SUMMERTIME: μας συγχωρείτε για τη διακοπή

ertΉταν το 2016 όταν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής εισηγείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θεσμοθέτηση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού, του SUMMERTIME, σε συνδιοργάνωση με την ΕΡΤ στον περιβάλλοντα χώρο του Ραδιομεγάρου. Τρεις εβδομάδες εκδηλώσεων με παρουσία γνωστών ονομάτων του καλλιτεχνικού χώρου. Στα δελτία τύπου της εποχής σημειωνόταν ότι στόχος του Δήμου Αγίας Παρασκευής και της ΕΡΤ είναι η καθιέρωση της δράσης ως ετήσιου πολιτιστικού θεσμού με κέντρο την Αγία Παρασκευή και εμβέλεια σε ολόκληρη την Αθήνα.


Του Στρατή Μαζίδη


Η εισήγηση τότε συνάντησε αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αντιπολίτευση έθετε θέματα ως προς τη νομιμότητα της εισήγησης ενώ παράλληλα αναδείκνυε το κόστος της οικονομικής συμμετοχής του Δήμου, ο οποίος συνέδραμε με 60.000 ευρώ την ΕΡΤ καλύπτοντας τα...ηχητικά και την εξέδρα! Επίσης ο ανεξάρτητος τότε δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Μυλωνάκης έθετε γενικότερα ερωτήματα ως προς το πολιτιστικό πλάνο όλης της πόλης, αφού ο πολιτισμός ήταν κατακερματισμένος σε Δήμο, ΠΑΟΔΑΠ και Δημοτική Βιβλιοθήκη.


Το SUMMERTIME διοργανώθηκε τόσο το 2016 όσο και το 2017. Ωστόσο το 2018 είχαμε την πρώτη ποιοτική μεταβολή του "ετήσιου πολιτιστικού θεσμού με κέντρο την Αγία Παρασκευή" αφού η ΕΡΤ αποφάσισε οι δύο εβδομάδες να πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο και η μια στην Αθήνα. Η Δημοτική Αρχή σημείωνε εμφατικά τον περιορισμό του κόστους συμμετοχής στα 22.000 ευρώ που όμως ήταν λογικό αφού το φεστιβάλ μετακόμιζε πλέον από τον κήπο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.


summertime480


Η Δημοτική Αρχή υπέστη σκληρή κριτική ενώ ουδέποτε ξεκαθάρισε αν ο "συνδιοργανωτής" Δήμος Αγίας Παρασκευής συναποφάσισε τον ακρωτηριασμό αυτού που μόλις δύο χρόνια νωρίτερα παρουσίαζε ως το νέο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη με σκοπό να καθιερωθεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια! Αξίζει μάλιστα να υπενθυμιστεί ότι προς χάρη του SUMMERTIME ξεθεμελιώθηκε ένας άλλος επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός του Δήμου μας που διαφήμιζε την πόλη μας πανελλαδικά. Το πολιτιστικό 10ημερο Αλέκος Κοντόπουλος, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση επί Βασίλη Γιαννακόπουλου και συνεχίστηκε στα ίδια χνάρια επί Δημαρχίας Ζορμπά, μετονομάστηκε και μετατέθηκε χρονικά τρεις μήνες αργότερα. Με μια λέξη, απλά καταργήθηκε.


Φέτος ούτε κουβέντα για το άλλοτε μεγαλεπίβολο πολιτιστικό πλάνο του SUMMERTIME που στην τρίτη χρονιά πετσοκόπηπε όσον αφορά τον τοπικό του χαρακτήρα ενώ στην τέταρτη ήδη ενταφιάστηκε. Αξιόπιστες πηγές μέσα από το Ραδιομέγαρο μου επιβεβαίωσαν ότι φέτος το φεστιβάλ δε θα πραγματοποιηθεί. Η ενημέρωση από την ΕΡΤ είναι πως δεν έγινε λόγω των εκλογών. Ωστόσο όταν υπάρχει στρατηγικό πλάνο στον πολιτισμό και ως πόλη έχεις δαπανήσει 140.000 ευρώ σε τρία χρόνια, απλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως δικαιολογίες.


Εν κατακλείδι, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τις ενθουσιώδεις ανακοινώσεις και τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ, το SUMMERTIME είναι παρελθόν. Η εξέλιξη της πραγματικότητας δικαίωσε τους τότε αντιδρούντες και σκεπτικιστές.


Νεότερη Παλαιότερη