Η Μεσογείων είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να βάλουμε

mesogeion

Πολύ μικρό κι ασήμαντο δρομάκι φαίνεται πως αποτελεί η λεωφόρος Μεσογείων διαχρονικά για το δήμο Αγίας Παρασκευής ώστε να ασχοληθεί επιτέλους με το χάλι της. Βέβαια κανένας δρόμος δεν είναι ασήμαντος διότι κάπου οδηγεί, διαφορετικά δε θα υπήρχε. Το ότι μπορεί να υπάγεται στη δικαιοδοσία ενός άλλου φόρεα είτε λέγεται Περιφέρεια όσον αφορά το διάζωμα, είτε ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορεί να αποτελεί το μόνιμο άλλοθί της.

stratisτου Στρατή Μαζίδη

Το ότι κάτι δεν ανήκει στη δικαιοδοσία σου, δε συνεπάγεται πως δεν οφείλεις να διεκδικήσεις για αυτό. Ειδικά όταν διατρέχει κίνδυνος, όπως αυτό ισχύει για τους πεζούς.

Η λεωφόρος Μεσογείων είναι ο βασικός δρόμος της πόλης μας και παράλληλα ο καθρέπτης της. Και είναι γεγονός ότι οι βασικές οδικές αρτηρίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στην όψη μιας πόλης.

Η Μεσογείων είναι ο δρόμος που χωρίζει κι ενώνει ταυτόχρονα την πόλη ενώ παράλληλα οδηγεί σε βασικούς προορισμούς όπως η Αγία Παρασκευή, το π. ΙΚΑ, η Πολεοδομία, η Περιφέρεια, ο ΟΑΕΔ, ο ΟΑΕΕ, το δημαρχείο, σειρά τραπεζών και καταστημάτων κ.ο.κ.

Ας θυμηθούμε λίγο την εικόνα του διαζώματος πριν λίγο καιρό, πριν αποφασίσει ο Σγουρός να ασχοληθεί με αυτό, μολονότι κάποιοι έχουν αρχίσει ξανά να την αντιμετωπίζουν ως τασάκι, κάδο απορριμάτων κτλ. Μια εντελώς αποκρουστική εικόνα με την άλλη μισή αρχοντιά, τη βρώμα και τη δυσωδία να κυριαρχούν. Τι έκανε όμως ο δήμος Αγίας Παρασκευής για αυτό; Μάλλον τίποτε. Κρυβόμασταν πίσω από το "είναι ευθύνη άλλου", λέμε ότι πήραμε και μερικά τηλέφωνα ή ότι έχουμε διαμαρτυρηθεί και τέλος.

Ένας δυναμικός δήμαρχος θα μπορούσε να προβεί σε πιο δραστικές πρωτοβουλίες αντί να περιμένει πότε η περιφέρεια θα αποφασίσει να ασχοληθεί. Π.χ. αποκλεισμών λωρίδων και κινητοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας (αλλά και αυτή πως να κινητοποιηθεί ή να φιλοτιμηθεί όταν στερείται τα στοιχειώδη και απαραίτητα για να κάνει τη δουλειά της; Γιατί να κάνει το κάτι παραπάνω;).

Ας έρθουμε όμως και στα πεζοδρόμια. Σπασμένα, κακάσχημα και με εξογκώματα όταν δεν υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο καβαλημένο πάνω σε αυτά ώστε να αναγκαστείς να κατέβεις στο οδόστρωμα.

Αντιγράφω τις φωτογραφίες από μια παλαιότερη ανάρτηση αυτής της σελίδας που μπορείτε να δείτε εδώ.

pezodromia-mes-1 pezodromia-mes-2 pezodromia-mes-3 pezodromia-mes-4 pezodromia-mes-5 pezodromia-mes-6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο βασικός δρόμος της πόλης και δε διαθέτει - με ελάχιστες εξαιρέσεις - την παραμικρή βαδισιμότητα. Ένα απέραντο, πανάθλιο, βρωμερό, τρισάθλιο και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για ατυχήματα θέαμα.

pezodromia-mes-7

Όπου πάλι δεν ισχύει αυτό, οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα αφού κάποια καταστήματα εκτός από την πρασιά καταλαμβάνουν και το πεζοδρόμιο και οδηγούν τον πεζό στο οδόστρωμα ή τον εξαναγκάζουν να κάνει σλάλομ, να σκίζει τα ρούχα του ή ακόμη και τα πόδια του.

Αλήθεια όμως, για να αναρωτηθούμε.

Πριν δύο μήνες είχαμε εκλογές. Ακούσαμε τίποτε για τη Μεσογείων; Μας είπε κανείς ότι εμείς θέλουμε, μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης στο βασικότερο δρόμο της; Πως οραματιζόμαστε ένα δρόμο στολίδι που θα χρησιμοποιούν με ασφάλεια οι δημότες και οι επισκέπτες;

Όποιος θεωρεί πως το μπάχαλο που λέγεται πεζοδρόμια της Μεσογείων έχει ελάχιστη σημασία, θα του θυμίσω την πρώτη θητεία Αβραμόπουλου το 1994-1998 στο δήμο της Αθήνας, όταν του απονεμήθηκε ο τίτλος του καγκελάριου διότι σε βασικές αρτηρίες όπως η Βασιλίσσης Σοφίας προστάτευσε το πεζοδρόμιο κι έδιωξε αυτούς τους καταπατητές των λίγων λεπτών που όλοι μαζί στο σύνολο καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο όλη την ώρα. Θυμάστε την πανηγυρική επανεκλογή του; Οφειλόταν και σε αυτό.

Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να βάλει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της τη λεωφόρο Μεσογείων. Θα πρέπει να τρέξει, να κινητοποιήσει το σύνολο του νέου ΔΣ και των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων ώστε αυτός ο δρόμος να αποκτήσει επιτέλους πεζοδρόμια προστατευμένα για τους πεζούς.

H σωστή λειτουργία των αρτηριών εξασφαλίζει την υγεία σε έναν οργανισμό, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές είναι κεντρικές, όπως η Μεσογείων για την Αγία Παρασκευή.

Αν και κάποιος θα μπορούσε σε έναν αντίλογο να ισχυριστεί ότι η Μεσογείων δεν είναι καν αρτηρία αλλά η ίδια η καρδιά της πόλης μας. Μάλλον δε θα είχε άδικο.
Νεότερη Παλαιότερη