Yavaş, Yavaş για το Γιαβάσειο: Από πηγή εσόδων σε εστία προβλημάτων - Πολλά ερωτήματα για τους τελευταίους 17 μήνες

Yavaş, Yavaş = σιγά, σιγά

Η κατοχή ακινήτου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θεωρείται από πολλούς σαν ιδιοκτησία χρυσορυχείου λόγω των εσόδων που μπορεί να αποφέρει η εκμετάλλευσή του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν μιλάμε για το Γιαβάσειο κληροδότημα και το Δήμο Αγίας Παρασκευής, ο οποίος έχει επί δεκαετίες αυτό το ακίνητο [και ποιος ξέρει άραγε πόσα άλλα;] στην κατοχή του δίχως όμως να του αποφέρει όσα θα μπορούσε.
 
Του Στρατή Μαζίδη

Μετά από αρκετά χρόνια η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου προχώρησε στις αρχές του 2019 στη μίσθωση του κληροδοτήματος ενώ χάρη στην παρέμβαση των τότε ανεξαρτήτων συμβούλων, και ιδίως του πυρήνα των "Αλλάζουμε" με ειδικό αγορητή τον Τάσο Μπομπόνη, και ορισμένες αλλαγές που έγιναν στην τελική απόφαση ως προς το πλαίσιο της εκμετάλλευσης του ακινήτου, ο δήμος προχώρησε τελικά σε μία επωφελή συμφωνία αρχικά με μίσθωμα 10.000€ και στη συνέχεια, αφού θα περατώνονταν οι εργασίες με 20.000€. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ήταν για 10 χρόνια.

Ωστόσο μία συμφωνία η οποία επισφραγίζεται με ένα συμβόλαιο ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα μέρη έναντι οικονομικού αντιτίμου, συνεπάγεται παράλληλα κάποιες υποχρεώσεις αλλά και μία καλή πίστη από τις δύο πλευρές, πέρα από σφραγίδες κι υπογραφές.

Είναι γνωστό ότι οι όποιας φύσης τεχνικές εργασίες στο ιστορικό κέντρο, ακόμη και η ανακαίνιση εσωτερικών χώρων υφιστάμενων καταστημάτων, εμπλέκουν την Αρχαιολογία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Γιαβάσειο το οποίο επί της ουσίας είναι ένα οικόπεδο και μία πρόσοψη ενός κτιρίου που κατά τα λοιπά έχει πέσει.

Σε κάθε περίπτωση, το εξώδικο το οποίο είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, που εστάλη από την εταιρεία στο Δήμο Αγίας Παρασκευής μπορεί να ξάφνιασε πολλούς από εμάς, αλλά σίγουρα όχι τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα αρμόδια αντίστοιχα στελέχη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Σύμφωνα με όσα γράφονται σε αυτό η εταιρεία από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 έστελνε επιστολές προς το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Η εταιρεία αναφέρει στο εξώδικό της πως στις επιστολές της εξέθετε κάθε φορά λεπτομερώς τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου ζητώντας προφανώς τη συνδρομή του Δήμου αλλά τελικά επί σχεδόν ένα χρόνο εισέπραττε "απόλυτη σιωπή".

Μερικά από τα προβλήματα που έχουν γίνει γνωστά, είναι ότι:
 
> ο Δήμος καθυστέρησε επί 2 1/2 μήνες να πληρώσει ένα ασήμαντο ποσό στην ΕΥΔΑΠ, ενώ η εταιρεία πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια και ως εκ τούτου καθυστέρησε αντίστοιχα η έκδοση της οικοδομικής άδειας. 
 
> πολύ σοβαρό πρόβλημα ανέκυψε όταν δεν ενεκρίθη από το Δήμο Αθηναίων η παράταση της άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου επί της οδού Ερμού λόγω της κατασκευής του Μεγάλου Περιπάτου [που πήγε περίπατο μαζί με τα χρήματα των φορολογουμένων] και η μόνη πλέον πρόσβαση στο ακίνητο είναι από την Αγίας Ειρήνης που θεωρείται πάροδος και για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κτίριο χρειάζεται να γίνει αλλαγή ρυμοτομικού και να χαρακτηριστεί ως «αδιέξοδη εγκεκριμένη δημοτική οδός».

> τα αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο των εργασιών που είχαν ως αποτέλεσμα επιπλέον καθυστερήσεις αφού η Εφορία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να γίνει εκσκαφή σε όλη την επιφάνεια του οικοπέδου για άγνωστο χρονικό διάστημα σταματώντας έτσι κάθε κατασκευαστική εργασία ενώ οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιούνται με δαπάνες της κατασκευάστριας εταιρείας.
 
Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι....

Κάπως έτσι γράφτηκαν οι επιστολές. Η σιωπή έφερε το εξώδικο και η διατήρηση της σιωπής την αγωγή...

Επισημάνσεις - Ερωτήματα:
 
👉 Η μισθώτρια εταιρεία σίγουρα γνώριζε ή τουλάχιστον όφειλε να είχε συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της μία πιθανή εμπλοκή με την αρχαιολογική υπηρεσία. Δε γνωρίζουμε όμως αυτό κατά πόσο το είχε υπολογίσει η τότε Δημοτική Αρχή και ποιες μέριμνες είχε φροντίσει να προβλεφθούν στο συμβόλαιο της μίσθωσης, όπως επίσης και ποιες πιθανές υποχρεώσεις αναλάμβανε. 

👉 Ένας καλός ιδιοκτήτης αποσαφηνίζει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει απέναντι στον ενοικιαστή του και τον βοηθά σε ό,τι χρειαστεί. Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, έχει πει ότι ο ενοικιαστής είναι ο καλύτερος φίλος του ιδιοκτήτη. Τι θέλει ένας ιδιοκτήτης; Το καλό του ενοικιαστή του.

👉 Ποιος ήταν ο αποδέκτης αυτών των επιστολών; Προχώρησε σε κάποιες ενέργειες; Γενικά ανέλαβε πρωτοβουλίες ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και πως τις τεκμηριώνει, διότι στο δικαστήριο δεν αρκούν τα λόγια. Η εταιρεία πάντως μιλά για σιωπή.

👉 Ο κ. Ζορμπάς ενοχλήθηκε που το εξώδικο διέρρευσε σε τοπική ιστοσελίδα. Η πρώτη φορά είναι; Έτσι είναι τα άσχημα νέα, λειτουργούν πολλές φορές όπως τα αέρια. Όλο και κάποιος θα τα πάρει μυρωδιά και τα πει και στους υπόλοιπους. 
 
👉 Ο κ. Σταθόπουλος επιμένει να αναλώνεται σε μια κουραστική γενικότερη ρητορική λες και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο ή έχει το αλάθητο. Την ίδια ώρα χάνει την ουσία. Και η ουσία δεν είναι η συνάντηση του Δεκεμβρίου αλλά ότι από το φθινόπωρο του 2022 οι ενοικιαστές ζητούν βοήθεια και κανείς δεν κάνει τίποτε.

👉 Η πραγματικότητα είναι ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μετά την πρώτη ή έστω τη δεύτερη επιστολή που έλαβε από την εταιρεία, όφειλε να αναλάβει δράση και να ενημερώσει σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν το έκανε.

👉 Άραγε τα μέλη της λεγόμενης Επιτροπής για το Γιαβάσειο είχαν γνώση των επιστολών; Η λογική λέει όχι διότι σε διαφορετική περίπτωση και καθώς οδεύαμε σε εκλογές, θα είχε ακολουθήσει σειρά σκληρών ανακοινώσεων. Μια ακόμη απόδειξη ότι όλες αυτές οι μη προβλεπόμενες από το νόμο Επιτροπές, είναι επικάλυψη δημοκρατικότητας.

Επί της ουσίας

Η εταιρεία μίσθωσε ένα ακίνητο για 10 χρόνια αλλά βλέπει στην πράξη πως έχει φάει σχεδόν τη μισή διάρκεια της μίσθωσης αλλά δεν έχει βγάλει φράγκο αντιμετωπίζοντας διαρκώς προβλήματα κι έχοντας ταυτόχρονα έναν ιδιοκτήτη εξαφανισμένο. Τι θέλουν λοιπόν οι ενοικιαστές; Να κρατήσουν παραπάνω το ακίνητο για να βγάλουν από αυτό και δύο ανθρώπους στο Δήμο Αγίας Παρασκευής να μπορούν να συνεννοηθούν μαζί τους και να τους συνδράμουν να τρέξει ο Δήμος Αθηναίων δύο πράγματα πιο γρήγορα.

Τόσο απλό, τόσο εύκολο και τόσο δύσκολο σε αυτήν την πόλη. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά στοιχήματα της νέας Δημοτικής Αρχής, να μην κάνει τα εύκολα, δύσκολα.

Ούτε συσκέψεις, ούτε επισκέψεις, ούτε δικαστήρια, ούτε τίποτε...

Νεότερη Παλαιότερη