Αξίζει να δείτε! Πρωτοποριακό σύστημα διευκόλυνσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ

AMEA (2)

Της Αγγελικής Παρασίδου

Πέφτοντας στην αντίληψή μου το παρακάτω βίντεο σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δημόσιους χώρους χάρηκα (έστω και αν βρίσκει εφαρμογή το συγκεκριμένο παράδειγμα στην Αγγλία), γιατί όσο δύσκολη είναι για τους περισσότερους η καθημερινότητά μας, δεν παύουν κάποιοι – ευτυχώς - να οραματίζονται, να παλεύουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αλλά και συνθήκες, να υλοποιούν και τέλος να πραγματοποιούν τις ιδέες τους να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να ζήσουν μια ζωή καλύτερη και ποιοτικότερη.

Το θέμα της προσβασιμότητας δεν απασχολεί μόνο τα άτομα που έχουν μόνιμα κινητικά προβλήματα (π.χ. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι) αλλά και ανθρώπους που κάποια στιγμή στη ζωή τους βρέθηκαν στη θέση αυτή είτε λόγω ατυχήματος, ή εγκυμοσύνης ή ως γονείς που σπρώχνουν το καροτσάκι των παιδιών τους ή ακόμη και ως ταξιδιώτες που μεταφέρουν τη βαλίτσα τους.

Είναι αυτονόητο πως,  πρέπει να υπάρχει η μέριμνα από πλευράς πολιτείας και οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς να συνεργαστούν στη βελτίωση των τεχνικών υποδομών ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση απ'  όλους τους ανθρώπους σε όλα τα κτίρια και σ'  όλους τους χώρους.

Εάν, η πολιτεία δείξει το δέοντα σεβασμό στους έχοντες ανάγκη, εφαρμόζοντας στην πράξη τα παραπάνω ακόμη και αν χρειαστεί η επιβολή προστίμων ώστε να διατηρείται η τάξη, είμαι βέβαιη πως αυτό θα λειτουργήσει σαν ντόμινο και στους άλλους συνανθρώπους μας, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους θα σέβονται τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο όπου παρουσιάζεται η πατέντα πρόσβασης σε δημόσιο κτίριο από πολίτη με καροτσάκι στην Αγγλία.

Νεότερη Παλαιότερη