Το μετακινούμενο πλυντήριο ρούχων για τους άστεγους. Αυτοί που λένε λίγα και κάνουν πολλά

ithaka-4
Περισσότερες από 2500 πλύσεις. Περίπου 17 τόνοι ρούχα. Χίλιοι νέοι ωφελούμενοι.
Αυτά είναι όσα έχει καταφέρει η ομάδα του «Ithaca laundry», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει σκοπό να βελτιώσει τη ζωή των αστέγων.

Ένα κινητό πλυντήριο ρούχων ταξιδεύει σε διάφορα σημεία της Αττικής για να ενισχύσει την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό των αστέγων. Φροντίζουν για  τη διατήρηση της υγιεινής τους, πλένοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ρούχα τους.

Έξι φορές την εβδομάδα, ένα βανάκι με δυο πλυντήρια και δυο στεγνωτήρια, σταματάει σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου οι άστεγοι αφήνουν τα λίγα υπάρχοντά τους.
Το Ithaca Laundry τους βοηθάει να νιώσουν ότι υπάρχουν γύρω τους άνθρωποι που νοιάζονται και δεν τους έχουν ξεχάσει.
Σε κάθε σημείο που πάει το πλυντήριο, ακολουθούν και εθελοντές που συνεισφέρουν στο έργο υποστήριξης των αστέγων. Κάποιοι τους μαγειρεύουν. Άλλοι τους κουρεύουν. Και κάποιοι τους προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη.
Οι ενέργειες αυτές έχουν όμως, ένα κοινό στόχο, να βρουν οι άστεγοι την δική τους Ιθάκη, από όπου πήραν και το όνομα για τη δράση τους.
Δέκα χρόνια περιπλανιόταν ο Οδυσσέας μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη, λόγω της τιμωρίας των θεών για την ύβρη που είχε διαπράξει. Μπορεί οι άστεγοι να τιμωρήθηκαν από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αλλά το ταξίδι τους είναι εξίσου δύσκολο και γεμάτο εμπόδια. Και σε αυτό προσπαθεί να βοηθήσει η ομάδα του Ithaca Laundry.
«Από την πρώτη στιγμή οι άστεγοι μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους. Δεν φοβήθηκαν. Ήταν κάτι που είχαν ανάγκη. Νιώθουν ότι γίνεται αξιοπρεπής ο αγώνας τους», ανέφερε η  υπεύθυνη του Ithaca Laundry, Δήμητρα Κουντουριώτη.

Εκτός όμως από το πλύσιμο, η ομάδα του Ithaca Laundry είναι για αυτούς μια παρέα, ένα στήριγμα. Συζητάνε μαζί τους.
«Χαίρονται που μας βλέπουν και μας ευχαριστούν. Έχουν δημιουργήσει σχέσεις με τα μέλη της ομάδας. Εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών όσον αφορά την υγιεινή τους, είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης. Συζητάνε με τα μέλη της ομάδας και λένε τα νέα τους.» εξήγησε η Δήμητρα Κουντουριώτη.

Παρόλο που είναι δύσκολο να καλυφτούν οι ανάγκες όλων των άστεγων, η δράση τους έχει βοηθήσει ένα σημαντικό μέρος τους.
Τα 2/3 των αστέγων που χρησιμοποιούν το κινητό πλυντήριο ρούχων είναι σταθερά. Σιγά σιγά, από στόμα σε στόμα, η δράση τους μαθαίνεται και όλο και περισσότεροι πλησιάζουν την οργάνωση για να βοηθηθούν.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 5 ώρες την ημέρα, ενώ σε κάθε βάρδια εξυπηρετούνται 20-25 άστεγοι.
Το πρόγραμμά τους είναι σταθερό. Σε ένα συγκεκριμένο μέρος μια συγκεκριμένη ώρα, οι άστεγοι συγκεντρώνονται γύρω από το βανάκι.

Κάθε Δευτέρα στον Πεζόδρομο Δημοσθένους,
κάθε Τρίτη στο Πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων στην Καλλιθέα,
κάθε Τετάρτη και Κυριακή στη στέγη Συν Αθήνα,
την Πέμπτη στο Κοινωνικό συσσίτιο στην Αθήνα (Αλικαρνασσού 49) και
τις Παρασκευές στο Κέντρο Ημέρας «Χώρα» (Ασκληπιού 80).

Παρόλο που το 2016, όταν άρχισε η δράση τους βρίσκονταν μόνο σε 2 σημεία, σιγά σιγά κατάφεραν να αυξήσουν τις περιοχές που πηγαίνουν, με αποτέλεσμα να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες.

«Θέλουμε να αποκτήσουμε άλλη μια κινητή μονάδα και να μεγαλώσει η ομάδα μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους και να πάμε σε περισσότερες περιοχές».


Ο ιδρυτής της ομάδας είναι ο Θάνος Σπηλιόπουλος, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα από μια παρόμοια δράση που γίνεται στην Αυστραλία. Μαζί με την Ανδήλη Ραχούτη και τον Φάνη Τσόνα,  δημιούργησαν το πρώτο κινητό πλυντήριο ρούχων για τους άστεγους, μια κοινωνική δράση που έχει βραβευτεί και από το Social Impact Award 2015. Πλέον στην ομάδα έχουν προστεθεί άλλα τρία μέλη, η Δήμητρα Κουντουριώτη, ο Χρήστος Μπακογιάννης και ο Πέτρος Κρητσωτάκης.

Σκέφτηκαν πως ένα κινητό πλυντήριο θα είχε λιγότερα λειτουργικά έξοδα, αλλά θα μπορούσε να έρθει κοντά με ανθρώπους που δεν αφήνουν συχνά τις θέσεις τους.
Πλέον είναι σε θέση να καλύψουν και 3 θέσεις εργασίας, δυο εκ των οποίων ανήκαν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

«Ήταν χρόνια άνεργοι και είχαν άμεσα ανάγκη από εργασία. Ο ένας μάλιστα έχει ζήσει για ένα διάστημα στο δρόμο. Προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή. Έστω και με μια δουλειά μερικής απασχόλησης να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και μελλοντικά να βρουν μια full time εργασία», ανέφερε ο Δήμητρα Κουντουριώτη.

Αν η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά η άλλη μισή είναι η προσφορά και η αλληλεγγύη.
Μόνο που στην «Ithaca laundry», δεν νιώθουν άρχοντες αλλά καλύτεροι άνθρωποι.

valueforlife.gr

 

Νεότερη Παλαιότερη