Μοχλός ανάπτυξης η απόκτηση δημαρχείου για την Αγία Παρασκευή

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ήρθε για τελευταία φορά στην επιφάνεια το θέμα της ανέγερσης του δημαρχείου στον προκαθορισμένο χώρο πίσω από τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής.

του Στρατή Μαζίδη

Σημειώναμε και τότε το αυτοκτονικό για την πόλη να συνεχίσει πάνω στη λογική της οικοδόμησης καθώς θα ξετινάζονταν κυριολεκτικά στον αέρα τα οικονομικά της βάζοντας παράλληλα θηλιά στο λαιμό των δημοτών για πολλές δεκαετίες.

Αρχικό δάνειο κοντά € 3 εκ. για τις πρώτες εργασίες που δεν περιγράφονταν σε μια εκτίμηση € 22-23 εκ, η οποία με την έκπτωση εικαζόταν ότι θα υποχωρούσε στα € 11-12 εκ (καθώς κανείς δεν υποχρεώνει τον εργολάβο να τη δώσει) αλλά τόσο με τα τοκοχρεωλύσια όσο και με την καταβολή των υπέρογκων μισθωμάτων του νυν δημαρχείου θα μας επανέφεραν στα € 25 εκ.

Τελικώς αντί να πέσουν υπογραφές δανείων, έπεσε η δημοτική αρχή χάνοντας την πλειοψηφία με την ανεξαρτητοποίηση τότε του Δημήτρη Αλεφαντή που κατά δήλωσή του δεν επιθυμούσε να συνδέσει το όνομά του με μια τρύπα στο κέντρο της πόλης.

Ύψιστης σημασίας το ιδιόκτητο δημαρχείο

Η απόκτηση δημαρχείου για το δήμο Αγίας Παρασκευής μπορεί να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική της ανάπτυξη ή έστω αντοχή στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Προσοχή όμως. Λέμε η "απόκτηση" και όχι η "ανέγερση".

Η σημερινή αγορά ακινήτων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για όποιον επιθυμεί να αγοράσει. Ειδικά για την Αγία Παρασκευή η κρίση των ακινήτων έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα με την πληθώρα των ελεύθερων κτιρίων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της.

Η αγορά ενός σύγχρονου σχετικά κτιρίου έχει καταστεί οικονομικά πολύ πιο ελκυστική από αυτή της ανέγερσης ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με το δημόσιο που κοστολογεί με τη λίστα Σουφλιά η οποία προβλέπει ετήσιες αυξήσεις στις διάφορες αμοιβές κι απορίας άξιο πως εξακολουθεί να ισχύει ενώ μας έχει πάρει ο κατήφορος.

Άλλωστε από τα € 14 εκ. ξεκίνησε ως κόστος το σχεδιαζόμενο δημαρχείο και ξεπέρασε τα € 22 εκ. σε καιρό νεκρικής σιγής στον κατασκευαστικό κλάδο. Αλλά και € 14 εκ. έστω στις αρχές του 2000 λίγα ήταν;

Η απευθείας διαπραγμάτευση και αγορά κτιρίου μπορεί να απελευθερώσει άμεσα σημαντικά ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και εκατομμυρίων στο μεσοπρόθεσμο μέλλον τα οποία μπορούν και πρέπει να στραφούν σε έργα και παροχές προς την κοινωνία.

Τι θα συνέβαινε άραγε αν ο επόμενος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής δήλωνε στον ιδιοκτήτη του νυν δημαρχείου ότι δεν μπορούμε σε τέτοιες ημέρες να σου πληρώνουμε άλλο ένα ποσό που αγγίζει τα € 30.000,00 / μήνα, ήτοι € 360.000,00 το χρόνο. Ή μας δίνεις το ακίνητο με € 2.000.000 ή φεύγουμε και βγάλε τα πέρα με την εφορία και τον ΕΝΦΑ.

Σκληρό; Ίσως. Αλλά γιατί ο δημότης να πληρώνει τέτοια ποσά;

Η οικονομική ευημερία χτίζεται πάνω στην οικονομική ανεξαρτησία. Δεκαετίες δεν πρόκοψαν νοικοκυριά επειδή δεν αιμορραγούσαν με μισθώματα; Ακόμη και σήμερα, παρά τη φορολογική λεηλασία των ακινήτων, όσοι δεν ήταν ξανοιγμένοι, αντέχουν κι επιβιώνουν επειδή ακριβώς γλυτώνουν μερικά κατοστάρικα το μήνα. Ας φανταστούμε μια Αγία Παρασκευή με ιδιόκτητο δημαρχείο και αποπερατωμένο το κολυμβητήριο, δηλαδή επιπλέον 1500 τμ προς εκμετάλλευση κι επομένως μεγαλύτερη αποδέσμευση πόρων, τι θα μπορούσε να ανταποδώσει στους δημότες της.

Κι αν για το υπάρχον κτίριο έχουν ακουστεί διάφορα, η πόλη διαθέτει οικοδόμημα σε εξαιρετικό σημείο, αποκεντρωμένο και με παράπλευρο χώρο στάθμευσης που θα μπορούσε να αποκτηθεί και αυτός. Ποιος;

Μα το κτίριο της ΔΟΥ στη Γούναρη. Ιδανικό για δημαρχείο.

Άραγε αν ο δήμος προχωρούσε σε μια πρόταση απόκτησής του με ένα ποσό της τάξης του € 1.5 εκ. ο ιδιοκτήτης τι θα απαντούσε; Μάλλον θα έκανε τούμπες για την καλή του τύχη να το ξεφορτωθεί.

Ο μεγαλοϊδεατισμός και η νοοτροπία Λουδοβίκου πως η Αγία Παρασκευή πρέπει να αποκτήσει δημαρχείο στο κέντρο της πόλης είναι αυτό και μόνο, μεγαλοϊδεατισμός.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με οικονομία. Δίνω € 1,5 εκ, μπαίνω αύριο και σε 5 χρόνια έχω αποσβέσει από τα ενοίκια που γλύτωσα ή συνεχίζω νοικάρης και μπλέκω με τράπεζες, δάνεια και όποτε προκύψει για να το παίζω ρωμαίος αυτοκράτορας;

Τι προτιμάτε; Λούσα και χρέη έως το λαιμό ή αξιοπρέπεια με δυνατά ταμεία;

Οι θιασώτες του υπάρχοντος πλάνου ισχυρίζονται πως ήδη έχουμε πληρώσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μελέτες; "Να τα πετάξουμε;" αναρωτιούνται.  Όπότε για να μην πετάξουμε € 700.000,00, να δώσουμε άλλα € 25 εκ, αντί για € 1,5 εκ. Επομένως κι ένας δολοφόνος που έχει καθαρίσει τρεις, να μην μετανοήσει αν το θέλει, αλλά να συνεχίσει να σκοτώνει. Ενδιαφέρουσα λογική που αξίζει να παρακολουθήσουν ειδικοί επιστήμονες, όχι η πόλη μας.

Άλλοι πάλι προβάλλουν το θέμα πως το οικόπεδο πίσω από την Εκκλησία θα μείνει αναξιοποίητο διότι απαλλοτριώθηκε μόνο για δημαρχείο. Και ποιος εμποδίζει την ανέγερση ενός μικρού χώρου ως δημαρχείου (είχε αναφερθεί σχετικά ο Β. Γιαννακόπουλος) το οποίο μπορεί να είναι μια δημοτική πολιτιστική αίθουσα ή ο χώρος των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου;

Ακούστηκε επίσης πως μπορούμε να πάρουμε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Αν ισχύει αυτό θα καλύψει όλο το ποσό; Γίνονται φαραωνικά έργα (έτσι το είχε χαρακτηρίσει ο απερχόμενος δήμαρχος πριν το κάνει σημαία του) αποδεκτά; Και γιατί θα πρέπει να επιμείνουμε στη σπάταλη λογική;

Χώρια το γεγονός ότι θα αποτελειώσουμε οριστικά το κέντρο της πόλης που είναι ήδη κορεσμένο και χρειάζεται παρεμβάσεις.

Δυστυχώς το δημαρχείο θυμίζει πολύ το κολυμβητήριο με το οποίο ασχοληθήκαμε πριν λίγες ημέρες και για το οποίο η ιδανική πρόταση Καράμπελα μυστηριωδώς "καταπνίγεται".

Δύο σημαντικά θέματα της πόλης, με τις καλύτερες δυνατές λύσεις μπροστά στα μάτια μας, να βαλτώνουν. Σε μια πόλη που λες και την καταδιώκει κάποια κατάρα να μην μπορεί να προχωρήσει.

Ο Γιάννης Σταθόπουλος και η διοίκησή του θα πρέπει να λάβουν τη γενναία πολιτική αποφάση. Να απαλλάξουν την πόλη από μια μελέτη ενός παλιού ξεθωριασμένου οράματος, να της προσφέρουν ένα αξιοπρεπές δημαρχείο, να εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους και να τους επιστρέψουν στην κοινωνία μέσω έργων και δράσεων.

Έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν την Αγία Παρασκευή και να υπερασπιστούν την κοινωνία. Καλύτερο δυνατό ξεκίνημα από το να ξεριζώσεις λαθεμένες προσεγγίσεις, να ισχυροποιήσεις οικονομικά το δήμο ενισχύοντας τις δομές και πραγματικά να αποδειχθείς ριζοσπαστικός για το καλό των δημοτών, δεν υπάρχει.
Νεότερη Παλαιότερη