Καλοκαίρι: Το γλυκό φρούτο που καταπολεμάει άσθμα, πίεση και καρκίνο



winner

Δεν είναι πολλές οι φορές που ένα και μόνο φρούτο μπορεί να σταθεί στο πλευρό μας στην μάχη ενάντια στο άσθμα, την πίεση του αίματος, την δυσπεψία, την φλεγμονή ακόμα και τον καρκίνο, ενώ την ίδια στιγμή μας βοηθάει να έχουμε πιο υγιή μαλλιά και επιδερμίδα.




Το φρούτο αυτό είναι το πεπόνι και είναι από τα καλύτερα εποχικά φρούτα του καλοκαιριού. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Μία κούπα πεπόνι (περίπου 156 γραμμάρια) περιέχει:

-53 θερμίδες
-0,3γρ λιπαρών
-13γρ υδατανθράκων
-12γρ ζάχαρης
-1,4γρ ινών
-1,4γρ πρωτεΐνης
-106% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Α
-95% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C
-Σημαντικές ποσότητες βιταμίνης K, B-6 και ασβεστίου, σιδήρου, κάλιου και μαγνησίου.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι τα όσα μπορεί να κάνει το πεπόνι για την υγεία μας. Το πεπόνι, λοιπόν...

...προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που έρχεται με την ηλικία: Η αντιοξειδωτική ζεαξανθίνη, που περιέχει το πεπόνι, φιλτράρει τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου στο μπλε φάσμα και θεωρείται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών και στην προστασία τους από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

...προστατεύει από το άσθμα: Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι μικρότεροι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ένα από αυτά είναι το β-καροτένιο, που έχουν τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα όπως το πεπόνι, η κολοκύθα, τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο. Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να προστατεύσει από το άσθμα και βρίσκεται σε αφθονία στο πεπόνι, καθώς και τα εσπεριδοειδή και τα τροπικά φρούτα.

...προστατεύει από την αύξηση της πίεσης στο αίμα: Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, κάλιο και σε βιταμίνη C ευνοούν την υγεία της καρδιάς. Καταναλώνοντας τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να βοηθήσετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Η πρόσληψη καλίου είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με τη μείωση της πρόσληψης νατρίου για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση). Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο είναι ο ανανάς, οι τομάτες, τα πορτοκάλια, το σπανάκι και οι μπανάνες.

...προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου: Η διατροφή που είναι πλούσια σε β-καροτένιο από φυτικές τροφές όπως το πεπόνι παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η βήτα-καροτίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντίστροφη συσχέτιση με την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

...περιορίζει την δυσπεψία: Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε ίνες και νερό, βοηθάει στην πρόληψη της δυσπεψίας και βοηθάει τον οργανισμό να έχει πιο "ομαλή" και τακτική λειτουργία στο πεπτικό σύστημα.

...περιορίζει την φλεγμονή: Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό του πεπονιού, που βοηθά το σώμα μας στον ύπνο, την κίνηση των μυών, την μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης να διατηρήσουμε τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθάει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

...φροντίζει την υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας: Η βιταμίνη Α που περιέχει το πεπόνι, είναι σημαντική για την παραγωγή ελαίων που διατηρούν την επιδερμίδα ενυδατωμένη και υγιή, ενώ είναι απαραίτητη και για την ανάπτυξη κάθε ιστού στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της επιδερμίδας και των μαλλιών.


onmed.gr
Νεότερη Παλαιότερη