Όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς, οι αλλαγές που προβλέπονται είναι σε εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και έχουν στόχο την επιβολή όρων ανταγωνισμού, διαφάνειας και τάξης στη λειτουργία τους. Οι έξι παρεμβάσεις που προωθούνται αφορούν στα εξής:
- Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση κάθε Ιανουάριο.
- Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων.
- Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.
- Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.
- Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.
- Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Το σύνολο των αδειών που έχουν εκδοθεί με βάση τον προηγούμενο νόμο θα επανεξεταστούν τον Οκτώβριο.
Βασική προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι άδειες θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, εφόσον συντρέχει η παραπάνω προϋπόθεση.
Προτεραιότητα για την απόκτηση άδειας έχουν οι άνεργοι – εφόσον οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν αυτές τις δύο ενημερότητες- και εντός των ανέργων, επιμέρους κατηγορίες όπως οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι Ρομά. Τέλος, καταργούνται οι ομαδικές άδειες για τα παζάρια και περιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους με ανώτατο όριο τις τρεις ημέρες, ενώ εξαιρούνται τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα παζάρια.
localit.gr