Πεπραγμένα και στόχοι του ΠΑΟΔΑΠ στον πολιτισμό και αθλητισμό της πόλης


Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για τον ΠΑΟΔΑΠ

Συνέντευξη Τύπου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, Σπύρος Παπασπύρος. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και υπερτοπικών ΜΜΕ, τους οποίους ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για τα πεπραγμένα έως σήμερα και για τα σχέδια και προγραμματισμούς της διοικήσεως για το 2021. Κατόπιν, απάντησε στα 17 ερωτήματα που του υπεβλήθησαν.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημερώσεως του Προέδρου:

«Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ που λαμβάνετε μέρος στην πρώτη αυτή την συνέντευξη Τύπου, που σκοπό έχει να ενημερώσει τους συμπολίτες μας, μέσα από τη δική σας συμμετοχή, για τα θέματα του ΠΑΟΔΑΠ.

Η σημερινή διοίκηση, το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, η εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, τοποθετώντας με Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου αυτού. Και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη η ευθύνη, γιατί έπρεπε να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Δήμαρχος αλλά και γιατί θα έπρεπε με τους συνεργάτες μου, να φέρουμε σε πέρας ένα μεγάλο και πολύπλοκο έργο. Επιπλέον ήταν μια ευκαιρία, σε σχέση με τα χρόνια της αντιπολιτεύσεως και της ασκήσεως κριτικής, όποτε χρειαζόταν, να αποδείξουμε στην πράξη ότι πράγματι μπορούμε καλύτερα. Ο ΠΑΟΔΑΠ για μένα προσωπικά δεν ήταν ένα ακόμη στάδιο μιας επαγγελματικής πορείας ή μια δυνατότητα οικονομικής αποκαταστάσεως, άλλωστε και εξ αρχής έχω αποποιηθεί, ως συνταξιούχος, της μηνιαίας αποζημιώσεως, αλλά μια πρόκληση να τον πάμε παρακάτω και να τον παραδώσουμε όταν έρθει η στιγμή σε μια ανοδική πορεία.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι ο ΠΑΟΔΑΠ έχει πάρα πολλές δραστηριότητες και δομές, τόσο πολιτιστικές όσο και αθλητικές. Ο χώρος του ΠΑΟΔΑΠ, δεν μου είναι άγνωστος. Τον υπηρετώ δέκα χρόνια, όντας μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου από το 2011.

Λόγω των βιωμάτων μου, από την προηγούμενη ιδιότητά μου, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, μαζί με τους συνεργάτες μου, ακολουθήσαμε την εξής στρατηγική: «εκτίμηση και καταγραφή της υπάρχουσας καταστάσεως-ιεράρχηση προβλημάτων-προγραμματισμός-εύρεση οικονομικών πόρων». Αυτό που διαπιστώσαμε πρώτο, ήταν η πολύ κακή κατάσταση των κτηριακών υποδομών. Κάποιες υποδομές και εγκαταστάσεις τους, είχαν 15, 20 ακόμη και 40 χρόνια να αντικατασταθούν ή να συντηρηθούν. Το δεύτερο, ήταν η κακή οικονομική κατάσταση του ΠΑΟΔΑΠ, η οποία οφειλόταν τόσο στην γενικότερη κρίση όσο και στο γεγονός ότι οι συμπολίτες μας είτε δεν γνώριζαν (συνεπεία μη έγκαιρης ή ελλιπούς προβολής) είτε εγκατέλειπαν τα προγράμματα του ΠΑΟΔΑΠ λόγω της κακής καταστάσεως των εγκαταστάσεών του αλλά και εξ αιτίας κάποιων κακών επιλογών της προηγούμενης δημοτικής αρχής που μας κληροδότησαν ένα δυσβάστακτο χρέος περίπου 250.000 ευρώ. Βάλαμε λοιπόν, αρχικά, ένα πρόγραμμα για την ανάπλαση του Δημοτικού μας Ωδείου, που είχε μεταβληθεί σε σχεδόν ερείπιο, και μάλιστα επικίνδυνο, και των 2 γηπέδων τένις της οδού Νότου που ήταν σε άθλια κατάσταση. Κατόπιν, ζητήσαμε την συνδρομή του Δημάρχου, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα, καταβάλλοντάς μας πλήρη την επιχορήγηση που δικαιούται ο ΠΑΟΔΑΠ (1.100.000 ευρώ). Να σημειώσω ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε μειώσει την επιχορήγηση σε 900.000 περίπου. Για να μην μακρηγορώ, μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:

Στον Τεχνικό Τομέα

1. Πλήρης ανακατασκευή δυο γηπέδων αντισφαιρίσεως (τένις) του Αθλητικού Κέντρου «Νότου»

2. Γενικευμένη συντήρηση-ανακατασκευή του Δημοτικού Ωδείου και στεγάνωση της οροφής του

3. Επισκευή επικίνδυνων φθορών της οροφής των αιθουσών γυμναστικής του Αθλητικού Κέντρου «Νότου». Αντικατάσταση των, άνω των 20 ετών, κλιματιστικών.

4. Δημιουργία τριών νέων αιθουσών, συνολικού εμβαδού 100 περίπου τ.μ., στην Νέα Ζωή, ως παράρτημα του Δημοτικού Ωδείου

5. Δημιουργία νέας αίθουσας λειτουργίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας εμβαδού 150 τ.μ, στο πρώην κτήριο ΟΑΕΔ.

6. Γενικευμένη επισκευή-συντήρηση κεντρικής εισόδου και εξωτερικών χώρων Αθλητικού Κέντρου «Νότου».

7. Αντικατάσταση πεπαλαιωμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού

8. Τοποθέτηση δωρεάν WiFi, στο Αθλητικό Κέντρο «Νότου», χρηματοδοτημένο από την Ε.Ε.

9. Δημιουργία νέας ανανεωμένης ιστοσελίδος, που θα χρησιμοποιηθεί και ως ψηφιακή πύλη

10. Αντικατάσταση πεπαλαιωμένου γραφειακού εξοπλισμού

11. Αγορά νέου αθλητικού εξοπλισμού

Πολιτιστικές-Αθλητικές Δράσεις

1. Εκδήλωση «Open Week Studio», των Εργαστηρίων Τέχνης

2. Τέσσερις θεματικές συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας

3. Παρουσίαση του θεατρικού έργου «Ο γλάρος» του Τσέχωφ, από την Ομάδα Θεάτρου

4. Δημιουργία «Παιδικής Σκηνής», για την παρουσίαση δωρεάν θεατρικών παραστάσεων στα σχολεία.

5. Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Τσακού, πολιτιστικής εκδηλώσεως για τον Μάνο Λοΐζο

6. Συνδιοργάνωση με το 5ο Γυμνάσιο «Λέλα Καραγιάννη» εκδηλώσεως εθνικού περιεχομένου

7. Τριήμερο «Open Air» -κινηματογράφος, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών (Καραγκιόζης)- για παιδιά, σε γειτονιές της πόλης

8. Λειτουργία Θερινού Κινηματογράφου στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής

9. Αγώνας Δρόμου μικρών παιδιών, στο πλαίσιο του 36ου Κλασσικού Μαραθωνίου

10. Αγώνας Δρόμου μικρών παιδιών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΑΕ

11. Λειτουργία δωρεάν αθλητικών προγραμμάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ) για τους μαθητές των σχολείων (κατά τους μήνες που δεν υπήρχε αναστολή λόγω πανδημίας)

12. Λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου και των Εργαστηρίων Τέχνης, με τηλεκπαίδευση.

Οικονομικός Τομέας

Πέραν των ανωτέρω, ο ΠΑΟΔΑΠ αποπλήρωσε χρέη περίπου 250.000 ευρώ που δημιουργήθηκαν κατά την χρονική περίοδο 2015-2019. Τα χρέη αυτά φορούν σε μη καταβολές αμοιβών σε καθηγητές των Εργαστηρίων Τέχνης, του Δημοτικού Ωδείου και σε Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, από το έτος 2014 έως το 2019 καθώς και σε μη καταβολή οφειλών σε προμηθευτές, για την ίδια περίοδο.

Ίσως να προκύψει το εξής ερώτημα: Πώς καταφέρατε να αποπληρώσετε ένα τόσο μεγάλο ποσόν και ταυτόχρονα να παράξετε το έργο που προαναφέρατε; Η απάντηση είναι απλή: Πρώτον, έγινε σωστή διαχείριση των οικονομικών. «Ανακαλύψαμε» χρήματα που υπήρχαν σε διάφορους κωδικούς και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Δεύτερον, με ενέργειες του Δημάρχου, μας κατεβλήθη ολόκληρη η επιχορήγηση που προβλέπεται. Και τρίτον ό,τι κάναμε, το κάναμε με την μέγιστη δυνατή οικονομία χωρίς όμως να θυσιάσουμε την ποιότητα.

Επίσης, όπως τονίστηκε στην τελευταία μας ανακοίνωση πετύχαμε την επιστροφή 140.000,00 ευρώ ΦΠΑ το οποίο θα αξιοποιηθεί αναλόγως.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ

Έχοντας καταγράψει , από την αρχή, πλέον τα προβλήματα, σχεδιάσαμε τις ενέργειές μας για το 2021 και κάποιες πιο μακρόπνοες, για το 2022. Για φέτος έχουμε προγραμματίσει:

Στον Τεχνικό Τομέα

1.Την στεγάνωση των κερκίδων του γηπέδου ποδοσφαίρου, που αποτελούν την οροφή των Γραφείων του ΠΑΟΔΑΠ και αιθουσών γυμναστικής και οργάνων. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ετών, όταν βρέχει πλημμυρίζουν γραφεία και αίθουσες.

2. Την γενικευμένη ανακατασκευή των αιθουσών γυμναστικής-χορού και οργάνων, των οποίων την κατάσταση θα χαρακτήριζα «τριτοκοσμική». Θα τοποθετηθεί καλαίσθητη ψευδοροφή, νέα φωτιστικά και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καθώς και ειδικό πάτωμα.

3. Την γενικευμένη ανακατασκευή των βοηθητικών χώρων του γηπέδου ποδοσφαίρου (αποδυτήρια, λουτρά κλπ) καθώς και των εξωτερικών του χώρων. Ήδη, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, συντάσσεται η πρόταση για επιχορήγηση του έργου αυτού από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

4. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, θα συνταχθεί μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου «ΝΟΤΟΥ», που θα περιλαμβάνει θερμομονώσεις, ψύξη-θέρμανση, χρήση ηλιακής ενέργειας κλπ. Με σκοπό, να είμαστε έτοιμοι όταν θα «ανοίξει» το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την πρόταση για επιχορήγηση

5. Παρεμβάσεις συντηρήσεως προγραμματίζονται και στο Κλειστό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου

Στις Πολιτιστικές-Αθλητικές Δραστηριότητες

Πιστεύοντας ότι μετά τον Ιούνιο θα έχουν αρθεί, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα περιοριστικά μέτρα, έχουμε προγραμματίσει για φέτος, για πρώτη φορά, δυο πολυήμερες εκδηλώσεις: Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού (αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) και την 1η Συνάντηση Φιλαρμονικών (αφιερωμένη σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες). Για τις δυο αυτές εκδηλώσεις, έχουμε καταθέσει αιτήματα επιχορηγήσεως στο Υπουργείο Πολιτισμού, του οποίου από φέτος αποτελούμε πιστοποιημένο μέλος του Μητρώου Φορέων του. Παράλληλα θα πραγματοποιήσουμε και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μια πολυήμερη εκδήλωση που θα απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και πολιτιστικές δράσεις μέσα στα σχολεία.

Προγραμματίζουμε και αθλητικές μαζικές δράσεις, πάντα με την προϋπόθεση της άρσεως των μέτρων, για την εποχή του φθινοπώρου.

Υπάρχουν ακόμη δυο-τρία πολύ σημαντικά θέματα, όπως: Πρώτον, το πώς θα γίνει εφικτό να γίνεται χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου, όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και για την ομάδα και για τους πολίτες. Δεύτερον, τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού μας Κινηματογράφου. Και τρίτον, το πώς θα γίνει εφικτό, ο μαζικός αθλητισμός να επεκταθεί σε όλες τις γειτονιές της πόλεως, σε όλες τις ηλικίες. Είναι όμως θέματα, που πρέπει να συζητηθούν πρώτα από όλες τις παρατάξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ και από τους ενδιαφερόμενους και να καταλήξουμε σε μια όσο το δυνατόν συναινετική λύση. Και αυτό, θα γίνει σύντομα.

Το Γραφείο Προέδρου ΠΑΟΔΑΠ



Νεότερη Παλαιότερη