Κλήσεις τροχαίας από drone στις εθνικές οδούς – Πού θα γίνονται εναέριοι έλεγχοι

Ακολουθώντας τα παράδειγμα αρκετών χωρών της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, κ.α.), η Ελλάδα θα ρίξει στη μάχη της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη παραβατικότητα την τεχνολογία των εναέριων μέσων (drones), τα οποία και θα μπορούν να καταγράφουν τους οδηγούς εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τον Κ.Ο.Κ. και να… μοιράζουν κλήσεις, στέλνοντας εικόνα σε ζωντανή σύνδεση στα κέντρα επιχειρήσεων των κρατικών Αρχών.

Για αυτόν το λόγο, οι υπηρεσίες της Τροχαίας θα παραλάβουν δύο υπερσύγχρονα drones, τα οποία και θα χειρίζονται αξιωματικοί που θα έχουν περάσει από την ειδική εκπαίδευση, ενώ θα δημιουργηθούν κέντρα επιχειρήσεων σε διαφορετικά σημεία των οδικών αξόνων της χώρας για την καταγραφή και αξιολόγηση της εικόνας και των πληροφοριών που θα προσφέρουν τα drones.

Πρόκειται για δύο πανάκριβα μοντέλα, που θα κοστίσουν 4 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα πρώτα drones θα τοποθετηθούν στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), όπου και σημειώνονται πολλά ατυχήματα και στη συνέχεια στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου, ενώ αργότερα το πρόγραμμα των εναέριων μέσων αναμένεται να καλύψει και άλλες περιοχές που παρατηρείται υψηλός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων.

Οι κάμερες των drones που θα πετάνε σε ένα ύψος 120 μέτρων έχοντας εμβέλεια 10 χιλιομέτρων, θα μπορούν να καταγράφουν και να στέλνουν εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα, από τους παραβάτες οδηγούς που μιλάνε στο κινητό, κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις, παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, αλλά και τους επιβάτες χωρίς ζώνη, κ.α.

 caranddriver.gr

Νεότερη Παλαιότερη