Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών για την επιτάχυνση απόδοσης των πόρων στους δήμους

Η άμεση ομαλοποίηση της λειτουργίας της πλατφόρμας για τις δηλώσεις του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων, που πλέον υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE», καθώς και η επιτάχυνση της απόδοσης των εξ αυτών εσόδων στους δικαιούχους δήμους, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες Πέμπτη 4 Ιουλίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Δήμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και ο Αθανάσιος Μαμάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να διορθωθούν άμεσα τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ (myAADE), η οποία αν και έχει τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Ιανουαρίου, εν τούτοις δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Παράλληλα τόνισε ότι η ΑΑΔΕ καθυστερεί την απόδοση των εισπραττόμενων ποσών στους δικαιούχους δήμους, πολλοί εκ των οποίων δοκιμάζονται από τον υπερτουρισμό και δαπανούν τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών που συνεπάγονται για τις πόλεις.

Σε ότι αφορά την πλατφόρμα η ΚΕΔΕ ζήτησε:

  • Πρώτον, να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης των εσόδων που δικαιούνται οι δήμοι από τα δύο προαναφερόμενα τέλη
  • Δεύτερον, να ενημερωθούν οι δήμοι και να μπορέσουν να βοηθήσουν τις υπόχρεες στα τέλη επιχειρήσεις, για το νέο τρόπο βεβαίωσης και απόδοσης των τελών
  • Τρίτον, να δοθούν αναλυτικές περιγραφές των interfaces που θα διαθέτει το νέο σύστημα της ΑΑΔΕ, ώστε να ενημερωθούν τα υπολογιστικά συστήματα των Δήμων, για την αλλαγή και την ανάλογη προσαρμογή τους.

Τέλος παρουσιάστηκε η εναλλακτική πρόταση, στην οποία έχουν καταλήξει τα εμπλεκόμενα μέρη, ήτοι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΑΑΔΕ και η ΚΕΔΕ και η οποία έχει ως ακολούθως:

➢ Ηλεκτρονική βεβαίωση τέλους μέσω της Πλατφόρμας δήλωσης επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων.

➢ Αυτόματη βεβαίωση μέσω έκδοσης Τ.Ο. και είσπραξης ποσού μέσω myAADE.

➢ Η απόδοση τελών στους δήμους πραγματοποιείται μέσω ΓΛΚ και ΔΟΥ σε μηνιαία βάση.

➢ Οι δήμοι και τα τοπικά τους συστήματα ενημερώνονται online για τις βεβαιώσεις και εισπράξεις μέσω της Πλατφόρμας dae.govapp.gr

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Δήμας αποδέχτηκε τα αιτήματα της ΚΕΔΕ και συμφωνήθηκε την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιουλίου να γίνει εκ νέου συνάντηση  στο γραφείο του, με τη συμμετοχή ΚΕΔΕ, υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΑΑΔΕ για να επιταχυνθούν οι αναγκαίες διαδικασίες επίλυσης του θέματος.

Νεότερη Παλαιότερη