Να μη χαθεί η ευκαιρία της μεθαυριανής συνεδρίασης για τη γειτονιά του Αϊ Γιάννη


Η συζήτηση της κατάστασης που επικρατεί στην πλατεία του Αϊ-Γιάννη και πέριξ αυτής στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αγίας Παρασκευής αποτελεί μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η κατάσταση φαίνεται πως έχει φτάσει σε οριακό σημείο ενώ ήδη στη διαδικτυακή πλατφόρμα avaaz όπου αναρτημένο ψήφισμα με συγκεκριμένα σημεία και αναφορές στα προβλήματα της περιοχής έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 90 υπογραφές. 

Του Στρατή Μαζίδη

Η ανακοίνωση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το ζήτημα της πλατείας του Αϊ-Γιάννη θα είναι πρώτο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση αντιμετωπίστηκε γενικά θετικά από τις παρατάξεις και συγκεκριμένα την ελάσσονα αντιπολίτευση της νέας αρχής του Γιώργου Οικονόμου και την παράταξη του Γιάννη Μυλωνάκη. Στον αντίποδα ο τέως δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ανέφερε ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα" και σχολιάζοντας πως η κατάσταση εκεί "δεν κρύβει τη μεγάλη παραβατικότητα αλλά τη μεγάλη ενόχληση" που προκαλεί μολονότι πριν λίγους μήνες είχαν πραγματοποιηθεί συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών.

Δυστυχώς η Αγία Παρασκευή έχει μία πολύ κακή παράδοση όταν δίνεται δημοσιότητα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και υπάρχει κοινό. Οι συνεδριάσεις θυμίζουν περισσότερο μία μάχη επικοινωνιακού χαρακτήρα και λιγότερο ουσιαστικού με κεντρική στρατηγική τη σύγκρουση και στόχο την επικράτηση αυτή. Για αυτό και σε πολλές αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος είχαμε μόνο νικητές και καθόλου ηττημένους εκτός φυσικά από την ίδια την πόλη και τους δημότες της.

Θα είναι τεράστιο λάθος να ξεφύγει η κατάσταση στην επικείμενη συνεδρίαση μόνο και μόνο για να κερδίσουν κάποιοι όπως ίσως εσφαλμένα πιστεύουν τις εντυπώσεις ενώ θα έχουμε χάσει την ουσία. Π.χ. θα είναι μεγάλο λάθος να μιλήσουμε ακόμη μια φορά για το τι έγινε πέρσι ή τι δεν έγινε. Όπως επίσης θα είναι λάθος η κουβέντα να πάει στην ακύρωση της ανάπλασης που είχε σχεδιάσει η διοίκηση Σταθοπούλου διότι εκτός από τους άλλους λόγους που έχουν αναλυθεί εκτενώς ως προς το ορθό της ακύρωσής της, το να μετατρέψει κανείς ένα χώρο σε εργοτάξιο δεν αποτελεί λύση προβλήματος απλά μετάθεση για αργότερα.

Επίσης δεν είναι σωστό να τσουβαλιάζονται όλοι μαζί. Είναι άλλο πράγμα ο διακινητής ναρκωτικών, άλλο ο χρήστης, άλλο εκείνος που δεν σέβεται σπάζοντας γυαλιά και κάνοντας την ανάγκη του όπου βρει ενώ παράλληλα δε σέβεται την κοινή ησυχία κι άλλο εκείνος ο όποιος δε θέλει να κάτσει κάποιο μαγαζί αλλά προτιμά να πάρει το αναψυκτικό του ή το ποτό του από κάπου αλλού και να κάτσει σε ένα παγκάκι να κουβεντιάσει και να γελάσει με την παρέα του σεβόμενος την αρχή ότι τα όρια της ελευθερίας του Α σταμάτα που αρχίζουν τα όρια της ελευθερίας του Β.

Ήδη αρκετοί δημότες με σχόλια τους εμφανίζονται να περιμένουν τη συνεδρίαση της Τετάρτης με αρκετά ανεβασμένο τον πήχη. Δεν χρειάζονται περιττές διαμάχες οι οποίες θα επιβαρύνουν την πόλη με ακόμη περισσότερα προβλήματα. Τουλάχιστον όχι τώρα. Οι δημότες περιμένουμε μία συζήτηση που μέσα από τις προτάσεις και τις καλώς εννοούμενες υγιείς αντιπαραθέσεις θα μπορούσε να προκύψει μία ενιαία στρατηγική με συγκεκριμένα βήματα η οποία θα είναι δίκαιη, δε θα αποσκοπεί στην τιμωρία αυτών που δε φταίνε σε τίποτα, θα μέριμνα για την ασφάλεια και ηρεμία των περιοίκων και φυσικά θα φέρνει στο επίκεντρο το ρόλο των αρχών. Αυτός δεν είναι ο αποκλεισμός μίας πλατείας που δεν μπορεί άλλωστε να ισχύει για πάντα ενώ κινείται πέραν κάθε λογικής αλλά η διασφάλιση της τάξης, όπως η πραγματοποίηση αλκοτέστ, ο έλεγχος της ταχύτητας τις επικίνδυνες ώρες ή η βεβαίωση προστίμων σε περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης.

Σε κάθε περίπτωση η μεθαυριανή συνεδρίαση είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους τους συμμετέχοντες αρκεί να καταλάβουν πως το πραγματικό διακύβευμα είναι ίσως πολύ διαφορετικό από αυτό το οποίο νομίζουν.

Νεότερη Παλαιότερη