Τοποθετούνται στην ΕΛ.ΑΣ. 1.536 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί


dimotikoi astynomikoi


Προσωρινή λύση χωρίς να έχει αποφασισθεί τι ακριβώς θα κάνουν και χωρίς στολές.Χωρίς να έχουν καθορισθεί τα ακριβή καθήκοντά τους, 1.536 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί οφείλουν να δώσουν το παρών τη Δευτέρα 7 Ιουλίου στις 08.00 στις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν διατεθεί προσωρινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι να αποφασισθεί πόσοι τελικά θα παραμείνουν και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές τους, όσοι πάνε σε αστυνομικά τμήματα θα χρησιμοποιηθούν για μεικτές περιπολίες μαζί με αστυνομικούς ή ειδικούς φρουρούς στο πλαίσιο ελέγχων για διάφορα αδικήματα όπως παραεμπόριο, ενώ όσοι παρουσιαστούν σε τμήματα Τροχαίας θα συνδράμουν σε περιπολίες για βεβαιώσεις παραβάσεων, όπως στάθμευσης κτλ.

Ωστόσο σε σχετική διαταγή αποσαφηνίζεται ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προσωρινή τοποθέτησή τους δεν μπορούν να υπογράφουν παραβάσεις που βεβαιώνονται, ενώ παλαιότερα έχει διευκρινιστεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν προβλέπεται οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί να οπλοφορούν.

Επιπλέον προσωρινά θα φορούν την ίδια στολή με αυτήν που είχαν όταν υπηρετούσαν στη Δημοτική Αστυνομία χωρίς τα διακριτικά, που θα τα αντικαταστήσουν με αυτό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ την Πέμπτη 3 Ιουλίου το πρωί έληγε η προθεσμία προκειμένου οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις Αστυνομίας να αναφέρουν στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού και Εσωτερικών Λειτουργιών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τον αριθμό των παρουσιασθέντων για προετοιμασία προσωρινής τοποθέτησης και πλήρη στοιχεία των μη παρουσιασθέντων. Επιπλέον σε σχετική εγκύκλιο αναφερόταν ότι για τη μετακίνησή τους τη Δευτέρα δεν θα δικαιολογηθούν οδοιπορικά έξοδα.

Εν τω μεταξύ σε διαταγή που δημοσίευσε ιστοσελίδα δημοτικών αστυνομικών και εστάλη από τον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης, αλλά και τις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, αναφέρεται η ανακατανομή των πρώην δημοτικών αστυνομικών.

Ειδικότερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα κατανείμει 402 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που τοποθετούνται προσωρινά στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών ως εξής: 150 θα πάνε στην Τροχαία Αθηνών, 100 στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να διατεθούν για την εφαρμογή του «Σχεδίου Αστυνόμευσης Κέντρου Αθηνών - Ξένιος Ζευς» και πιο συγκεκριμένα στη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων ελέγχου παραεμπορίου και 150 στα Αστυνομικά Τμήματα Συντάγματος, Παγκρατίου, Ομόνοιας, Εξαρχείων, Πετραλώνων, Κυψέλης, Κολωνού, Αμπελοκήπων, Νέου Κόσμου και Αγίου Παντελεήμονα.

Στον Πειραιά 26 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί μέσω της Αστυνομικής Διεύθυνσης θα διατεθούν στα Αστυνομικά Τμήματα Δημοτικού Θεάτρου, Καλλίπολης, Καμινίων και Τμήμα Τροχαίας Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση θα κατανείμει 55 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς μέσω της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ως εξής: 35 στα Αστυνομικά Τμήματα Λευκού Πύργου, πλατείας Δημοκρατίας, Ανω Πόλης - Αγίου Παύλου, Τούμπας - Τριανδρίας, Χαριλάου και Ανάληψης, καθώς και 20 στο Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας θα κατανείμει 22 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς ως εξής: 8 στο Τμήμα Τροχαίας Πατρών, 7 στο Β' Αστυνομικό Τμήμα Πατρών και 7 στο Γ' Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Επιπλέον στη διαταγή αναφέρεται ότι οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα εκτελούν οκτάωρη πρωινή υπηρεσία από κοινού με αστυνομικούς ή ειδικούς φρουρούς των υπηρεσιών που θα τοποθετούνται προσωρινά κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας (Δευτέρα ως Παρασκευή) και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας που θα επιλέξουν οι ίδιοι από το προβλεπόμενο για τους δημόσιους υπαλλήλους (07.00-15.00, 07.30- 15.30, 08.00-16.00, 08.30-16.30 ή 09.00-17.00).

Την αντίδρασή της για την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «προβληματική εκπαίδευση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν ολιγωρία που ενδέχεται να αποβεί μοιραία».Νεότερη Παλαιότερη