ΥΠΕΣ προς Δήμους: Μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων στη Δημοτική Αστυνομία και ενδυνάμωση του «Βοήθεια στο σπίτι»


Ισχυρή στήριξη της Αυτοδιοίκησης τόσο σε θέματα που αφορούν στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όσο και στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνεδριακής Διαδικασίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Παράλληλα, σε εφαρμογή του σχεδίου για επιτάχυνση των διαδικασιών που Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσε επτά έργα, σε ισάριθμους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες, που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός, επισήμανε πως οι συνθήκες επιβάλλουν ενότητα και αλληλεγγύη και ζήτησε από την Αυτοδιοίκηση να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Για το σκοπό αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα  να αξιοποιηθούν διοικητικοί υπάλληλοι για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα δύναται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ωράριο εργασίας, όπως εξαιρέσεις -όπου χρειάζεται- στην πενθήμερη εργασία, όπως έγινε και την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβάνεται και η τρίμηνη αναστολή των δόσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακόμη, ο Υπουργός κάλεσε τους Δήμους να αξιοποιήσουν το προσωπικό από υπηρεσίες που δεν λειτουργούν, λόγω εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού, με σκοπό να ενδυναμώσουν κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς και να αναπτύξουν όποιες άλλες πρωτοβουλίες απαιτούνται.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες για την πρόσθετη, οικονομική επιχορήγηση της Αυτοδιοίκησης με «πακέτο» έκτακτης στήριξης, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Νεότερη Παλαιότερη