Στρατής Γραμματίδης: ο Συμπαραστάτης του Δημότη δεν είναι «εχθρός» αλλά χρήσιμο εργαλείο για τους δημότες και τις επιχειρήσεις

grammatidis

Καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί 15 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Δημοτικής Αρχής, το Agiaparaskevi-guide.gr επικοινώνησε με τον τ. Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, Στρατή Γραμματίδη. Ζητήσαμε το σχόλιό του τόσο ως προς τη χρησιμότητα του θεσμού, όσο και για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες για τη διαδικασία ανάδειξης Συμπαραστάτη.


- Καταρχήν σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρέχετε να ενημερωθεί σχετικά ο κόσμος. Νομίζω ότι δεν υπάρχει η βούληση εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου. Ο ΣτΔ σαν θεσμός, δυστυχώς προσκρούει σε δύο υφάλους. Ο ένας είναι η άγνοια σχετικά με την αποστολή και την λειτουργία του και ο άλλος είναι η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι εχθρός των διοικήσεων, με αποτέλεσμα την απροθυμία τους να έχουν έναν κατά φαντασίαν "αντίπαλο" μέσα στο Δήμο. Αυτό βέβαια δηλώνει και ιδιοκτησιακή νοοτροπία αλλά δυστυχώς υπάρχει και αυτή σε πολλούς Δήμους.


Πέρα από τον σεβασμό στους θεσμούς, που δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ο ΣτΔ είναι πολύτιμο εργαλείο του Δημότη και της Επιχείρησης και αυτό το είδα και στην πράξη όταν πρωτοεγκατέστησα και λειτούργησα τον θεσμό στο Δήμο.


Να υπογραμμίσω εδώ την ενθουσιώδη υποδοχή και αποδοχή που εισέπραξα από το Δημοτικό μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα.Δεν μπορώ να πω το ίδιο και γιά το σύνολο των τότε αιρετών γιατί κάποιοι απ' αυτούς στο πρόσωπο του Συμπαραστάτη έβλεπαν έναν οιωνεί ανταγωνιστή που προσπαθούσε να διορθώσει φαινόμενα κακοδιοίκησης,τα οποία ίσως ήθελαν να ικανοποιήσουν οι ίδιοι εν είδει ρουσφετιού ΕΝΩ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.


Έχοντας εξηγήσει ότι δεν είχα πολιτικές βλέψεις, αφιερωμένος στο θεσμό, πολλές φορές εισέπραξα αντιμετώπιση αντιπάλου. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ο θεσμός σαν παραταξιακό λάφυρο που μπορεί κάποιος να υποσχεθεί σε "δικούς του"γιατί η αυξημένη συναινετική πλειψηφία που ορθά ορίζει ο νόμος,το απαγορεύει. Κλασσικό παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων. Ενώ είχε εκλέξει τον "πρύτανη" του θεσμού, το Βασίλη Σωτηρόπουλο,στην επόμενη θητεία,με 4 υποψηφίους της παράταξης Καμίνη, δεν μπόρεσαν να επανεκλέξουν. υτό βέβαια το αντελήφθη η κ. Δούρου και, με την συναίνεση και άλλων παρατάξεων της Περιφέρειας, τον εξέλεξαν Περιφερειακό Συμπαραστάτη αποδεικνύοντας πλήρη εναρμόνιση αλλά και σεβασμό στον θεσμό.


Τέλος θα ήθελα να πω ότι μη εκλέγοντας Συμπαραστάτη οι Δήμοι που δεν το έκαναν, στερούν από τους δημότες και τις επιχειρήσεις το εργαλείο αντιμετώπισης φαινομένων μεροληψιών, κακοδιοίκησης, αμέλειας ενδεχομένως και ρεβανσισμού. Με τη διπλωματική ορολογία, "εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία" γιά το μέλλον του θεσμού στην πόλη μας.

Νεότερη Παλαιότερη