Εθελοντικός καθαρισμός των ακτών της Ελλάδας - Πού και πώς δηλώνουμε συμμετοχή


Ξεκινά και φέτος παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός των ακτών και τις δράσεις στην Ελλάδα συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA.

Κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 350 εκατομμύρια τόνους πλαστικό (περίπου όσο το συνολικό βάρος των ανθρώπων πάνω στη γη). Τα περισσότερα απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα είναι πλαστικά μιας χρήσης. Υπολογίζεται ότι αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε με αυτόν τον ρυθμό τη θάλασσα το 2050 θα υπάρχει στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό απ' ότι ψάρια.

 Η HELMEPA συντονίζει και φέτος τον εθελοντικό καθαρισμό ακτών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μεγαλύτερου εθελοντικού γεγονότος του είδους στον κόσμο, με πάνω από 14 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως.

Η πρωτοβουλία θα διαρκέσει στην Ελλάδα από 18 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 και είναι ανοιχτή στο κοινό, σε όσους θέλουν να αναλάβουν δράση καθαρίζοντας συμβολικά μία ακτή ή τμήμα του βυθού από τα απορρίμματα. Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας το «Παίρνω μέρος, γίνομαι η λύση».

Πέρυσι, ακόμα και με τους περιορισμούς της πανδημίας, συλλέχθηκαν πάνω από 2,3 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων και καλύφθηκαν περίπου 80.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής παγκοσμίως.

Η δήλωση συμμετοχής

Η διαδικασία είναι απλή. Συμπληρώνετε τη δήλωση συμμετοχής και λαμβάνετε οδηγίες  για την ασφαλή οργάνωση της δράσης, καθώς και την ηλεκτρονική αφίσα της εκστρατείας. Επιπλέον, θα λάβετε το Δελτίο Καταγραφής απορριμμάτων, ώστε να συμβάλλετε στην επιστημονική μελέτη των απορριμμάτων που βρίσκονται στις ακτές και τις θάλασσες μας.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερη ευκολία την εφαρμογή για κινητά Clean Swell.

Παγκόσμιος Συντονιστής της πρωτοβουλίας είναι ο Αμερικανικός ΜΚΟ Ocean Conservancy. «Μικρές αλλαγές, με μεγάλη αξία για την υγεία του πλανήτη μας». 

lifo.gr 

 

Νεότερη Παλαιότερη