162 εκ. για τη δωρεάν φιλοξενία 68.000 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς

paidikoΣυνολικά 68.000 παιδιά, θα φιλοξενηθούν από τον Σεπτέμβρη στους παιδικούς  και βρεφικούς σταθμούς στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ χωρίς να καταβάλουν οικονομική συμμετοχή, σύμφωνα με δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.

Απαντώντας ο κ. Κεγκέρογλου σε σχετική ερώτηση στη Βουλή δήλωσε πως τις επόμενες μέρες υπογράφεται η προκήρυξη της διαδικασίας για την επιλογή κατά προτεραιότητα 68.000 παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το ΕΣΠΑ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης και θα ανέλθει στο ποσό των 162 εκ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 178 εκ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θα πάνε σε παιδικούς σταθμούς χωρίς οικονομική επιβάρυνση, αν διασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι από άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επίσης  διευκρίνισε πως το ποσό θα καλύψει 68.000 παιδιά, όσα και πέρυσι, καθώς, όπως άφησε να εννοηθεί, θα μειωθεί το ποσό που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) κάθε παιδιού  στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς από 2.500 που είναι σήμερα στα 2.300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, τα κριτήρια μοριοδότησης για την κατάταξη των δικαιούχων θα είναι κοινωνικά (αριθμός τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ) και εισοδηματικά.

Η κατανομή του αριθμού των παιδιών ανά περιφέρεια θα γίνει με την προκήρυξη του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να καθιερωθούν δίδακτρα για τη φιλοξενία των παιδιών από 30 έως 50 ευρώ το μήνα, ακόμη και αν πρόκειται για ανέργους.

Ωστόσο η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υφυπουργού, δεν το αποδέχεται, ενώ αντίθετη με την επιβολή διδάκτρων έχει ταχθεί και  η ΚΕΔΕ.

localit.gr
Νεότερη Παλαιότερη