Σινέ "Θανάσης Βέγγος" στο σχολείο ή το πάρκο Σπυρούδη! Υπάρχει κι άλλος δρόμος

cine_sxoleioΆλλη μια θερινή σεζόν ξεκίνησε και μαζί με αυτή η γνωστή διαμάχη του που και πως πρέπει να λειτουργήσει ο Δημοτικός Κινηματογράφος "Θανάσης Βέγγος". Στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου ή στο πάρκο Σπυρούδη;


Του Στρατή Μαζίδη


Παλαιότερα ο κινηματογράφος λειτουργούσε στο 2ο Γυμνάσιο με τα γνωστά προβλήματα νομιμότητας, τώρα λειτουργεί στο πάρκο Σπυρούδη με επίσης γνωστά προβλήματα καθώς εκκρεμεί το περιβόητο ΦΕΚ που θα επιτρέψει τις απαραίτητες παρεμβάσεις.


Ωστόσο σε αυτή τη διαμάχη παρατηρεί κανείς για άλλη μια φορά το πόσο πολύ απουσιάζει το οραματικό στοιχείο γενικά στην Αγία Παρασκευή.


Γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε που θα λειτουργήσει ο κινηματογράφος ανάμεσα στις δύο επιλογές; Υπάρχει και τρίτος δρόμος. Μια πόλη με 100.000 κατοίκους που φιλοδοξεί να φέρει στην πόλη επισκέπτες χρειάζεται και τους δύο χώρους παράλληλα με το ζωντανό μας στολίδι, την Αμαρυλλίδα.


Οι απαιτητικοί δημότες θέλουμε κινηματογράφο και στο σχολείο και το πάρκο Σπυρούδη.


Το Σινέ Σχολείο ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και δημιούργησε ένα όνομα στο σινεφίλ κοινό. Όμορφη τοποθεσία, πανέμορφος κήπος. Γιατί ό,τι χτίστηκε με κόπο, πρέπει να εξαφανιστεί; Για ποιο λόγο δαιμονοποιείται η παρουσία ιδιώτη για τη λειτουργία του; Ιδιώτης δεν εκτελεί τη δημιουργική απασχόληση τώρα το καλοκαίρι; Ιδιώτες δεν εκτελούν τα προγράμματα χορού, ζωγραφικής και αθλημάτων κατά τη σχολική περίοδο; Ή μήπως τμήμα των χρημάτων με τα οποία μισθώνει ο ιδιώτης το χώρο του σχολείου, δεν επιστρέφουν στο σχολείο και άρα αποβαίνουν προς όφελος των μαθητών;


CINEΑν υπήρχαν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, αυτά με καλή διάθεση μπορούν να επιλυθούν. Πχ θα μπορούσε το Σινέ Σχολείο να κλείνει πιο νωρίς ώστε εγκαίρως να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες στο δάπεδο της αυλής.


Από την άλλη το πάρκο Σπυρούδη αποτελεί κι αυτό ένα εξαιρετικό μέρος για κινηματογράφο. Είχα τη χαρά να το επισκεφθώ πέρυσι αρκετές φορές και έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από την τοποθεσία και την ποιότητα των ταινιών. Φυσικά υπήρχαν ελλείψεις και τις είχαμε επισημάνει στο τότε κείμενό μας. Φέτος θα δούμε πχ να έχουν πάει τα πράγματα δύο βήματα παρακάτω. Π.χ. θα έχουμε κανονική οθόνη; Θα υπάρχει επαρκής φωτισμός στις σκάλες της εξέδρας; Θα έχει καλλωπιστεί περισσότερο ο περιβάλλον χώρος; Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι τα καθίσματα, τα οποία δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά για να καθίσει κάποιος αναπαυτικά. Μπορεί η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ να εξετάσει και αυτό το ζήτημα.


Το χιλιοπαιγμένο έργο της διαμάχης, του "θα μπλοκάρω τον κινημαγράφο" για να μη γίνει έργο ή των "κακών ιδιωτών" λες και πρόκειται για εγκληματίες, το έχουμε δει αρκετές φορές. Μας κουράζει.


Θέλουμε να πάμε παρακάτω. Χρειαζόμαστε νέο σενάριο. Καινούριο καστ. Η Αγία Παρασκευή έχει απολύτη ανάγκη και τους δύο κινηματογράφους με όλα τα νομικά ζητήματα να έχουν επιλυθεί. Θέλουμε και αυτόν που αγαπήθηκε - καθιερώθηκε αλλά και αυτόν που μπορεί να εξελιχθεί.


Μπορούμε να έχουμε και τον εμπορικό κινηματογράφο και εκείνον με το εναλλακτικό περιεχόμενο όπως είδαμε πέρυσι.


Συνεπώς αντί να σπαταλάται φαιά ουσία σε εμπάθειες ή ιδεοληψίες, είναι μάλλον καλύτερα να διατηρήσουμε ό,τι είχαμε με κόπο δημιουργήσει και παράλληλα να αναπτύξουμε το καινούριο. Αν το κάνουμε, θα δούμε σε λίγα χρόνια τις θετικές επιδράσεις. Ναι και στα δύο!

Νεότερη Παλαιότερη