Φιλόδοξα σχέδια, τρικλοποδιές αλλά και πολιτικές ειδήσεις μέσω ΠΑΟΔΑΠ

Εκτενής ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ. Ο κ. Παπασπύρος ξεκίνησε με έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα δράσεων και ενεργειών της διοίκησης του Νομικού Προσώπου στον αθλητικό και πολιτιστικό τομέα, ενώ ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού. Επίσης παρουσίασε τις μελλοντικές κινήσεις του ΠΑΟΔΑΠ στα δύο πεδία δράσης του.

Του Στρατή Μαζίδη

Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ενημέρωση – συνέντευξη τύπου μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, ήταν άψογα οργανωμένη, ο πρόεδρος δεν πλατίασε και παρά το γεγονός ότι τέθηκαν συνολικά 17 ερωτήσεις, οι εκπρόσωποι των μέσων δεν έκαναν κατάχρηση του χρόνου και η όλη διαδικασία διήρκησε περίπου 60 λεπτά.

Τον απολογισμό και τα επόμενα βήματα όσον αφορά το σχέδιο δράσης του ΠΑΟΔΑΠ, μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ > Πεπραγμένα και στόχοι του ΠΑΟΔΑΠ στον πολιτισμό και αθλητισμό της πόλης, καθώς έχουν δημοσιευθεί ήδη από χθες.

Από την πλευρά μου είχα τη δυνατότητα να θέσω στον πρόεδρο του Οργανισμού τα ακόλουθα ερωτήματα:

- Ανακοινώσατε μια σειρά ενεργειών – δράσεων και παρεμβάσεων στις οποίες προχώρησε ο ΠΑΟΔΑΠ τόσο στον αθλητισμό όσο και τον πολιτισμό αλλά μας παρουσιάσατε και ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη συνέχεια. Θα έχετε την υποστήριξη του Διοικητικού σας Συμβουλίου σε αυτό; Το ρωτώ με βάση τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και γενικά πως λειτουργείτε ως σήμερα με την αντιπολίτευση;

Ο κ. Παπασπύρος απήντησε ότι τα μέλη του ΔΣ από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του, είναι εξαιρετικά από κάθε άποψη, εξαιρώντας μια ενίοτε συγκεκριμένα εμφανιζόμενη παραφωνία. Τόνισε ότι όλοι λειτουργούν ως μια ομάδα και πως το συμβούλιο διακρίνεται από μια σύμπνοια λειτουργώντας σε πολύ καλό συναινετικό κλίμα.

- Δεχθήκατε πολύ σκληρή κριτική από δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης για δύο επιλογές της διοίκησής σας: Για την λειτουργία, μέσω ενδιάμεσου φορέα, των αθλητικών και πολιτιστικών δομών του ΠΑΟΔΑΠ και για τον ορισμό καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Δημοτικό Ωδείο. Δούλεψε τελικά καλύτερη η επιστροφή σε αυτό το και παλαιότερα χρησιμοποιηθέν μοντέλο, και αν ναι, γιατί;

Ο πρόεδρος απήντησε πως ο τρόπος που αντιπολιτεύονται οι παρατάξεις της “Νίκης” και της “Νέας Αρχής” [εστίασε μόνο στο Γιώργο Οικονόμου], δεν είναι τρόπος αντιπολίτευσης εξηγώντας πως μια αντιπολίτευση πρέπει να κρίνει και να ελέγχει τη διοίκηση αλλά δεν μπορεί να δημιουργεί εμπόδια βάζοντας τρικλοποδιές στη διοίκηση και αμέσως εξήγησε τι εννοεί με αυτό αναφέροντας ότι με τη λειτουργία των δομών μέσω ενδιάμεσου φορέα εξαρχής οι εργαζόμενοι θα είχαν συμβάσεις, ασφάλεια και θα πληρώνονταν κανονικά ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο κόσμος δούλευε με υποσχετική ότι θα γίνουν συμβάσεις που όμως καθυστερούσαν 5-6 μήνες χωρίς ασφάλιση και χρήματα για αυτό το διάστημα και δημιουργείτο χρέος.

Τόνισε πως έγιναν ενέργειες να σταματήσει αυτή η διαδικασία δηλώνοντας πως επιχειρήθηκε μπούλινγκ σε υπηρεσίες με αποτέλεσμα το ταμείο να εκφράσει αντιρρήσεις για την επιλογή του τρόπου λειτουργίας των δομών αυτών με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ενός σημαντικού ποσού στις πληρωμές.

Το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε τη διοίκηση καθώς η όλη διαδικασία και οι αντιρρήσεις του ταμείου κατόπιν και των αντιπολιτευτικών πιέσεων έφεραν το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο αποφάσισε στις 5-3-2021 ότι όλες οι ενέργειες της διοίκησης ήταν απολύτως νόμιμες και θεμιτές και άμα τη επιστροφή του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη θα πληρωθούν άμεσα τα καθυστερημένα.

Όσον αφορά το θέμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας ο κ. Παπασπύρος υπενθύμισε πως η προηγούμενη διοίκηση πριν 3 χρόνια είχε αντικαταστήσει τον τότε διευθυντή και με κατηγορίες που είχαν προκαλέσει αντιδράσει. Η σημερινή διοίκηση θεώρησε ότι έπρεπε να αναλάβει ένα νέο πρόσωπο για να προχωρήσει το Ωδείο σε μια νέα κατεύθυνση. Η τ. Διευθύντρια προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία όμως απέρριψε την ένστασή της. Ωστόσο ο κ. Οικονόμου εξακολουθεί να αναφέρεται σε αυτό το θέμα, τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου υπογραμμίζοντας πως οι δύο παραπάνω αποφάσεις δικαιώνουν τη διοίκηση πλήρως στα αντίστοιχα ζητήματα.

- Έχετε συμπληρώσει 10 χρόνια που ασχολείστε με τον ΠΑΟΔΑΠ, είτε ως μέλος του ΔΣ, είτε τώρα ως πρόεδρός του. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΔΑΠ, γενικά ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός στην πόλη μας; Πώς και πότε νομίζετε ότι αυτό μπορεί να λυθεί;

Ο πρόεδρος απήντησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρων. Δεν έχουμε επαρκείς αθλητικούς χώρους, και κανέναν χώρο πολιτισμού με εξαίρεση το Πέτρινο στο Στ. Κώτσης ώστε κάθε φορά να απευθυνόμαστε στο Κολλέγιο ή το Δημόκριτο. Μεσο-μακροπρόθεσμα και με την ανέγερση του νέου Δημαρχείου, τη δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια και κάποιες άλλες ιδέες που έχει η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ, αλλά θα πρέπει να αναλυθούν ξεχωριστά, μπορεί σταδιακά να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

- Από το ξεκίνημα της δικής σας διοίκησης παρατηρεί κανείς πως ελάχιστες φορες αναφέρεστε στο παρελθόν του Οργανισμού μολονότι επί προηγούμενης δημοτικής αρχής απασχολούσε την επικαιρότητα, ωστόσο όσες φορές το πράξατε, μιλάτε πάντα για την τότε δημοτικό αρχή και όχι τη διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ. Γιατί αυτό;

Ο κ. Παπασπύρος απήντησε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή και διοίκηση κρίθηκαν το 2019 αλλά μερικές φορές αναγκάζεται να αναφερθεί όταν προκαλείται. Συνέχισε λέγοντας πως ο κ. Παπαμιχαήλ είχε απασχολήσει αρκετές φορές είτε δικαίως είτε αδίκως το τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Θυμάται όμως ότι 2 ή 3 φορές ο τότε Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος αναλάμβανε πλήρως την ευθύνη λέγοντας ότι καλύπτει απολύτως και στηρίζει πλήρως τον τότε πρόεδρο.

Ωστόσο έκανε μια ακόμη αναφορά και συγκεκριμένα πως αναλαμβάνοντας πρόεδρος διαπίστωσε πως η τότε δημοτική αρχή δε φέρθηκε τότε καθόλου καλά στον ΠΑΟΔΑΠ με διάφορους τρόπους ανεξάρτητα αν έλεγε ο τότε δήμαρχος ότι στηρίζει τον πρόεδρο καθώς καταδίκασε τον Οργανισμό ακόμη και αν ήθελε, να μην μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω μειώνοντας την επιχορήγηση από το 1,1 εκ. ευρώ στις 900.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό αναφέρεται στην προηγούμενη δημοτική αρχή και όχι στον προκάτοχό του.

- Επειδή είπατε ότι θα ξεκινήσει το σινεμά αν όλα πάνε καλά, το φεστιβάλ με την επιχορήγηση από το ΥΠ.ΠΟ., αυτό σημαίνει και μια σειρά χρονοβόρων διαδικασιών, θα προλάβετε να είστε έτοιμοι;

Ο κ. Παπασπύρος απήντησε πως ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη λειτουργία του κινηματογράφου και του Φεστιβάλ. Τόνισε ακόμη ότι το Open Air που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, θα συνεχιστεί και φέτος με διαφορετικό όνομα και πιθανότατα με μεγαλύτερη διάρκεια και στις γειτονιές της πόλης.


 Από τις ερωτήσεις των έτερων εκπροσώπων των τοπικών και υπερτοπικών ιστοσελίδων προέκυψε ακόμα ότι:

> Ο Δημοτικός Κινηματογράφος θα λειτουργεί φέτος στο 2ο Γυμνάσιο όπου λειτούργησε πέρυσι με επιτυχία μέχρι να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος.

> Στο θέμα των αθλητικών χώρων η Δημοτική Αρχή προχωρά το κολυμβητήριο και εξελίσσεται ο σχεδιασμός για το Α.Κ. στα Πευκάκια.

> Όσον αφορά την υλοποίηση ή μη του Summer Camp δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη εικόνα από το Υπουργείο και σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο ορισμός ή μη, πλαφόν στη συμμετοχή των παιδιών και το πλαίσιο των μέτρων που θα ισχύουν.

> Δε θα χαθεί η χρονιά στο Ωδείο, καθώς τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση

> Δεν υπήρξε πρωτοβουλία για διαδικτυακές εκδηλώσεις διαπιστώθηκε αλλού ότι σε άλλους δήμους δεν είχαν την προσδοκώμενη ανταπόκριση σε σύγκριση με το κόστος.

Συμπερασματικά η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν ότι ο πρόεδρος ήθελε να ενημερώσει συνοπτικά για μια σειρά δράσεων και ενεργειών που έχουν λάβει χώρα στον Οργανισμό αλλά και όσα σχεδιάζονται για το μέλλον. Ωστόσο το ενδιαφέρον στοιχείο που αναδύθηκε είναι η απάντηση του προέδρου περί τρικλοποδιών στα όσα αποφασίζονται και υλοποιούνται στο Νομικό Πρόσωπο παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει ζητήματα με το Δ.Σ. του. Η δε πολιτική είδηση που προκύπτει μέσα από την απάντηση στην ερώτησή μας είναι το πόσο ευγενικά και προσεκτικά έως και υποστηρικτικά ενίοτε αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή τον κ. Παπαμιχαήλ, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά φροντίζει να αντιπολιτεύεται και να υπερασπίζεται τα δικά του πεπραγμένα αποφεύγοντας περιττές και κουραστικές οξύνσεις ή φωνές στις συνεδριάσεις σε αντίθεση με άλλους.

Νεότερη Παλαιότερη