Περί κοινοχρήστων χώρων... [και καλά]!

Το ζήτημα της παραχώρησης 75 τ.μ. στην πλατεία επί των οδών Αγίας Τριάδος και Ψαρών για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, κι ενώ την ίδια ώρα οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο [χάρη στα γνωστά ακατανόητα σφάλματα παλαιότερων ετών για τα οποία ακόμη κάποιοι δεν έχουν απολογηθεί] στο υπό κατασκευή Δημαρχείο κι έχουμε ένα κολυμβητήριο που τον περασμένο Οκτώβριο μας είπαν πως ξεκίνησε αλλά ακόμη περιμένουμε.

Του Στρατή Μαζίδη

Ας επανέλθουμε όμως στην προαναφερθείσα πλατεία που εξελίσσεται σε μητέρα των μαχών των κοινοχρήστων χώρων αφού όλες οι άλλες μάχες τα τελευταία χρόνια είτε δε δόθηκαν, είτε παρατήθηκαν στη μέση.

Η αντιπολίτευση συνολικά εισηγείται την ακύρωση της απόφασης. Ανάμεσά της κι η ελάσσονα αντιπολίτευση η οποία ως Δημοτική Αρχή είχε αρχικά εισηγηθεί την παραχώρηση [!], απλά ήθελε τα τραπέζια στο κράσπεδο. Επίσης πριν κάποια χρόνια, δε γνωρίζω πόσα, ένα μέρος του πρασίνου [περίπου 7,5τμ μετρώντας στο google] τσιμεντώθηκε, για να τοποθετηθεί ΑΤΜ. Το απέτρεψε κανείς; 

Υπερασπιστής των κοινοχρήστων χώρων και ο κ. Σταθόπουλος, ο οποίος έβαλε μπάρα στην κεντρική πλατεία και μετά μοίρασε τηλεχειριστήρια, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι "αποδεχθήκαμε" στην πλατεία Κοραή την κατάληψη των διαδρόμων από τα τραπέζια. Ποιοι το "αποδεχθήκαμε"; Οι περίοικοι σίγουρα όχι.

Χρόνια φωνάζουμε για την πλατεία Κοραή αλλά κανείς δεν ακούει. Τόσο για την κατάσταση επί της πλατείας με τον επιχειρηματία να έχει πει από μικροφώνου δύο φορές ότι έχει καταστρατηγήσει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και για την ακατανόητη αντιδρόμηση της Κοραή στο κομματάκι της πλατείας εδώ και 10-12 χρόνια που δεν έχει καμία απολύτως λογική.

Η πλατεία Κοραή είναι ή δεν είναι..."κοινόχρηστος χώρος";

Η πλατεία Αγίας Παρασκευής που γίνεται πάρκινγκ όποτε κάποιος πατά το κουμπάκι σε ένα από τα αμέτρητα τηλεχειριστήρια της μπάρας που κυκλοφορούν, είναι ή όχι "κοινόχρηστος χώρος"; Εκεί γιατί δεν ξεσηκώνεται κανείς; Αλλά και στον πεζόδρομο είναι όλα σωστά και νόμιμα;

Η πλατεία Αγίου Ιωάννου με όσα γίνονταν και αυτά που ξεκίνησαν πάλι να λαμβάνουν χώρα πριν καν παραδοθεί είναι ή δεν είναι... "κοινόχρηστος χώρος";

Τα πεζοδρόμια της Μεσογείων που έχουν γίνει απέραντο πάρκινγκ, είναι ή δεν είναι ... "κοινόχρηστοι χώροι";

Πού ήταν στα παραπάνω ζητήματα οι εμφανιζόμενοι ως υπερασπιστές των κοινοχρήστων χώρων;

Ως εκ τούτου, είτε θα υπερασπιστεί κανείς [όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα] συνολικά τους κοινόχρηστους χώρους ή όχι. Σε διαφορετική περίπτωση η στόχευσή του είναι μάλλον πολιτική και το πεδίο αντιπαράθεσης απλά το όχημα για αυτήν.

Τέλος πρέπει κάποτε να περάσουμε από την αοριστολογία περί κοινοχρήστων χώρων, στο τι εννοούμε, πόσο περισσότεροι συμφωνούμε, πως το υλοποιούμε και όπως είδαμε από τις πρόσφατες φωτογραφίες της πλατείας Αγίου Ιωάννου που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, πως τους προστατεύουμε.

Νεότερη Παλαιότερη