Ο πραγματικός λόγος που η Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε να ψηφίσει τα Δημοτικά Τέλη και τον κρύβουν

[caption id="attachment_74633" align="aligncenter" width="500"]aitoff aitoff / pixabay aitoff aitoff / pixabay[/caption]

Την περασμένη Τετάρτη η Δημοτική Αρχή απέτυχε να ψηφίσει τα νέα δημοτικά τέλη για το 2019 του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος στη συνέχεια εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα αποσκοπώντας να επιρρίψει την ευθύνη για αυτό στην αντιπολίτευση. Αλλά την ευθύνη σε ποιο πράγμα; Στο ότι δεν πέρασε η μείωση των 3 ευρώ το χρόνο ανά άτομο επειδή η αντιπολίτευση ζήτησε κάτι περισσότερο; Αυτό μάλλον υπέρ της αντιπολίτευσης φαντάζει, παρά της διοίκησης.


Του Στρατή Μαζίδη


Αν δε συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 17 που απαιτούντο, αυτό συνιστά αποτυχία του Δημάρχου και όχι μικροπολιτική της αντιπολίτευσης η οποία α. δεν είναι αναγκασμένη να ψηφίσει κάτι με το οποίο διαφωνεί (μικρή μείωση τελών στα νοικοκυριά) β. να ψηφίσει κάτι που προκύπτει εκείνη την ώρα (αποδοχή της πρότασης ενός επαγγελματικού σωματείου) δίχως προηγούμενη μελέτη και πράσινο φως από τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας και το οποίο ο Δήμαρχος λίγες ημέρες πριν είχε απορρίψει όπως αποκαλύφθηκε (και δε διαψεύστηκε) σε ανακοίνωση της παράταξης "Αλλάζουμε". Άλλωστε συναίνεση δεν μπορεί να επιδιώκεται στο "και πέντε".


Ο κ. Σταθόπουλος στην ανακοίνωση που εξέδωσε (και στοχοποιεί επιλεκτικά μερίδα της αντιπολίτευσης), την οποία μάλιστα προώθησε διαφημιστικά στο διαδίκτυο εκμεταλλευόμενος τη σελίδα του Δήμου για ένα καθαρά πολιτικό κείμενο (πόσο πολιτικά fair είναι αυτό;) παρουσιάζει μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από την...πραγματική. Επιπλέον φαίνεται να λησμονεί δύο άβολες αλήθειες:


Η πρώτη ότι οι δημότες το 2014 επιλέξαμε αυτόν για Δήμαρχο και του δώσαμε πλειοψηφία 20 εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τους υπόλοιπους τους στείλαμε στην αντιπολίτευση. Συνεπώς δε διοικούν αυτοί.


Η δεύτερη και βασικότερη, για την οποία δε μιλά κανείς, είναι ότι η Δημοτική Αρχή στην επίμαχη συνεδρίαση χρειαζόταν 17 ψήφους. Η ίδια αριθμεί πλέον μέχρι στιγμής 16 συμβούλους. Ο 17ος πρόθυμος βρέθηκε και ψήφισε. Τα κουκιά όμως όταν μετρήθηκαν ήταν πάλι 16! Γιατί; Διότι πολύ απλά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βοσταντζόγλου, ο οποίος προσήλθε στη συνεδρίαση αλλά όπως διαβάζουμε σε απόφαση αναρτημένη στη Διαύγεια αποχώρησε πριν την ψήφιση του 1ου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης. Και ποιο ήταν αυτό; Η Αναπροσαρμογή ή μη Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2018! Άρα ποιος ευθύνεται; Και τι θα πράξει ο Δήμαρχος; Θα ζητήσει από το δημοτικό του σύμβουλο να παραδώσει την έδρα; Θα τον διαγράψει; Θα αναλάβει τις ευθύνες του ή θα συνεχίσουν να φταίνε πάντα οι άλλοι; Και γιατί αποχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος πριν την ψήφιση;


Συνεπώς η απουσία του κ. Μποσταντζόγλου είναι αυτή εξαιτίας της οποίας οι δημότες δεν πήραμε τα...τρία...ευρώ το χρόνο της μείωσης. Μήπως όμως όλο αυτό ήταν μια πρόβα στα πλαίσια της επερχόμενης ψήφισης του προϋπολογισμού στο πνεύμα "επειδή εγώ δεν μπορώ να τον περάσω, ψηφίστε τον, γιατί αλλιώς να τι θα σας κάνω";  Οψόμεθα εις Φιλίππους. Κι επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, τώρα στην πράξη και όχι στα λόγια (βλέπε πρόσφατη εκδήλωση στο Δημόκριτο) θα δούμε ποιοι στηρίζουν είτε δια της ψήφου τους είτε δια της απουσίας μελών τους. Διότι ψήφιση του προϋπολογισμού σημαίνει αποδοχή και επιβράβευση της πολιτικής μιας Δημοτικής Αρχής, και αυτό φυσικά δεν απαγορεύεται, απλά δε θα υπάρχει νόημα κάποιοι να εκτεθούν μόνοι τους το Μάιο ως υποψήφιοι δήμαρχοι αντί να ενταχθούν κατευθείαν στο ψηφοδέλτιο του κ. Σταθόπουλου. Όσο δεξιά κι αν βρίσκονται.

Νεότερη Παλαιότερη