Η διάσταση με το Σύλλογο του Αι Γιάννη και η αποστασιοποίηση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής

22118107_10155365290435667_1970148849_o

Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες οι περιοδείες στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής του Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου ενώ ακολούθησαν οι ετήσιες λαϊκές συνελεύσεις. «Να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τη λύση τους» προέτρεπε η κεντρική αφίσα του Δήμου για τις περιοδείες. Μιλήσαμε όμως; Διότι το φωτογραφικό ύλικο όλων αυτών των δράσεων μαρτυρά αποχή.


Του Στρατή Μαζίδη


Π.χ. στον Τσακό οι συνοδεύοντες το Δήμαρχο ήταν περισσότεροι από τους ελάχιστους κατοίκους που έδωσαν το "παρών" οι οποίοι ήταν, αν όχι όλοι, τουλάχιστον το 99% μέλη του τοπικού Συλλόγου Τσακού, ο οποίος είναι κι αυτός περιορισμένης απήχησης.  Με άλλα λόγια; Δεν ήρθε κανένας.  Στην πλατεία του Αι Γιάννη οι της Δημοτικής Αρχής ήταν περισσότεροι από τους ελάχιστους κατοίκους. Ούτε καν οι περαστικοί δεν κοντοστάθηκαν. Αυτή ήταν η γενικότερη γεύση των περιοδειών.


Κι ερχόμαστε στις λαϊκές συνελεύσεις, όπου όπως ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Τσιαμπάς (αντιπολίτευση) ο Σύλλογος του Αι Γιάννη δεν προσήλθε με βασικότερο λόγο ότι κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται οι ίδιες συζητήσεις και τίποτε δεν αλλάζει.


Τι συμβαίνει τελικά;


Καταρχήν ζούμε σε αστικό κέντρο και όχι σε κάποια πόλη της περιφέρειας. Στα αστικά κέντρα είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως ακατόρθωτο να κινητοποιήσει κανείς μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Υπάρχει μια απρόσωπη ατμόσφαιρα. Ενδεικτικό στοιχείο και η περιορισμένη απήχηση των Συλλόγων της πόλης σε σχέση με τον πληθυσμό αν συγκρίνει κανείς αριθμούς. Οι ρυθμοί της ζωής είναι καταιγιστικοί και η διάθεση για κάτι διαφορετικό απλά ανύπαρκτη.


Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος είχε πράξει σωστά στη βάση της ιδέας να επανέλθουν οι λαϊκές συνελεύσεις και να επισκεφθεί τις γειτονιές. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στη δημαρχία του κ. Γιαννακόπουλου και του ιδίου, αναπτύχθηκε ένα χάσμα ανάμεσα στο Δήμο και την τοπική μας κοινωνία. Ωστόσο είχαμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή της υλοποίησης αυτών των δράσεων πως θα πρέπει να στηθούν πολύ προσεκτικά και δίνοντας εξαρχής το λόγο στους κατοίκους, αφού πηγαίνεις κυρίως για να ακούσεις και σε δεύτερο χρόνο να ακουστείς.


Γιατί δε συμμετέχει ο κόσμος;


Για τρεις λόγους


Αρχικά επειδή έχει χορτάσει από συζητήσεις. Δεν μπορεί να περιγράφει άλλο τα προβλήματα και να μη βλέπει λύσεις. Τι να συζητήσουμε πχ στην πλατεία του Αι Γιάννη; Τα προβλήματα που υπήρχαν πέρυσι, πρόπερυσι κ.ο.κ.;  Τι να ξαναπούμε για το κολυμβητήριο; Ή το κάνουμε ή δεν το κάνουμε.


Ο δεύτερος λόγος και αν κρίνουμε μέσα από το πνεύμα των ανακοινώσεων του Δήμου και την οπτική γωνία των φωτογραφιών είναι να περάσει η εικόνα πως Δημοτική Αρχή και δημότες βρίσκονται σε καθημερινή κοινωνία μεταξύ τους. Επίσης οι εκτενείς χρονικά τοποθετήσεις των αιρετών που πρέπει πάντα να μιλούν πρώτοι, σβήνουν και την όποια μικρή φλόγα ενδιαφέροντος υπήρχε. Επιπλέον, μολονότι δίνεται πολύ μεγάλη βάση στο επικοινωνιακό του πράγματος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπολίτευση απουσιάζει από τις πρωτοβουλίες αυτές ενώ θα έπρεπε σύσσωμη να δηλώνει "παρούσα" αλλά και να ενεργοποιεί κόσμο.


Ο τρίτος και τελευταίος λόγος είναι η ενδεχόμενη κόπωση που έχουν προκαλέσει στην κοινωνία οι ίδιοι πολιτικοί πρωταγωνιστές των δύο τελευταίων δεκαετιών, δίχως να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά στην πόλη σε σύγκριση με άλλους δήμους.


 
Νεότερη Παλαιότερη