Η Δημοτική Αρχή έστησε παγίδα για τα Δημοτικά Τέλη κι έπεσε μέσα η ίδια!

[caption id="attachment_74447" align="aligncenter" width="604"]red-card photo: skysports.com[/caption]

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να προκαλεί πλέον μεγάλη ανησυχία σε όλους όσους παρακολουθούν τη φθίνουσα πορεία του Δήμου Αγίας Παρασκευής τα τελευταία δέκα χρόνια. Δυστυχώς καταγράφονται σημεία άσκησης πολιτικής με χτυπήματα κάτω από τη μέση αλλά όχι διοίκησης του Δήμου ενώ είμαστε σε προεκλογική περίοδο με μια Δημοτική Αρχή μειοψηφούσα.


Του Στρατή Μαζίδη


Συγκεκριμένα, χθες ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση (αφού για άλλη μια χρονιά δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες σχετικά με τα απαραίτητα βήματα για την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος) το θέμα του καθορισμού των δημοτικών τελών. Ωστόσο, όπως προέκυψε μέσα από τη συζήτηση, ο πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν πρωτίστως η παγίδευση-ομηρία της αντιπολίτευσης, η αποποίηση των δικών της ευθυνών αν δεν περνούσε το θέμα και δευτερευόντως η ψήφιση των τελών.


Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε τη μείωση των δημοτικών τελών, κάνοντας περισσότερα χατίρια στα καταστήματα και ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά με το ιλιγγιώδες ποσό των...€ 3,00 το χρόνο. Εν ολίγοις η πρότασή της, κατά τα λοιπά φιλολαϊκής "αριστερής" δημοτικής αρχής, ήταν 1,09 ευρώ / τμ για τα νοικοκυριά και 1,50 ευρώ / τμ (από 2,50 που είναι σήμερα) για τα καταστήματα από 0 έως 150 τμ ικανοποιώντας αίτημα μιας επαγγελματικής ένωσης (ΕΝΕΒΑΠ). Αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις ως προς την αδικία απέναντι στα νοικοκυριά. Η επικοινωνιακού χαρακτήρα μείωση των 3 ευρώ θα σημάνει απώλειες € 150.000,00 για το Δήμο που μπορούν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες των λειτουργικών δαπανών στα λεγόμενα ανταποδοτικά (δημοτικά) τέλη. Η επισήμανση αυτή αποτυπώθηκε από τον επικεφαλής των "Αλλάζουμε" κι υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Μυλωνάκη.  Ο Β. Ζορμπάς ζήτησε μια μάλλον εξωπραγματική μείωση 30% (!) ενώ ο Κώστας Τσιαμπάς και ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Σιδέρης εξέφρασαν προβληματισμό ως προς τη μείωση των τελών δεδομένης της αρνητικής πορείας των εσόδων του Δήμου Αγίας Παρασκευής.


Ωστόσο, η συζήτηση απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος έσπευσε για ένα ζήτημα οικονομικής υφής να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση του προέδρου της ένωσης που διατυπώθηκε την ώρα της συνεδρίασης και ζητούσε την διάρθρωση δύο κλιμάκων στις επιχειρήσεις. Η πρόταση έγινε παραχρήμα δεκτή από το Δήμαρχο ο οποίος προφανώς μέσα σε δευτερόλεπτα έκανε οικονομικο-μαθηματικούς υπολογισμούς, συμβουλεύθηκε την οικονομική υπηρεσία που δε βρισκόταν στη συνεδρίαση και του βγήκαν τα...νούμερα. Ή μήπως δε συνέβη αυτό; Προφανώς όχι αφού αποκαλύφθηκε ότι η ένωση είχε στείλει σχετικό έγγραφο, με μοναδικό όμως παραλήπτη το Δήμαρχο, από τις αρχές του Νοεμβρίου, ο οποίος ...παρέλειψε να το υιοθετήσει στην αρχική εισήγησή του. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Μυλωνάκη που μίλησε για προχειρότητα. Τελικά, η αντιπολίτευση επέλεξε να ψηφίσει "παρών" και η Δημοτική Αρχή υπέστη τη δεύτερη πολιτική ήττα μετά το Γιαβάσειο αφού ο Γιάννης Σιδέρης έβαλε την αρχή ενός επερχόμενου βελούδινου διαζυγίου.


Η αποτυχία της Δημοτικής Αρχής να περάσει τα δημοτικά τέλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της επαγγελματικής ένωσης οι οποίοι όλως περιέργως στράφηκαν εναντίον της αντιπολίτευσης, την οποία όμως δεν είχαν καταστήσει ενήμερη για την πρότασή τους και η οποία φυσικά ΔΕΝ ασκεί τη διοίκηση του Δήμου. Άλλωστε, στο επόμενο θέμα για τα τέλη των κοινοχρήστων χώρων δεν έδειξαν να στηρίζουν την κοινή πρόταση των "Αλλάζουμε" και της Εφης Καψοκεφάλου να μειωθούν τα τέλη για τους ελεύθερους χώρους στα καταστήματα της πλατείας αλλά να παραμείνουν ως έχουν για τους πάγκους στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, η οποία πέρασε.


Τι συνέβη τελικά;


Είναι πολύ απλό και θα το εξηγήσουμε επιγραμματικά:


- Πρώτον, την πόλη διοικεί η Δημοτική Αρχή και όχι η αντιπολίτευση. Αυτό προβλέπει ο νομοθέτης έχοντας δώσει μάλιστα και ικανή πλειοψηφία στο Δήμαρχο με την εκλογή του. Συνεπώς η αποτυχία της ψήφισης βαρύνει τη συμπολίτευση η οποία άλλωστε δεν είχε και όλα τα εναπομείναντα μέλη της στα έδρανα.


- Δεύτερον, αν ένας φορέας που εκπροσωπεί μια μερίδα ανθρώπων στην πόλη, επιθυμεί τη βοήθεια όλου του πολιτικού κόσμου σε ένα θέμα είτε έχει δίκιο είτε όχι, τότε τον ενημερώνει κι αυτόν. Ο καθένας έχει βέβαια το δικαίωμα να απευθύνεται όπου και όπως αυτός νομίζει. Εκεί ας αναζητήσει και τις ευθύνες. Άλλωστε ο 17ος υπήρχε χθες, ο 16ος του κ. Σταθόπουλου απουσίαζε αλλά αυτό όλως περιέργως δεν το λέει κανείς. Επίσης οι φορείς δικαιούνται να ζητούν, όχι όμως να απαιτούν. Ζουν και άλλοι στην πόλη. Έπειτα ο Δήμαρχος τις προηγούμενες ημέρες είχε απορρίψει την πρόταση της ΕΝΕΒΑΠ, χθες τι άλλαξε;


- Τρίτον, ήταν επιλογή του Δημάρχου να φέρει μαζί τα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών με των επιχειρήσεων όπου ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν καταψήφισε η αντιπολίτευση την εισήγηση του επικοινωνιακού πυροτεχνήματος της μείωσης των 3 ευρώ το χρόνο στα νοικοκυριά αλλά ψήφισε "παρών", ήταν ότι συμφωνούσε στο να δοθούν ανάσες στους επαγγελματίες. Αν ο Δήμαρχος ήθελε για δικούς του λόγους να ικανοποιήσει την ένωση, ας μην αδικούσε τα νοικοκυριά.


- Τέταρτον, έγιναν αντιληπτές σήμερα το πρωί ορισμένες κινήσεις (σα να ήταν έτοιμες) στην πόλη που πιθανότατα να αφορούν στην ...ενημέρωση όσων δε γνωρίζουν τα πράγματα από πρώτο χέρι.


- Πέμπτον, κυκλοφορεί ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο έφτασε και σε μένα. Δε γνωρίζω αν είναι πραγματικό, όσα όμως λέει μέσα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το γεγονός άλλωστε ότι το "παρών" σημαίνει "καταψήφισαν" μας εισάγει σε μια νέα διδασκαλία / ερμηνεία της ελληνικής γλώσσας.


- Έκτον, ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος γνωρίζει πως πλέον δεν μπορεί να στηρίζεται στο δίδυμο Γιαννακόπουλου - Κρητικίδη για να περνά τα θέματα. Χθες λοιπόν θυμήθηκε τη λεγόμενη συναίνεση μόλις 6 μήνες πριν τις εκλογές και αφού βέβαια έχει απωλέσει προ πολλού κι επίσημα την πλειοψηφία. Αν ήθελε τη συναίνεση στα δημοτικά τέλη, θα φρόντιζε να είχε καλέσει εγκαίρως όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων και τους ανεξάρτητους, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται πια στους "Αλλάζουμε" παρουσιάζοντάς τους τα δεδομένα, τα αιτήματα φορέων και συνδημοτών μας για τα δημοτικά τέλη στα πλαίσια της αναζήτησης / εύρεσης μιας κοινής συνισταμένης πριν, έγκαιρα και σωστά, και όχι στο "και πέντε" της συνεδρίασης. Συνεπώς αν όχι δεν ήθελε, σίγουρα δεν τον ενδιέφερε η συναίνεση. Γιατί; Πιθανότατα να εκτιμούσε ότι η αντιπολίτευση θα στριμωχνόταν πολιτικά λόγω της παρουσίας ενός φορέα που εκπροσωπεί μια μερίδα επαγγελματιών.


- Έβδομον, αν ο Δήμαρχος είχε πολιτική διορατικότητα θα είχε σπεύσει να κινηθεί στη λογική της συναίνεσης ήδη από τον καιρό της πρώτης ανεξαρτητοποίησης. Τότε όμως κάποιος έλεγε "εμείς διοικούμε και δε σας έχουμε ανάγκη". Διοικήστε λοιπόν!


- Όγδοον, η ανακοίνωση του Δημάρχου περί πλήγματος για το ότι δεν πέρασαν τα δημοτικά τέλη, δείχνουν ότι είτε δεν αντιλαμβάνεται είτε παραμορφώνει την πραγματικότητα. Είναι σα να περιγράφει κάποιο "κακό" που μας βρήκε (διότι καμία πληγή του Φαραώ δε βρήκε τα νοικοκυριά με ελάφρυνση το χρόνο όσο κοστίζει ένα σουβλάκι με ένα μπουκάλι νερό) ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτόν εξέλεξαν οι δημότες το 2014, σε αυτόν έδωσαν πλειοψηφία 20 εδρών, ήταν και παραμένει δική του ευθύνη να διοικεί το δήμο και δεν ευθύνονται οι ...απέναντι για την αποτυχία της δημοτικής αρχής, που τονίζουμε ξανά, είχε την έξωθεν βοήθεια αλλά απουσίαζε δικό της στέλεχος!


- Ένατον, να υποθέσουμε ότι αν οι άνθρωποι της ένωσης δε βρίσκονταν στη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος που είχε ...ξεχάσει την πρότασή τους από τις αρχές του μήνα, δε θα την είχε υιοθετήσει στο ...και πέντε.


- Δέκατο, μετά από όλα αυτά τι θα κάνει ο Β. Ζορμπάς στην ψήφιση του προϋπολογισμού; Θα φροντίσει τουλάχιστον για μια και πρώτη φορά σε μια σοβαρή συνεδρίαση να έχει ολόκληρη την εναπομείνασα δημοτική του ομάδα στη συνεδρίαση ώστε να στριμωχθεί και ο όποιος ...πρόθυμος;


Μπορεί λοιπόν να μη μας κέρασε ο δήμος τα τρία ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1000 δραχμές για ένα χρόνο αλλά ...δε θα μας αλλάξουν και τα φώτα ορισμένοι.

Νεότερη Παλαιότερη