αναρτηση

Αγαπητοί φίλοι,

αυτή τη φορά φιλοξενούμε στα "Πρόσωπα της Πόλης" ένα συμπολίτη μας ο οποίος είναι γνωστός στους περισσότερους από εσάς. Άνθρωπος δραστήριος και με αγάπη για την πόλη της Αγίας Παρασκευής. Μαζί μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Πευκακίων "Η Αναγέννηση" κος Γιώργος Γεωργίου.

- Γιώργο σε καλοσωρίζουμε στην στήλη της ιστοσελίδας.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο site σας που είναι ευρύτατα  διαδεδομένο στην πόλη μας προσφέροντας  έγκυρη ενημέρωση σε χιλιάδες συμπολίτες μας και ιδιαίτερα την  νεολαία, με την οποία όλοι οι φορείς της πόλης θέλουμε να αποκτήσουμε καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία  μια που έχουν ανοικτούς ορίζοντες και με τις προτάσεις τους συμβάλλουν στη βελτίωση των κακώς κειμένων.

- Πόσα χρόνια ζωής μετρά ο Σύλλογος και περίπου πόσα μέλη αριθμεί;

Ο Σύλλογός  μας μαζί με τον Εξ. Σύλλογο Αγίου Ιωάννου είναι από τους ιστορικότερους  της Αγίας Παρασκευής. Ιδρύθηκε το 1977 και αριθμεί περί τα 500 μέλη. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια με τη νέα Διοίκηση του Δ.Σ.,  100 νέα μέλη προστέθηκαν στο Σύλλογο με ζέση για τις δραστηριότητές του και την εμπλοκή τους σ΄αυτές.

- Τα μέλη είναι ενεργά; Το ρωτώ αυτό γιατί πολλοί Συλλογοί μετρούν σημαντικό αριθμό μελών, λίγοι όμως ασχολούνται στην πράξη με αυτούς.

Τουλάχιστον τα μισά  από τα εγγεγραμμένα  μέλη είναι ενεργά. Τη στιγμή που πολλοί από τους Συλλόγους  έχουν καταντήσει «Σύλλογοι σφραγίδες», ο δικός μας Σύλλογος είναι όχι μόνο ενεργός  αλλά παρεμβαίνει και σε ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας. Αλλωστε είναι οι δράσεις  και οι πρωτοβουλίες που δίνουν  ζωντάνια στο Σύλλογο και κίνητρο στα Μέλη να ασχοληθούν  μ’ αυτές. Εμείς στο Σύλλογό μας προσπαθούμε, να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, να τους σηκώσουμε  από το καναπέ, να κάνουν τη γειτονιά τους και τη Συνοικία τόπο ανθρώπινης  επικοινωνίας και πολιτισμού…

Πως γεννήθηκε, άραγε,  η ιδέα για τη δημιουργία του Συλλόγου;

Το 1977 που δημιουργήθηκε ο Σύλλογος απασχολούσαν την περιοχή μας σημαντικά προβλήματα. Η περιοχή ανήκε στο Δήμο Παιανίας, δεν υπήρχαν οι στοιχειώδεις υποδομές (φώς, νερό, τηλέφωνο, δρόμοι). Οι πολίτες ένιωσαν τότε ζωηρά, την ανάγκη να ενώσουν τη φωνή και δύναμή τους. Ιδρυσαν  τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Πευκακίων «η Αναγέννηση» και άρχισαν τον αγώνα για να κάνουν τη Συνοικία μας εφάμιλλη των άλλων Συνοικιών της πόλης. Έναν αγώνα δίχως τέλος, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, γιατί και σήμερα υπάρχουν προβλήματα, διαφορετικής  βέβαια υφής αλλά ακόμη σημαντικά. Τα Πευκάκια όσο όμορφα κι αν είναι από μόνα τους, υπολείπονται ακόμη σε υποδομές από τις άλλες Συνοικίες της πόλης.

- Προκειμένου ο κόσμος να γνωρίσει περισσότερο το Σύλλογο και τις δράσεις του, ποιες στιγμές θα ξεχώριζες εσύ ως Πρόεδρος και ενεργό μέλος του όλα αυτά τα χρόνια;

Μια από τις σημαντικές δράσεις του συλλόγου μας ήταν αυτή της δενδροφύτευσης, που πραγματοποιήσαμε πέρυσι στο χώρο του Αθλητικού Κέντρου. Κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε τότε εκεί  300 και πλέον εθελοντές, οι περισσότεροι εκ των οποίων νέοι και μαθητές. Ονομάσαμε τη δενδροφύτευση αυτή συμμετοχική. Πετύχαμε   το ακατόρθωτο,  χωρίς εμείς ως Σύλλογος να αγοράσουμε κανένα δένδρο,  μας προσέφεραν  οι φορείς  της πόλης 150 και πλέον δενδρύλλια, που όχι μόνο έφτασαν για τις ανάγκες του χώρου, αλλά δημιουργήσαμε ως Σύλλογος, για πρώτη φορά  και  Τράπεζα Δένδρων  για προσφορά δένδρων και σε σχολεία.

Και μια και μιλάμε για τη δενδροφύτευση, άλλη μεγάλη στιγμή ήταν και το ξήλωμα, ύστερα και από δική μας αντίδραση των τεράστιων διαφημιστικών πινακίδων που είχαν τοποθετήσει παράνομα στη νησίδα Παναγούλη, και το φύτεμα εκεί από την Αττική Οδό των δενδρυλλίων. Επιασε τόπο ο αγώνας μας αντί να είναι εκεί φυτεμένες τεράστιες πινακίδες, βρίσκεται μια καταπληκτική νησίδα πρασίνου, σε ένα κεντρικό για μας σημείο, εισόδου για τη Συνοικία μας.

- Γιώργο πάμε και σε ένα άλλο θέμα. Θεωρείς ότι όλες οι γειτονιές όλων των πόλεων αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους;

Αναμφισβήτητα ναι.
Ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση τα προβλήματα είναι πολύ πιο σύνθετα και δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Πρέπει οι Σύλλογοι να προσανατολιστούν σε δράσεις κοινωνικής  αλληλεγγύης για την στήριξη των ασθενέστερων. Δεν αρκεί να έχει μια γειτονιά καλή αισθητική και υποδομές,  θα πρέπει να έχει και χαρούμενους πολίτες, με ανθρώπινο πρόσωπο, που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Να νοιάζεται ο ένας για τον άλλον , να μην αρκείται στη δική του καλοπέραση, όταν πολλοί από τους συμπολίτες μας αναζητούν μια δουλειά ή στέγη.

- Τι γίνεται με το θέμα της διάβασης στη Μεσογείων στο ύψος της αγίας Θέκλας;

Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα αγκάθι που βασανίζει ακόμη τη Συνοικία μας. Η Λεωφόρος  Μεσογείων, όπως γνωρίζετε,  χωρίζει την Αγία Παρασκευή στα δύο και το χειρότερο έχει στοιχίσει τη ζωή πλέον των 20 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων νέοι. Κλείσαμε παλιά την Μεσογείων για  διαμαρτυρία. Εις μάτην.
Σήμερα αναζητούμε  νέους τρόπους  διεκδίκησης  και είμαστε σε καλό δρόμο.

Εγιναν και ερωτήσεις στη Βουλή. Φρονώ ότι έχει πειστεί πλέον η Διοίκηση για την αναγκαιότητα εκτέλεσης  του έργου τη στιγμή που η μελέτη μάλιστα  έχει πραγματοποιηθεί. Είμαστε κοντά στην εκτέλεση του έργου  και επαγρυπνούμε.

Θέλουμε  και την κινητοποίηση/ευαισθητοποίηση όλων των φορέων και κατοίκων της πόλης  γι’ αυτό το ζήτημα  που δεν είναι μόνο πρόβλημα της Συνοικίας αλλά και της πόλης,  για να μην πω ευρύτερα της Ανατολικής Αττικής.

- Ποια άλλα ζητήματα είναι αυτή τη στιγμή όσον αφορά τα Πευκάκια;

Το συγκοινωνιακό, το θέμα ασφάλειας πολιτών, η ολοκλήρωση της οδοποιίας η συμπλήρωση των υποδομών (πλατείες, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, παράρτημα Δημοτικής  Βιβλιοθήκης) η δημιουργία πνευματικού κέντρου, στέκι νεολαίας, το δίκτυο ομβρίων και άλλα ζητήματα  εξακολουθούν και σοβαρά να απασχολούν τη Συνοικία μας.

- Η "Αναγέννηση" έχει προβεί ή σχεδιάζει να προβεί σε κάποιες ενέργειες;

Η Αναγέννηση αγρυπνά, στέλνει  διαβήματα, επικοινωνεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις, για τη λύση των προβλημάτων, πολλά εκ των οποίων είναι υπερτοπικά και σχετίζονται και με τους όμορους Δήμους Γέρακα και Χαλανδρίου. Είμαστε γνωστοί παντού για τις παρεμβάσεις  μας αλλά και τις δημιουργικές προτάσεις  και πρωτοβουλίες μας.

- Πριν λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει ένα Δελτίο Τύπου του Συλλόγου σχετικά με την αφαίρεση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Το θέμα αφορούσε τη δημόσια υγεία. Τι έγινε; Υπήρξε κάποια εξέλιξη;

Είχαμε  αποτελέσματα. Στείλαμε  διερευνητική επιστολή στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αυτό που προέκυψε ήταν απάντηση ότι όντως προκύπτουν παράνομες κεραίες, χωρίς άδεια στη Συνοικία μας.

Θα συνεχίσουμε, ωστόσο τον αγώνα, γιατί στόχος μας είναι να ξηλωθούν οι παράνομες κεραίες, όπως έγινε  και με τη συμβολή και οργανωμένη αντίδρασή  μας  στην περίπτωση της Παναγούλης. Πρέπει, επιπλέον  να επιβληθούν  και τα νόμιμα πρόστιμα στους παραβάτες για να μην ξαναεπιχειρήσουν πάλι τέτοιες παράνομες ενέργειες.

- Ο Σύλλογος ως σύλλογος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα; Αν ναι που εστιάζονται αυτά;

Για μας ένα είναι το πρόβλημα. Η εσωστρέφεια  και οι μικρότητες. Δυστυχώς ορισμένοι, σε πείσμα των οξυμένων αναγκών της εποχής μας εξακολουθούν μυοπικά να βλέπουν τα πράγματα. Να ενδιαφέρονται για το εγώ παρά για το εμείς. Να βλέπουν τη δική τους  γειτονιά, και το δικό τους δρόμο και όχι τη συνοικία και τη Λεωφόρο. Είναι καιρός, το επιτάσσει η εποχή μας  να αποκτήσουμε όλοι ανοικτούς  ορίζοντες και ανθρώπινο πρόσωπο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις  που έχουμε  μπροστά μας και είναι, λόγω της κρίσης,  πολύ σοβαρές.

- Με το Σύλλογο "Κοντοπεύκου - Πευκακίων" υπάρχει κάποια συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος;

Και βέβαια  και όχι μόνο με το Σύλλογο Κοντοπεύκου. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το νέο Δ.Σ., ζητήσαμε  να ανοίξουμε  την πόρτα και την καρδιά μας και στους άλλους Συλλόγους.

Δεν περιοριστήκαμε στη συμμετοχή μας στις δημόσιες σχέσεις και τελετές αλλά αναλάβαμε κοινές δράσεις.

Με το Σύλλογο Κοντοπεύκου και το δραστήριο Δ.Σ.  του αγωνιστήκαμε από κοινού για την μη εγκατάσταση Γραφείων Μετρό  και την επιβάρυνση της περιοχής.

Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις δενδροφυτεύσεις και όχι μόνο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια.

Με τον ιστορικό  Σύλλογο Αγίου Ιωάννου επίσης προχωρήσαμε σε κοινό διάβημα για την πεζογέφυρα Γελαδάκη στη Μεσογείων.

Αλλά και με το ακούραστο Δ.Σ. του Συλλόγου Τσακού μοιράζουμε  κοινούς  προβληματισμούς  αλλά και πρωτοβουλίες και δράσεις  για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Το κυριότερο όμως, πέρυσι προχωρήσαμε  ένα βήμα παραπάνω. Προωθήσαμε την ιδέα ενός μνημονίου συνεργασίας για  κοινά προβλήματα της πόλης και ανάληψη κοινών  πρωτοβουλιών.

Πέρυσι ασχοληθήκαμε με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου φέτος θα ασχοληθούμε και με άλλα θέματα,  γιατί πιστεύουμε στο ρητό  «Η ισχύς εν τη ενώση»

Επιπλέον εμείς σαν Σύλλογος  ξεπεράσαμε  και τα όρια της πόλης και έχουμε  συνεργασία και με Τοπικούς  Συλλόγους των Δήμων που γειτνιάζουν με τα Πευκάκια, όπως με το Σύλλογο του Γέρακα «Πηγή» και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του Πατήματος  Χαλανδρίου.

-Πέρα από το blog της "Αναγέννησης" υπάρχει κάποιο άλλο μέσο προβολής του; Π.χ. κάποιο site ή έντυπο του Συλλόγου;

Το blog  του Συλλόγου μας που είναι το www.peukakia-anagennisi.blogspot.com είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους συμπολίτες, τα μέλη και τους φίλους μας.

Αλλά εκτός του blog κάναμε πράξη και την έκδοση εφημερίδας του Συλλόγου με τα νέα του Συλλόγου και της περιοχής. Εκδώσαμε 2 τεύχη σε 3000 φύλλα. Ηταν για μας υπέρβαση και η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε και βοηθήθηκε από τους συμπολίτες μας.

Μοιράσαμε την εφημερίδα από πόρτα σε πόρτα, και είχαμε επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας. Η εφημερίδα ήταν το μέσο να ανοίξουμε διάπλατα την επικοινωνία με τους συμπολίτες και να τους γνωρίσουμε  καλύτερα.

Μεγάλη επίσης  στιγμή για το Σύλλογό μας θα είναι αν καταφέρουμε  να εκδώσουμε  το βιβλίο με την ιστορία των Πευκακίων, για το οποίο η Δημοτική Βιβλιοθήκη, και είναι προς τιμήν και της Προέδρου της και του Δ.Σ.  έχει εκφράσει το ενδιαφέρον  για την έκδοσή του. Το βιβλίο θα φωτίσει πτυχές της Συνοικίας μας και σπάνιες φωτογραφίες που αύριο αν δεν εκδοθούν θα  ξεχαστούν στη λήθη.

- Η αλήθεια είναι ότι η Κατερίνα κάνει καταπληκτική δουλειά στη Δημοτική Βιβλιοθηκή και ειδικά εμείς οι γονείς την ευχαριστούμε που μεριμνά σε δύσκολους καιρούς για τη δωρεάν και -κυρίως- ποιοτική διασκέδαση των παιδιών μας. Γιώργο, αν κάποιος από τους αναγνώστες μας θελήσει να εγγραφεί και να δραστηριοποιηθεί στην "Αναγέννηση" τι και πως πρέπει να κάνει;

Είναι πολύ εύκολο και εξαιρετικά χρήσιμο και για το Σύλλογο και για τους συμπολίτες μας. Για μας κάθε εγγραφή του Συλλόγου είναι και ένα σημάδι της αναγνώρισης του συλλόγου και των προσπαθειών μας. Τα Γραφεία του Συλλόγου μας
Βρίσκονται στην οδό Αρχιμήδη 1, που βρίσκεται στο  ύψος της Λεωφ. Παναγούλη και οδό Αγ. Αναργύρων.

Με ένα τηλέφωνο στον Πρόεδρο (6948230985) ή με μια αποστολή ενός Email στο Σύλλογο (Εmail syllogos.peukakia@yahoo.gr) είναι εύκολη η εγγραφή  και με χαρά την περιμένουμε να γνωρίσουμε τα νέα μέλη για τα ενσωματώσουμε στη μεγάλη οικογένεια του Συλλόγου μας.

- Γιώργο θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε για αυτή την όμορφη συζήτηση που είχαμε και να ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο του Συλλόγου. Το www.agiaparaskevi-guide.gr θα στηρίζει και θα προβάλλει τις ενέργειες του Συλλόγου που αποβλέπουν στο καλό της πόλης μας.

Και εγώ να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία  στο έργο της έγκυρης ενημέρωσης των συμπολιτών μας, χρησιμοποιώντας με τόσο ζεστό και αποτελεσματικό τρόπο τα σύγχρονα μέσα.
Νεότερη Παλαιότερη