε είναι μια δοκιμασμένη τακτική και από μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως ο Αγιαξ και η Πόρτο με την τελευταία να το εφαρμόζει καλύτερα καθώς οι Ολλανδοί μετά τα 3ετη ξεπετάγματά τους εξαφανίζονται για μεγάλο διάστημα. Εν προκειμένω η περίπτωση του Γιάννη Λουκίνα έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει μέλλον. Άλλωστε οι ακαδημίες της ομάδας έχουν αρκετά παιδιά. Αλλά και το σκάουτινγκ από γνώστες μικρότερων κατηγοριών θα μπορούσε να φέρει στην ομάδα παίκτες που θα προσφέρουν είτε άμεσα είτε στο μέλλον και θα μπορούσαν μετά να κάνουν το βήμα παραπάνω αφήνοντας στα ταμεία της ΠΑΕ σημαντικά έσοδα.


Ορισμένα πράγματα λειτουργούν ως αλυσιδωτή αντίδραση. Η οργάνωση σε θέμα προβολής και τιμολογιακής πολιτικής θα φέρει κόσμο στο γήπεδο και καλύτερη ψυχολογία στα παιχνίδια, οι Ακαδημίες και το σκάουτινγκ θα γεμίσουν το ρόστερ ενώ θα αποτελούν πήγη εσόδων.  Αυτά σε συνδυασμό θα προσελκύσουν τόσο τους γηγενείς επιχειρηματίες σε πρώτη φάση που θα δώσουν μια ακόμη τονωτική ένεση στα έσοδα της ομάδας και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο κάποιον δυνατότερο και ισχυρότερο επενδυτή.


Κλείνω με την ευχή το επόμενο πρωτάθλημα να ξαναβρεί τη SANTA στη Γ' Εθνική και να πάει ένα επίπεδο πιο πάνω γιατί της αξίζει.


Forza SANTA!



Στρατής Μαζίδης
Νεότερη Παλαιότερη