Νέα Αρχή: η "παραφωνία" σε μια μέρα υψηλού συμβολισμού

Οι χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας μας επεφύλαξαν μία δυσάρεστη έκπληξη. Σε μία ημέρα διπλής γιορτής, της εθνικής μας παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και  του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, μια ημέρα υψηλού συμβολισμού,  ενότητας και ομοψυχίας, η δημοτική αρχή, που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες, επέλεξε ένα νέο πρωτόκολλο εκπροσώπησης και παρουσίας των επισήμων και των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Με μία περίεργη λογική οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τοποθετήθηκαν υποχρεωτικά (με οριοθετημένη μπλε γραμμή) στην κατάθεση στεφάνου, στην τρίτη σειρά των παρισταμένων, χωρίς οπτική επαφή με το Ηρώον,  σε αντίθεση  με φορείς, συλλόγους και άλλους προσκεκλημένους στο δεξιό μέρος της παράταξης. Επίσης, στις θέσεις των επισήμων για να παρακολουθήσουν την μαθητική παρέλαση,  οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρχικά στις πίσω σειρές των καθισμάτων με αριθμημένες θέσεις! Αυτό το γεγονός δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ούτε απορρέει από την τήρηση κάποιου κανονιστικού πλαισίου. 

Ο επικεφαλής της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή αρνήθηκε  να αποδεχθεί την υποβάθμιση της εκπροσώπησης των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και παρακολούθησε την παρέλαση μαζί με τους δημότες, από μη διακεκριμένη θέση. Αρνήθηκε επίσης να αποδεχθεί την ευγενική προσφορά του αντιδημάρχου Σωτήρη Παπαμιχαήλ να προσφέρει την δική του θέση στην πρώτη γραμμή, γιατί το θέμα δεν ήταν ζήτημα προσωπικής εξυπηρέτησης, αλλά θεσμικής εκπροσώπησης του Δημοτικού Συμβουλίου κάτω από ένα νέο πρωτόκολλο που υποτίθεται ότι θα έβαζε τάξη σε όλα τα κακώς κείμενα. Μάλιστα το θέμα της χωροθέτησης απέσπασε προκαταβολικά και τον δημόσιο, εντός της εκκλησίας, έπαινο του πατρός Διονυσίου. Πού να ήξερε,  όταν το έλεγε τι θα συνέβαινε στην συνέχεια. 

Η στάση αυτή του επικεφαλής της Νέας Αρχής, συνετέλεσε στο  να αναγνωρίσει η δημοτική αρχή το λάθος της και την τελευταία στιγμή να σπεύσει σε αλλαγή θέσεων. Με δήλωση του, μάλιστα, ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης στον Γιώργο Οικονόμου, αμέσως μετά την παρέλαση,  αναγνωρίζοντας το λάθος, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα διορθωθεί συνολικά και στον χώρο κατάθεσης στεφάνου και στις  θέσεις των επισήμων στις παρελάσεις, σε επόμενες εκδηλώσεις. 

Πιστεύουμε ότι αυτή  η διαβεβαίωση είναι ειλικρινής. Δεν μπορούμε όμως να μην αναρωτηθούμε, πώς  ένας  υπάλληλος του Δήμου που περιστασιακά λόγω έλλειψης εμπειρίας έκανε ένα λάθος, αυτό δεν έγινε αντιληπτό από τα  τόσα αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής που επιμελήθηκαν  τα της εκδήλωσης. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή στην πόλη μας,  δεν είναι της δημοτικής αρχής αλλά όλων των δημοτών που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις δημοτικές παρατάξεις. Τέτοιες ενέργειες ακυρώνουν και αδικούν την όλη οργανωτική προσπάθεια που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ήταν  σημαντική και αξιόλογη. 

Επίσης, δεν θα σχολιάσουμε (ως αναρμόδιοι και μη έχοντες όλα τα δεδομένα) και άλλες αστοχίες του νέου "πρωτοκόλλου",  όπου το κυβερνών κόμμα δεν εκφωνήθηκε για την κατάθεση στεφάνου σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, παρά την παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης! (Εκφωνήθηκε στους τοπικούς φορείς και Συλλόγους και κατέθεσε τελευταίος μεταξύ των εκπροσώπων κομμάτων!)

Θα σχολιάσουμε όμως γιατί μας αφορά όλους, την εικόνα της Φιλαρμονικής των 12 ατόμων μόνο που υποστελεχωμένη κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, καθόσον  η εταιρεία που παρέχει εργαζόμενους μουσικούς στον Δήμο, δεν τηρεί την υποχρέωση να εξασφαλίζει τουλάχιστον 18 εργαζόμενους. Έχουμε ασκήσει παρόμοια κριτική και στην προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά τέτοια αριθμητική ένδεια στην Φιλαρμονική δεν έχει προηγούμενο. Και επιτέλους ο Δήμος μας πρέπει να αποκτήσει Φιλαρμονική σε εθελοντική βάση όπως οι άλλοι Δήμοι. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

 Παρά όμως τα αρνητικά γεγονότα εμείς θα επαινέσουμε τα θετικά. Την εκδήλωση της Κυριακής της Ορθοδοξίας και την μαθητική παρέλαση. Συγχαίρουμε τους εκπαιδευτικούς   και κυρίως τα παιδιά και για το άψογο αποτέλεσμα.  Τα καμαρώσαμε και τα χειροκροτήσαμε. Χρόνια Πολλά.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Νεότερη Παλαιότερη