![]() |
pixabay / Nico_Boersen |
Του Στρατή Μαζίδη
Όπως σωστά ειπώθηκε από την κ. Λαγουδάκη, όταν πιέζεις ένα μπαλόνι σε ένα σημείο, θα φουσκώσει κάπου αλλού. Κι αν το πιέσεις παραπάνω από όσο πρέπει; Η Αγία Παρασκευή δεν είναι Βαρκελώνη με το δίκτυο του μετρό της, ούτε μια πόλη με πλατιούς δρόμους. Αντιθέτως, έχει ένα στενό, μη ενιαίο οδικό πλέγμα, χωρίς δυνατότητα μεγάλης απορρόφησης κυκλοφορίας. Η ρυμοτομία στο μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.
Μερικά ενδεικτικά σημεία προβληματισμού:
❓Λεωφορειακές γραμμές: Η αναφορά στις 22 γραμμές που διέρχονται από την πόλη ακούγεται εντυπωσιακή, όμως στην πράξη η εξυπηρέτηση είναι περιορισμένη. Το ότι 19 απλώς διέρχονται από τη Μεσογείων δε σημαίνει ότι εξυπηρετούν τους κατοίκους. Ούτε οι πολλές στάσεις ισοδυναμούν με επαρκή συχνότητα δρομολογίων.
❓Πεζοδρόμηση Αγίου Ιωάννου: Μπορεί να ακούγεται ως αναβάθμιση της περιοχής, όμως στην πράξη είναι πιθανό να προκαλέσει έμφραγμα στην Ειρήνης και την Αιγαίου Πελάγους για τις οποίες προτείνεται αλλαγή κατεύθυνσης.
❓Διάνοιξη δρόμου μέσα στο δάσος: Η ιδέα διάνοιξης οδού από Γραβιάς προς Νεαπόλεως [προβλέπεται στο σενάριο 2] προκαλεί εύλογες ανησυχίες. Το δάσος ήδη έχει πληγεί από το μακέλεμα των δέντρων ελέω Antinero 2, και κάθε νέα παρέμβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο πυρκαγιάς [πχ από την αμέλεια ή μη κάποιου διερχόμενου οδηγού], την υποβάθμιση του πρασίνου και τον περιορισμένο κυκλοφοριακό όφελος. Πόσα πεύκα θα πρέπει να κοπούν στα περίπου 500 μέτρα του νέου δρόμου αν αποφασιστεί ποτέ να δημιουργηθεί;
❓Μονοδρομήσεις για δημιουργία ποδηλατοδρόμων: Ήδη αρκετοί δημότες θεωρούν την “ποδηλατική ανάπλαση” στο Κοντόπευκο προβληματική [πχ χρειαζόταν ποδηλατόδρομο η Πίνδου;]. Δεν είναι όλες οι γειτονιές κατάλληλες για υποδομές που περιορίζουν κι άλλο τον χώρο των ΙΧ χωρίς εναλλακτική. Οι προτεινόμενες μονοδρομήσεις των οδών Επτανήσου και Μακεδονίας θα βοηθήσουν ή θα προκαλέσουν προβλήματα κι εκεί που δεν υπάρχουν; Ποιος δρόμος θα καλύψει το φόρτο της Ηπείρου αν στο κομμάτι Κοραή - Μακεδονίας γίνει κάθοδος;
❓Superblocks: Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πολεοδομικό μοντέλο, αλλά προϋποθέτει δομημένο οδικό πλέγμα, δυνατότητα παρακάμψεων και λειτουργική δημόσια συγκοινωνία. Αυτή τη στιγμή, η Αγία Παρασκευή δεν διαθέτει τίποτα από αυτά στον βαθμό που θα χρειαζόταν για τέτοιες παρεμβάσεις.
Τι μπορεί να γίνει ρεαλιστικά;
Δεν είναι θέμα αντίθεσης στην αλλαγή, αλλά ούτε η αλλαγή πρέπει να εξελίσσεται σε αυτοσκοπό. Αντιθέτως, κάποιες ιδέες αξίζουν περαιτέρω επεξεργασία — με ρεαλισμό:
✅ Αγίου Ιωάννου: Ίσως μια ήπια διαμόρφωση με χαμηλό όριο ταχύτητας να είχε νόημα ή έστω η εξέταση της μονοδρόμησής της που ως άνοδος είχε αποδειχθεί λειτουργική προσφέροντας περισσότερες θέσεις στάθμευσης, αλλά ολική πεζοδρόμηση;
✅ Δημόσια συγκοινωνία: Ένα μικρό, τοπικό mini-bus που να συνδέει γειτονιές και μετρό, ίσως να προσέφερε μια εναλλακτική στον περιορισμό της χρήσης των ΙΧ.
✅ Υπογειοποίηση Μεσογείων: Αυτή είναι ίσως η μόνη πρόταση που αξίζει ευρεία διεκδίκηση, γιατί μπορεί να αποσυμφορήσει την πόλη σε στρατηγικό επίπεδο.
✅ Ανάπτυξη δημοτικών χώρων στάθμευσης: Δεν ακούσαμε κάτι για την ανάγκη ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να δημιουργήσει υπόγειους χώρους στάθμευσης σε πλατείες ή ακόμη και να αποκτήσει οικόπεδα σε γειτονιές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως υπαίθρια πάρκινγκ [τα οποία θα εκμεταλλευόταν η υπό ίδρυση αναπτυξιακή]
✅ Συνεννόηση με γειτονικούς δήμους για δημιουργία νέας γραμμής Μετρό: Θα μπορούσε να είχε προταθεί ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να έρθει σε συνεννόηση με άλλους Δήμους πχ Μελίσσια, Γέρακας, Παλλήνη να προχωρήσουν σε μια κοινή πρόταση για τη δημιουργίας μιας νέας γραμμής Μετρό στο μέλλον που θα έχει ανταποκρίσεις με το τότε υπάρχον δίκτυο.
Δεν είναι κακό να κοιτάζουμε τι γίνεται αλλού. Αρκεί να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε εμείς. Η Αγία Παρασκευή δεν χρειάζεται “μεταφορά μοντέλων” αλλά παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, στοχευμένες, και προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα των κατοίκων, των δρόμων και των συνηθειών της. Κι αυτές βήμα βήμα.
Κι αν ορισμένοι στόχοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κοινό τόπο δράσης, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως πεζοδρομήσεις κι αντιδρομήσεις που θα οδηγήσουν σε πιθανά εμφράγματα και διανοίξεις οδών μέσα στο δάσος, μάλλον αποτελούν πρωτοβουλίες που καμία δημοτική αρχή δεν πρόκειται να αναλάβει. Για ευνόητους λόγους...