Ολλανδία: Δρόμος που φωσφορίζει τέθηκε σε κυκλοφορία

dromos pou fosforizei stin Ollandia

Η ιδέα για την ύπαρξη ενός δρόμου που φωσφορίζει τη νύχτα, ο οποίος μόλις έκανε την εμφάνισή του σε ένα τμήμα εθνικής οδού στην Ολλανδία, είναι μια απλή λύση υποδομής για ένα πρόσθετο μέτρο ασφάλειας αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.

Την ιδέα αλλά και την υλοποίηση του δρόμου που φωσφορίζει ανέλαβε το 2012 το ολλανδικό σχεδιαστικό γραφείο Studio Roosegaarde, το οποίο μέσα σε δυο χρόνια ξεπέρασε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και μόλις εχθές παρουσίασε την -κυριολεκτικά- λαμπρή ιδέα του!

Πρόκειται για ένα τμήμα 500 μέτρων στον αυτοκινητόδρομο N329, όπου οι διαχωριστικές λωρίδες του δρόμου είναι στρωμένες με ένα ειδικό φωτο-απορροφητικό υλικό, που φωσφορίζει έντονα τη νύχτα, επί οκτώ συνεχόμενες ώρες, αντικαθιστώντας τα φώτα του αυτοκινητοδρόμου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως "φορτίζει" το υλικό, προετοιμάζοντάς το για το επόμενο βράδυ.

clever_road

 

Ένα μέτρο οδικής ασφάλειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις εθνικές οδούς.

Το φιλόδοξο σχέδιο, περιλαμβάνει, σε επόμενο στάδιο, την ύπαρξη "έξυπνων" φωσφοριζέ οδικών σημάνσεων που θα προσαρμόζουν το σχήμα τους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τους επικείμενους κινδύνους ή οδικά έργα, προειδοποιώντας τους διερχόμενους νυχτερινούς οδηγούς.

Όπως αναφέρει το Wired, τα τοπικά μέσα περιέγραψαν την εμπειρία οδήγησης στον "φωσφοριζέ δρόμο" ως εξής: "μοιάζει σαν να οδηγείς μέσα σε ένα παραμύθι".

lifo.gr
Νεότερη Παλαιότερη