Στα «προαπαιτούμενα» οι επενδυτικές δραστηριότητες στα δάση

dasosΜε διαδικασίες fast track θα ανακαλείται ή θα αίρεται εντός τριμήνου η απόφαση αναδάσωσης περιοχών από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ επιτρέπονται σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων μέσα στα δάση. Τα παραπάνω προβλέπει το τελικό κείμενο του δασικού νομοσχεδίου, που καταθέτει εντός της εβδομάδας το ΥΠΕΚΑ για ψήφιση στη Βουλή.

Το δασικό νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις και στα προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης Ιουλίου.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο απέσυρε σκανδαλώδεις διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν αλλαγή του ορισμού του δάσους και κατάργηση της δασικής προστασίας εκτάσεων δημόσιας γης, ωστόσο το νομοσχέδιο προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων, κυρίως γεωργικής γης με διαδικασίες fast track. Παράλληλα καταργείται η ενδιάμεση εισήγηση πρωτοβάθμιας επιτροπής για την άρση αναδάσωσης για να απλουστευθεί η σχετική διαδικασία.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, προβλέπονται σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας, καθώς και κέντρα ιαματικού τουρισμού σε δάση και δασικές εκτάσεις. Αλλάζει ο νόμος 4030/2011 που προβλέπει ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να καταλαμβάνουν 30% της έκτασης δασών ή δασικών εκτάσεων. Στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το ποσοστό δόμησης από 10% μειώνεται σε 5% και ο συντελεστής περιορίζεται στο 0,05 από 0,1 που ισχύει σήμερα. Στις επιτρεπόμενες εντός των δασών χρήσεις περιλαμβάνονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, ΧΥΤΑ, κεραίες ραδιοτηλεοπικών μέσων, κέντρα υποδοχής μεταναστών, μεγάλα δημόσια έργα κ.α.

localit.gr
Νεότερη Παλαιότερη