Εμπαιγμός και κοροϊδία από τη Δημοτική Αρχή για τη διεξαγωγή του μαθητικού φεστιβάλ


Λυπόμαστε βαθιά και εξοργιζόμαστε για

τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που επεφύλαξε ο Δήμος Αγ. Παρασκευής προς

τους μαθητές/ριες των θεατρικών ομάδων της πόλης μας, τους γονείς τους,τους Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Συλλόγων Γονέων, τους θεατρολόγους αλλά ακόμη και προς  το Δημοτικό  Συμβούλιο της πόλης μας,

αναφορικά με τη ΜΗ διεξαγωγή του 14ου  Διαδικτυακού  Μαθητικού φεστιβάλ που ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στις 26 & 27 Ιουνίου 2021.


Σήμερα 25.06.2021, μια μέρα πριν τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, ΤΥΧΑΙΑ πληροφορηθήκαμε ότι τελικά ο Δήμος ΔΕΝ θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του ενώ το μεσημέρι ενημερώθηκαν οι θεατρολόγοι από το τμήμα Παιδείας.

Σύντομο ιστορικό:

Το Νοέμβριο 2020 ξεκινούν τα διαδικτυακά μαθήματα των θεατρικών ομάδων και το Δεκέμβριο του 2020 ο Δήμος υπογράφει τις συμβάσεις με τους θεατρολόγους. Οι συμβάσεις προβλέπουν ρητώς τη διεξαγωγή – λόγω των συνθηκών – διαδικτυακού μαθητικού φεστιβάλ έως το τέλος Ιουνίου 2021. Οι γονείς υπογράφουν Υπεύθυνες Δηλώσεις για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτό καθώς και την προβολή των ταινιών στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος εδώ και 14 χρόνια.

Η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων, όπως πάντα, συνδράμουν τις θεατρικές ομάδες  προσφέροντας ακόμη και τις πλατφόρμες για τη διενέργεια των διαδικτυακών μαθημάτων.

Το Μάιο 2021 διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ένωσης τηλεδιάσκεψη με όλους τους θεατρολόγους προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ και στη συνέχεια ενημερώνεται σχετικά το τμήμα Παιδείας του Δήμου.

Ακολουθούν συναντήσεις του τμήματος Παιδείας, Πληροφορικής και γραφείου τύπου του Δήμου με τους θεατρολόγους προκειμένου να αποσαφηνιστούν τεχνικές λεπτομέρειες.

Ορίζεται το χρονικό πλαίσιο της διεξαγωγής του διαδικτυακού μαθητικού φεστιβάλ το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Ιουνίου 2021. Το τμήμα Παιδείας ζητά νέες Υπεύθυνες Δηλώσεις από όλους τους γονείς των θεατρικών ομάδων για την προβολή των ταινιών στις 26 & 27 Ιουνίου 2021, τις οποίες και λαμβάνει.

Την Παρασκευή 18.06.2021, πριν το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος,  ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Λέκκας ενημερώνει τηλεφωνικά την πρόεδρο της Ένωσης για ύπαρξη κωλύματος στη διεξαγωγή του διαδικτυακού φεστιβάλ λόγω προσωπικών δεδομένων των παιδιών – ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΡΗΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.

Την Τρίτη 22 Ιουνίου αντιπροσωπείες της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων συγκεντρώνονται στο Δημαρχείο σε παράσταση διαμαρτυρίας και ζητούν συνάντηση με το Δήμαρχο για την άμεση επίλυση του θέματος. Κατατίθεται επίσης αίτημα της Ένωσης προκειμένου να λάβει εγγράφως την αιτιολογία για τη μη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Ο Δήμαρχος παρότι βρίσκεται στο γραφείο του, επικαλείται έλλειψη χρόνου και προγραμματισμένα ραντεβού και ΔΕΝ δέχεται την αντιπροσωπεία των γονέων. Καθορίζεται συνάντηση για την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 23.06.2021 .

Την Τετάρτη 23.06.2021 στο γραφείο Δημάρχου καταφτάνει αντιπροσωπεία της Ένωσης και των Συλλόγων όπου παρίσταται ο Δήμαρχος, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας και ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.  Ο Δήμαρχος δεσμεύεται για τη διεξαγωγή του μαθητικού φεστιβάλ στις προκαθορισμένες ημερομηνίες 26 & 27 Ιουνίου 2021 και διαμηνύει ότι θα βγάλει και «εντέλλεσθαι» εάν αυτό χρειαστεί.

Την ίδια ημέρα, ο Δήμαρχος δεσμεύεται εκ νέου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, για τη διεξαγωγή του διαδικτυακού φεστιβάλ στις 26 & 27 Ιουνίου 2021.

Την Παρασκευή 25.06.2021 ΤΥΧΑΙΑ πληροφορούμαστε ότι τελικά ο Δήμος ΔΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή του φεστιβάλ χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση.

Κατώτερος των περιστάσεων ο Δήμος, δεν σεβάστηκε την προσπάθεια και τη λαχτάρα των παιδιών και των γονιών να δουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας και των κόπων μιας τόσο δύσκολης σχολικής χρονιάς.

Εμείς, οι απλοί γονείς μαζί με τα ανήλικα παιδιά, σε στενή συνεργασία με τους θεατρολόγους, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα μύρια προβλήματα ενός πρωτόγνωρου εγχειρήματος χωρίς καμία βοήθεια από το Δήμο. Και δυστυχώς αυτό το ελάχιστο που είχε αναλάβει να κάνει ο Δήμος, την προβολή των ταινιών,  τελικά αποφάσισε να μην το κάνει, παρά τις δια του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την ανώτατη αρχή...
 

  •        Λυπούμαστε γιατί η Δημοτική αρχή δεν θέλησε να στηρίξει ένα θεσμό που αποτελεί κατάκτηση και γιορτή για όλη την πόλη.

  •        Εξοργιζόμαστε γιατί εμπαίζει μια ολόκληρη πόλη, αλλά κυρίως εμπαίζει μικρά παιδιά.

 

Το μαθητικό φεστιβάλ όμως έχει ριζώσει στις καρδιές των παιδιών μας και ολόκληρης της πόλης.

 Και θα βρούμε τον τρόπο να το κρατήσουμε στη θέση που του αξίζει.

 Και το 14ο  και τα επόμενα.


Αγ. Παρασκευή, 25.06.2021

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής

 

ΥΓ. Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Ένωσης για την έναρξη του μαθητικού φεστιβάλ. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε την προσπάθεια και τον κόπο τόσο των παιδιών όσο και των θεατρολόγων αυτή την τόσο ιδιαίτερη και  δύσκολη σχολική χρονιά.
 

Ο χαιρετισμός της Ένωσης για την έναρξη του 14ου μαθητικού φεστιβάλ.


 Στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, μια φωτεινή αχτίδα

 14ο Μαθητικό Φεστιβάλ Mαθητικής Δημιουργίας μέσω διαδικτύου
 

Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, τη διεξαγωγή του 14ου Μαθητικού φεστιβάλ,  που  θα παρουσιαστεί το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Ιουνίου 2021. Λόγω των συνθηκών της πανδημίας, το φεστιβάλ φέτος θα είναι διαδικτυακό και θα παρουσιαστεί η δουλειά των απογευματινών θεατρικών ομάδων των σχολείων μας.

Από την πρώτη μέρα αυτής της τόσο δύσκολης σχολικής χρονιάς, επίμονη και επιτακτική ήταν η ανάγκη  των παιδιών να μη διακοπούν, λόγω κορωνοϊού, τα απογευματινά μαθήματα θεατρικής αγωγής που προσφέρει ο Δήμος μας τόσα χρόνια τώρα στους μαθητές /ριες των δημόσιων σχολείων. Για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, Ένωση και Σύλλογοι Γονέων εργαστήκαμε και αγωνιστήκαμε μεθοδικά και σε συνεργασία με τους θεατρολόγους και το Δήμο σχεδιάσαμε ένα νέο πλαίσιο, ώστε να ικανοποιηθεί η αδήριτη ανάγκη των παιδιών μας για καλλιτεχνική έκφραση μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Το φετινό μαθητικό φεστιβάλ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος,  είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα, ένα πείραμα για μικρούς και μεγάλους. Οι θεατρικές ομάδες δούλεψαν όλη τη χρονιά μέσω διαδικτύου, σε πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού και χωρίς φυσική επαφή.  Για πρώτη φορά το αποτέλεσμα δεν θα είναι θεατρική, αλλά κινηματογραφική παράσταση με αμέτρητες τεχνικές δυσκολίες και ανύπαρκτα τεχνικά μέσα.  

Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία στους θεατρολόγους μας για τη θέρμη και το κέφι  που περιέβαλαν  τα παιδιά, τις ευρηματικές τους τεχνικές και την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν για το πρωτόγνωρο στην ιστορία του φεστιβάλ εγχείρημα.

Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις διεξόδους και το χαμόγελο που πρόσφεραν στα παιδιά μας τις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού.


 

Το λόγο έχουν τώρα οι θεατρικές μας ομάδες!

Θα δούμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μια ολόκληρης και ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς!

Θα καμαρώσουμε τα παιδιά μας και θα αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία από αυτά!

 

Αγ. Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2021

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής


Νεότερη Παλαιότερη