H πόλη μας, άλλοτε και τώρα. Της Ιωάννας Κουτσουρά

koutsouraΓυρίζω για λίγο πίσω στον χρόνο,να θυμηθώ την πόλη μας,όπως ήταν στα χρόνια της εφηβίας μου,στα χρόνια της παιδικής αθωότητας.


Η πρώτη προυπόθεση για να πεις ότι είσαι τυχερός είναι να κατοικείς σε μια λαμπρή πόλη.

Η Αγία Παρασκευή είναι εκ προιμίου μια προικισμένη πόλη με πλούσια βλάστηση στις υπόροιες του Υμηττού, εκεί που γεωγραφικά έχει αναπτυχθεί.

Αυτή την πόλη περπατήσαμε με τους απέραντους κήπους, με τις μονοκατοικίες στο ιστορικό της κέντρο και την Κεντρική πλατεία με δύο café, που σαν μαθητές είχαμε να επιλέξουμε που θα πάμε. Λίγα ήταν επίσης και τα μαγαζιά εστίασης, η pizza κυριαρχούσε.
Ξαφνικά, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980, άλλαξαν όλα. Η ανοικοδόμηση άλλαξε την όψη της πόλης. Πολυκατοικίες, μείωση του πράσινου, των πεύκων, λιγότερο φως.

Σήμερα λοιπόν έχουμε να διαχειριστούμε μια αστική περιοχή και όχι το προάστιο που κάποτε γνωρίσαμε.
Μια αστική περιοχή με όλα τα γνώριμα στοιχεία της σύγχρονης πόλης. Κυκλοφοριακά προβλήματα, προβλήματα καθημερινότητας, με ανθρώπους ξένους στην ίδια πόλη.

Καλούμαστε να ασχοληθούμε με τα σύγχρονα αυτά προβλήματα, μιάς που αποφασίσαμε να εκτεθούμε στα κοινά δρώμενα της πόλης μας. Η προσωπική μου επιλογή είναι η προσέγγιση με τους συμπολίτες μου. Γιατί τις πόλεις τις φτιάχνουν οι άνθρωποι που τις κατοικούν και όχι τα τείχη…

Μέσα από τις κοινωνικές δομές, μέσα από τους συλλόγους στις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής, μέσα από τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, τους αθλητικούς συλλόγους, να αναπτύξουμε δεσμούς δράσης, εθελοντισμού, πολιτισμού, να γνωριστούμε, να κάνουμε την Αγία Παρασκευή μια πόλη πρώτυπο.

‘Οπως λέει και ο υπέροχος Καβάφης σε ένα στίχο του.

Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους…


 

* Περισσότερες πληροφορίες για την κα Κουτσουρά μπορείτε να δείτε εδώ
Νεότερη Παλαιότερη