Πρώτη αναμόρφωση: Τα πράγματα ήταν, είναι και θα είναι κουκιά μετρημένα

pixabay / Pexels
Ψηφίστηκε χθες η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2024 και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η Δημοτική Αρχή Μυλωνάκη κληρονόμησε μια πολύ δυσκολότερη κατάσταση από εκείνη που είχε φανταστεί.

Του Στρατή Μαζίδη

Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι ο "εξορθολογισμός" δαπανών σημαίνει περικοπές και αναδιανομή χρημάτων με βάση τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Πχ πρώτα θα αγοράσεις να φας και μετά θα πας βόλτα. 

Ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης ανέφερε πως «ο Δήμος βρίσκεται σε μεγάλη ταμειακή δυσχέρεια εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι σημαντικοί πόροι ύψους έως και 3 εκ. ευρώ είναι δεσμευμένοι σε έργα που θα μπορούσαν να υλοποιούνται μέσω χρηματοδοτήσεων, αλλά και γιατί οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου, λόγω λάθος επιλογών, επιδοτήθηκαν από τα αποθεματικά του σε ύψος περίπου 2 εκ ευρώ». Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, «έργα αφέθηκαν στην τύχη τους, επιχορηγήσεις χάθηκαν, μελέτες έμεναν για χρόνια στα συρτάρια και υποδομές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ».

Επίσης μηδενίστηκε πλήθος κωδικών που αφορούν στον αθλητισμό και τον πολιτισμό με το Δήμαρχο να αναφέρει πως όλα όσα λάμβαναν χώρα στους δύο αυτούς τομείς θα αξιολογηθούν συνολικά ως προς τη σχέση κόστους - οφέλους και θα παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο υπό την ευθύνη πλέον του Δήμου.

Ο κ. Μυλωνάκης [διαβάστε περισσότερα] τόνισε ότι μέσω του ξεψαχνίσματος των κωδικών μπόρεσαν να συγκεντρωθούν 750.000,00 ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν εξ ολοκλήρου για δράσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας του πολίτη.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έδωσε ο ΓΓ του Δήμου, κ. Σταμάτης ότι στον αρχικό προϋπολογισμό δεν υπήρχε πρόβλεψη για την αγορά λαμπτήρων κι ενώ στα τέλη του προηγούμενου έτους έγιναν αναθέσεις για τις ιστοσελίδες των νομικών προσώπων που λίγο μετά επρόκειτο να καταργηθούν.

Εν τέλει αυτό που έγινε χθες ξεκάθαρα αντιληπτό είναι ότι υπάρχει ζήτημα με τα οικονομικά του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Το προσωπικό μου συμπέρασμα από τα όσα ειπώθηκαν και κυρίως τις απαντήσεις που δόθηκαν είναι πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια άστοχη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. 

Τέλος ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι κατευθυνόμαστε σε μια εποχή ρεαλιστικών προϋπολογισμών όπου πλέον, ιδίως στα τεχνικά έργα, δε εγγράφονται απλά κωδικοί για να υπάρχουν αλλά μόνο ό,τι είναι ώριμο από άποψη μελετών και χρηματοδότησης για να προχωρήσει.

Γενικά,

>> Ο μόνος που επικρότησε το μάζεμα του προϋπολογισμού ήταν ο Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος φρόντισε μαζί με την κριτική να εντοπίσει και τα θετικά, όπως η στήριξη που έδωσε στον αντιδήμαρχο κ. Αθανασίου, ο οποίος εσχάτως δέχεται επιθέσεις από τον κ. Σταθόπουλο επειδή έκανε το καθήκον του όσον αφορά μεγαλο-οφειλέτη του Δήμου με χρέος άνω του 1 εκ. ευρώ βεβαιωμένο στο Δήμο μας ώστε μετά από 13 χρόνια να διεκδικηθούν αυτά που πρέπει να διεκδικηθούν. Ποιος εμπόδισε τη δημοτική αρχή Σταθόπουλου να πράξει ομοίως;

>>Άκουσε κανείς χθες ότι ο Δήμος πληρώνει 800.000,00 το χρόνο για ενοίκια; Αντιλαμβάνονται κάποιοι πως με το να μην αγοράσουμε εδώ και χρόνια ένα κτίριο για Δημαρχείο και μπλέκοντάς μας στην περιπέτεια με την Περιφέρεια για ένα ξεπερασμένο κτίριο μιας "σπάταλης μέλετης" σύμφωνα με κορυφαία στελέχη τους μας έβαλαν σε περιπέτειες και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών μας καλούν να... αγωνιστούμε για αυτό; Καταλαβαίνουν τι έχουν κάνει; Ή ενώ ο κόσμος χάνεται, βαπτίζουν απόλυση τη λήξη μιας σύμβασης στα πολιτιστικά και την επιλογή [;] της Δημοτικής Αρχής να κινηθεί όπως αυτή νομίζει και να κριθεί από τους δημότες;

>> Άλλά ποιος να ρωτήσει, αν υπάρχει πρόβλημα με τα οικονομικά του Δήμου;

Οι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για ευνόητους λόγους δεν έχουν κανένα λόγο να ρωτήσουν αφού αυτοί παρέδωσαν ενώ για τον κ. Σταθόπουλο ισχύει ό,τι και την προηγούμενη τετραετία, δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα του, που τότε ήταν βαρύτατη και τώρα συντριπτική. Μετά την αρχική στοχοποίηση της κ. Παπαγγελή, τώρα τα βάζει με τον κ. Αθανασίου, γενικώς μαλώνει και επιθυμεί να γίνει το δικό του ενώ δεν είναι πια δήμαρχος εδώ και πέντε χρόνια.

>> Για άλλη μια φορά ακούσαμε και τα κλισέ για... απουσία στίγματος. Οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είχαν στίγμα ή όχι; Πάντως στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις πολλές φορές ψάχναμε το... στίγμα τους. Ο προϋπολογισμός δεν είναι πολιτικό μανιφέστο ούτε έκθεση ιδεών. Είναι ψυχροί αριθμοί οι οποίοι κατανέμονται με βάση τις προτεραιότητες. Με τους αριθμούς δεν μπορείς να παίξεις, με τις προτεραιότητες μπορείς ανάλογα την ιεράρχηση που κάνεις και στο τέλος αξιολογείσαι από εκείνους που σου ανέθεσαν τη δουλειά. Τόσο απλό!
Νεότερη Παλαιότερη