Η Νέα Αρχή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

19η ΜΑΪΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ 

«Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη»... Σήμερα, τα κεφάλια χαμηλώνουν. Τα μάτια δακρύζουν. Είναι μια μέρα μνήμης που η πληγή παραμένει ανοιχτή. Σαν σήμερα, 19 Μαΐου, εκατόν πέντε χρόνια πριν, ξεκινούσε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ήταν η μέρα που ο Κεμάλ Ατατούρκ δρομολογούσε την ανελέητη σφαγή.
Πόλεις από την αρχαιότητα ελληνικές, που είχαν αδιάκοπο πολιτισμό για περισσότερους από 27 αιώνες, ερήμωσαν. Και μαζί τους, ιδρύματα, σχολεία και εκκλησίες έκλεισαν. Όσες δεν καταστράφηκαν. Συνολικά καταστράφηκαν, 815 Κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία ενώ πάνω από 300.000 Πόντιοι σφαγιάστηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα. 

Όμως μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, άνοιξε ο δρόμος για την ιστορική αποκατάσταση και την καταδίκη και άλλων φρικαλεοτήτων και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν διεθνώς και  παραμένουν ατιμώρητα από τη διεθνή κοινότητα. Η ατιμωρησία και η αδιαφορία οδηγούν σε νέες φρικαλεότητες που τις βιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο η ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα.

Η άρνηση της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα, οδηγεί σε συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην σύγχρονη Τουρκία. Υπάρχουν σήμερα πολλοί Τούρκοι υπήκοοι που δεν έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και του αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει η συνεχιζόμενη και αδιανόητη βεβήλωση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας μνημείων.

Όπως η Μονή της Χώρας που μετατράπηκε πρόσφατα πάλι σε τζαμί, ενώ από το 1945 ήταν Μουσείο.
Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία επίσης όπως είναι γνωστό, έχει αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία από το 2020.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί άλλη μια πληγή στο σώμα του Ελληνισμού, που πρέπει να τύχει της διεθνούς αποκατάστασης. Το μυαλό και η καρδιά μας είναι σήμερα στους συμπατριώτες μας που δολοφονήθηκαν από το καθεστώς των νεοτούρκων, αλλά και στους απογόνους τους που βρίσκονται στη ζωή κι αγωνίζονται, όπως όλοι οι Ελληνες, για να επιτευχθεί η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Πρόκειται για έναν Εθνικό Στόχο που πρέπει να μας ενώνει όλους, πέρα από τις όποιες διαφορές μας. 

Η Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή προτείνει και στην νέα δημοτική αρχή την καθιέρωση στην πόλη μας υπό την αιγίδα του Δήμου, εκδήλωσης κάθε 19η Μαΐου, αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών αδελφών μας.

Αιωνία τους η μνήμη.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ







Νεότερη Παλαιότερη