Συναίνεση, συνδιοίκηση και στήριξη ΝΔ, απασχολούν το Βασίλη Ζορμπά: Τι μπορεί να περιμένει και τι όχι

zorbasΒρισκόμαστε περίπου 50 ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ, σε μικρότερο διάστημα η σημερινή Δημοτική Αρχή παραδίδει την σκυτάλη στην επόμενη, για την οποία όμως κανείς δε γνωρίζει απολύτως τίποτε. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες κανείς από την εκλεγείσα ομάδα της παράταξης "Η πόλη μας" δεν έχει εικόνα, έστω θολή, του σχήματος που θα κληθεί να αναλάβει σε λίγες εβδομάδες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ενώ άλλες φορές είχαμε ήδη εικόνα του ποιος αναλαμβάνει τι;


Του Στρατή Μαζίδη


Τα πράγματα είναι το ίδιο απλά και σύνθετα ταυτόχρονα. Ο Βασίλης Ζορμπάς με βάση την πρόσφατη συνέντευξή του φαίνεται ότι τον απασχολούν δύο συν ένα ζητήματα. Η συναίνεση, η συνδιοίκηση και το νεοδημοκρατικό ξεκαθάρισμα στην Αγία Παρασκευή.


Περί συναίνεσης


Εν προκειμένω, όσον αφορά τα είκοσι σημεία που πρότεινε στα πλαίσια της συναίνεσης, νομίζω ότι δύσκολα διαφωνεί κανείς επί της αρχής σε κάποιο από αυτά. Ποιος δεν επιθυμεί να προχωρήσουν τα 22 στρέμματα στα Πευκάκια, να αντικατασταθεί ο οδοφωτισμός στην πόλη ή να ανανεωθεί ο εξοπλισμός στην καθαριότητα.


Η συναίνεση, όπως είδαμε και τα περασμένα χρόνια, δεν είναι κάτι το αδύνατο όταν το θέμα προς ψήφιση έχει θετικό πρόσημο. Καμία παράταξη, όσο κι αν υπολογίζει το πολιτικό συμφέρον της, δεν αντιτίθεται σε κάτι που οφελεί τους δημότες, εκτός αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες.


Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος μπορεί να περιμένει το νόμο της νέας κυβέρνησης που θα αποσκοπεί στο να λύσει τα χέρια των Δημάρχων λόγω της απλής αναλογικής, ωστόσο το όποιο νέο νομικό πλαίσιο δε θα μπορεί να καταλύσει και τον κυρίαρχο ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων αφού ενέχει ο κίνδυνος της ασυδοσίας.


Σε κάθε περίπτωση, η συναίνεση πιθανότατα θα είναι κάτι που θα προκύπτει αναλόγως των θεμάτων που θα εισάγονται και ιδίως της στρατηγικής που θα παρουσιάσει η επόμενη Δημοτική Αρχή.


Περί συνδιοίκησης


Η δημοτική ομάδα του κ. Ζορμπά μετρά εννέα άτομα αν και κάτι μου λέει πως σύντομα μετά το Σεπτέμβριο, θα αριθμεί δέκα. Πάρα ταύτα όμως η συνδιοίκηση είναι ένας επιθυμητός δρόμος για τον ίδιο. Καταρχήν, σε πρακτικό επίπεδο καλείται να μοιράσει περισσότερους ρόλους αριθμητικά σε σχέση με την ομάδα του. Σε πρώτη φάση υπάρχουν 13 έμμισθες θέσεις, έστω κι αν δεν είναι όλες των ίδιων απολαβών: έξι αντιδημαρχίες (αντί πέντε), τρεις προεδρίες νομικών προσώπων και οι αντιπροεδρίες τους και φυσικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.


Σε δεύτερη φάση υπάρχουν ακόμη μερικές έμμισθες θέσεις που θα μπορούσαν να τύχουν διαπραγμάτευσης όπως του Γενικού Γραμματέα και των έμμισθων συμβούλων.


Είναι εμφανές ότι όσον αφορά τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής, οι εκλεγμένοι δεν επαρκούν, χώρια το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών ίσως και εκ των πραγμάτων να μην έχουν τεχνικά τη δυνατότητα να αναλάβουν κάποιο διοικητικό πόστο στο δήμο.


Συνεπώς μια συνδιοίκηση δε θα ήταν κακή για την επικρατήσασα παράταξη σε πρακτικό επίπεδο. Φυσικά θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία σε πολιτικό επίπεδο αφού θα τη μεγάλωνε και θα την ενδυνάμωνε.


Αυτό όμως ακριβώς είναι και το βασικό εμπόδιο. Ήδη οι παρατάξεις "Αλλάζουμε" και "Νίκη των Πολιτών" βγήκαν με αυστηρές ανακοινώσεις απέναντι στο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο καυτηριάζοντας τη ρητορική του κατά τη συνέντευξη και το πως αντιλαμβάνεται / προσεγγίζει τη συναίνεση (σε πρώτο χρόνο) και τη συνδιοίκηση.


Η έτερη παράταξη που θεωρητικά απομένει για πιθανή συνδιοίκηση είναι η Νέα Αρχή του επίσης εκ δεξιών ορμώμενου κ. Οικονόμου. Εδώ υπάρχουν αρκετά κρίσιμα ζητήματα. Ήδη ο κ. Οικονόμου υπέστη τρομερή πίεση για να ενδώσει και σε ένα βαθμό να ακυρώσει την ουδετερότητα, επισκεπτόμενος το προεκλογικό κέντρο του Βασίλη Ζορμπά την προπαραμονή της δεύτερης εκλογικής Κυριακής. Υπήρξαν ηχηρές αντιδράσεις, οι οποίες σχετικά άμεσα φαίνεται πως έτυχαν "διαχείρισης". Ο Βασίλης Ζορμπάς στη συνέντευξή του εμφανίστηκε ως κυρίαρχος στο δεξιό χώρο της Αγίας Παρασκευής (λογικό αφού κέρδισε) και είναι φανερό από τα λεγόμενά του ότι θα επιχειρήσει να τακτοποιήσει το χώρο, ενδεχομένως ακόμη και εντός. Ήδη ξεκαθάρισε ότι 2023 θα είναι ξανά υποψήφιος (φυσικό επόμενο ως εν ενεργεία δήμαρχος) και πως τότε δε θα είναι οι ίδιες συνθήκες, θα έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, οπότε (συνεχίζω μόνος την πρόταση που ευκόλως εννοείται) παιδιά μην κάνετε σχέδια εντός κι εκτός, εγώ θα είμαι.


Εκτός όμως των δικών μας ιδιαίτερων συνθηκών στο θέμα της συνδιοίκησης, υπάρχουν και ορισμένες σταθερές. Πχ σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απορρόφησης μιας μικρότερης παράταξης από τη μεγαλύτερη. Επιπλέον ακόμη κι αν προκύψει μια διακριτή συμφωνία συνδιοίκησης ανάμεσα σε μια παράταξη που πρώτευσε και μια-δυο άλλες, ο αντίκτυπος στο ευρύ κοινό που δεν αναλύει ιδιαίτερα τα πράγματα, δε βοηθά τους μικρότερους.


Ας μην ξεχνάμε ότι θα έχουμε για πρώτη φορά επτά παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ένα νέο καθεστώς, έστω προσωρινό, όλοι αναζητούν τα πατήματά τους και το πιο ασφαλές για τον καθένα είναι να μην κάνει ούτε μπρος ούτε πίσω, μέχρι να δει πως πάει το πράγμα. Οι τελευταίες δύο θητείες έδειξαν ότι ακόμη και στη διοικούσα παράταξη υπήρχαν ζυμώσεις, ζητήματα και θέματα προς επίλυση. Κανείς δεν έχει λόγο να προβεί σε μια κίνηση που θα οριοθετήσει τόσο νωρίς την πορεία του.


Άλλωστε όλοι οι πονοκέφαλοι τώρα βρίσκονται στην πλευρά του νέου Δημάρχου που έχει μια σειρά δύσκολων εξισώσεων αλλά και συναρτήσεων να επιλύσει. Το πρώτο μάλιστα crash test είναι εδώ καθώς ο νέος Δήμαρχος καλείται να καταρτίσει ενδεκάδα έτοιμη να παίξει μπάλα. Ποιος πχ θα αναλάβει τα οικονομικά του Δήμου που θα πρέπει να βρει λεφτά για τα αναγκαία όσο θα πληρώνουμε τον Ιόλα; Ποιοι θα βρεθούν στα Νομικά Πρόσωπα, ιδίως σε ΠΑΟΔΑΠ και Βιβλιοθήκη βγάζοντάς τα περισσότερο προς τα έξω; Ποιος θα αναλάβει την καυτή πατάτα των τεχνικών έργων;


Ο κ. Ζορμπάς πάντως στο δρόμο για τη συναίνεση και τη συνδιοίκηση, μα πάνω από όλα για την ηρεμία της πόλης, καλό είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Η ανάλωση σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις προσθέτει πληγές και δεν οφελεί κανέναν. Η πόλη έχει τραγικές ελλείψεις. Στερείται στοιχειωδών υποδομών. Η παράταξη που κλήθηκε να αναλάβει ξανά το τιμόνι της πόλης, φέρει κι αυτή την ευθύνη που της αναλογεί. Καλείται να (απο)δείξει ότι κατά το διάστημα που βρέθηκε εκτός διοίκησης, έπαθε, έμαθε και μπορεί καλύτερα προς όφελος όλων μας. Τα προβλήματα είναι εδώ και περιμένουν. Δε χαρίζονται σε κανέναν.

Νεότερη Παλαιότερη