Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης: Δήμος Αγίας Παρασκευής - «Πανοπτικόν» με εναέρια παρακολούθηση της ζωής των κατοίκων

pixabay / Vilkasss
Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Παρασκευής καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Μυλωνάκη για την εγκατάσταση & λειτουργία συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων με χρήση Drones.

Ο Δήμαρχος Μυλωνάκης στο τακτικό κυριακάτικο «διάγγελμα» της 27ης Απρίλη ανακοίνωσε με ικανοποίηση ότι πλέον θα μας παρακολουθεί με «υπερσύγχρονο, πλήρως αδειοδοτημένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), το οποίο περιπολεί κατά τις νυχτερινές ώρες σε πλατείες,πάρκα και σχολικούς χώρους, με στόχο την αποτροπή βανδαλισμών και παραβατικών συμπεριφορών»...

Επιπλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Απρίλη σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης απάντησε ότι την υπηρεσία παρακολούθησης με Drone έχει αναλάβει η ίδια εταιρεία η οποία έχει συμβόλαιο με την Περιφέρεια Αττικής που «διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις, όπως και στην περίπτωση λειτουργίας του drone που έχει παραχωρηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την επίβλεψη του Υμηττού.»

Την ίδια μέρα κατά τη λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου το Drone «αποχαιρέτησε» τους δημοτικούς συμβούλους και τους παριστάμενους στη συνεδρίαση εργαζόμενους με «πτήση επίδειξης» πάνω απ’ τους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του Δημαρχείου.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της Αγίας Παρασκευής να μην αποδεχτούν τη διαρκή παρακολούθηση της ζωής τους στο όνομα της «αντιμετώπισης της παραβατικότητας». Να αγωνιστούμε ενάντια στην προληπτική καταστολή που αναλαμβάνει να εξαπολύσει ο Δήμος σαν τμήμα του εχθρικού κράτους.

Είναι προφανές ότι η εναέρια παρακολούθηση δεν περιορίζεται στα παιδιά και τους νέους που θεωρούνται «ύποπτοι παραβατικότητας» γιατί απλά συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους πλατείες, πάρκα και προαύλια σχολείων ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άλλωστε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο Άρθρο 18 της Υ.Α. Γ/ΕΞ/2274/2011 όσον αφορά τη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για την προστασία προσώπων και αγαθών, ειδικά σε σχολεία και λοιπούς χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η ύπαρξη και μόνο καμερών σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών».

Η εναέρια παρακολούθηση περιλαμβάνει την κίνηση όλων των κατοίκων της πόλης στο δρόμο, τη δραστηριότητά μας στα μπαλκόνια, τις αυλές και τα δώματα της κατοικίας μας.

Δε θα εξοικειωθούμε με τον έλεγχο της ζωής μας στο όνομα της «πρόληψης της

παραβατικότητας».

Δεν εφησυχάζουμε απ’ τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου περί τήρησης της «νομιμότητας» στην παραβίαση της ιδιωτικότητας και τη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων.

Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και οι φθορές στα σχολεία που αποτελούν υπαρκτό αλλά περιορισμένο πρόβλημα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απλώς με την τοποθέτηση μέσων παρακολούθησης, καθώς αυτά τα φαινόμενα έχουν βαθιές κοινωνικές αιτίες.

Ο Δήμαρχος παρουσιάζει ως πρότυπο το Δήμο Κηφισιάς που υπέγραψε τον Απρίλη «μνημόνιο» απευθείας με τον υπουργό Προ.Πο. Χρυσοχοϊδη για την εγκατάσταση πλήθους καμερών μαζικής παρακολούθησης κατοίκων. Είναι προφανές ότι οι τεχνολογίες επιτήρησης που εισάγονται «πιλοτικά» σε Δήμους σήμερα, στα Πανεπιστήμια και ευρύτερα στους Δημόσιους χώρους αύριο, διαθέτουν τεχνολογικές δυνατότητες αναγνώρισης βιομετρικών χαρακτηριστικών και ευρείας καταγραφής δεδομένων.

Για το σημερινό κράτος που έχει πρωταρχικό σκοπό την προάσπιση των κερδών και της κυριαρχίας των επιχειρηματικών ομίλων αύριο «παραβατικότητα» στο όνομα του νόμου και της τάξης» μπορεί να θεωρείται όποια συνάθροιση διαμαρτυρίας σε δημόσιο χώρο ακόμα και η δημόσια πολιτική δράση για ενημέρωση των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το εχθρικό κράτος θωρακίζεται για συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο εκτοξεύοντας τις εγχώριες πολεμικές δαπάνες στο πλαίσιο της«πολεμικής» οικονομίας της Ε.Ε., εντάσσοντας Δήμους και Περιφέρειες στα προγράμματα των «ανθεκτικών» πόλεων που έχουν στόχο την καταστολή του «εσωτερικού» εχθρού λαού που αγωνίζεται. Είναι το ίδιο κράτος που μας δολοφονεί στο σιδηρόδρομο, μας καίει στις πυρκαγιές και μας πνίγει στις πλημμύρες.

Παλεύουμε για την ανατροπή συνολικά αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που «ορκίζονται» στην κερδοφορία των ομίλων, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Συνένοχες στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της Δημοτικής Αρχής Μυλωνάκη είναι οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις που ουσιαστικά στηρίζουν τη μαζική παρακολούθηση προβάλλοντας διαδικαστικές «ενστάσεις»

Η παράταξη του πρώην δημάρχου Ζορμπά στέκεται στην «απευθείας ανάθεση -37.200» που ούτως ή άλλως αποτελεί βασική επιλογή της Δημαρχίας Μυλωνάκη και «διαφημίζει» ότι εκείνη είχε εξασφαλίσει 1 εκ. Ευρώ χρηματοδότηση για «την αγορά drones, την εκπαίδευση προσωπικού και το χειρισμό τους καθώς και τη δημιουργία Επιχειρησιακού Κέντρου».

Πρόκειται βέβαια για πρόγραμμα εναέριας επιτήρησης που τότε ισχυρίζονταν ότι αποσκοπεί στην προστασία από Δασικές Πυρκαγιές.

Ο πρώην Δήμαρχος Σταθόπουλος ζήτησε «να έχει πρόσβαση στο κέντρο χειρισμού και παρακολούθησης» (!) για να αποκτήσει εικόνα εάν τηρείται η «νομιμότητα» στην παρακολούθηση των κατοίκων.

Ενώ ο Γ. Οικονόμου επικεφαλής της «Νέας Αρχής» δήλωσε ότι έχει να συνεισφέρει την «τεχνογνωσία» του απ΄τη σχετική επιτροπή της ΚΕΔΕ για το πως μπορεί να είναι «νόμιμα» πιστοποιημένη (!) η παρακολούθηση.

Όσοι διοίκησαν το Δήμο, οι δημοτικές παρατάξεις των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η σημερινή δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) μοιάζουν σαν σταγόνες νερού. Πίσω απ’ τις ενίοτε έντονες αντιπαραθέσεις σε «υψηλούς τόνους» δε μπορούν να κρύψουν την ουσιαστική ταύτιση τους τόσο στα ζητήματα του ρόλου των Δήμων ως μακρύ χέρι του κράτους που λειτουργεί με πλήρη ανταποδοτικότητα και προωθεί την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όσο και στο ζήτημα της ανάληψης απ’ το δήμο καθηκόντων αστυνόμευσης και καταστολής στα πλαίσια μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποκαλύπτουμε, να βάζουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η Δημοτική Αρχή Μυλωνάκη σε συνέχεια των προηγούμενων.

Θα βρεθούμε στο πλευρό των Σωματείων των εργαζόμενων, των Συλλόγων και της Ένωσης Γονέων, των τοπικών μαζικών συλλόγων στον αγώνα ενάντια στην επιβολή της παρακολούθησης και της καταστολής, στη διεκδίκηση για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

Νεότερη Παλαιότερη