Ψήφιση προϋπολογισμού 2024 - Ανοίχτηκε η διαθήκη και κανείς δε χάρηκε με την κληρονομιά

pixabay / Bru-nO
Ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης [7/2/2024] ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγίας Παρασκευής με τις ψήφους της συμπολίτευσης [Αλλάζουμε] και της μείζονος αντιπολίτευσης [Νίκη των Πολιτών]. Η ελάσσονα αντιπολίτευση [Η Πόλη μας] επέλεξε το λευκό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προσχέδιο που συντάχθηκε από την υπηρεσία επί των δικών της ημερών στο Δήμο τον περασμένο Νοέμβριο, η Νέα Αρχή ψήφισε "παρών", οι παρατάξεις της Αριστεράς "όχι" και το Οραμα "παρών".

Του Στρατή Μαζίδη

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης μίλησε για προϋπολογισμό ανάγκης που αφορά τη λειτουργία του Δήμου, ο οποίος θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί το Νοέμβριο του 2023 και τώρα να συζητείτο η πρώτη αναμόρφωση, η οποία πλέον αναμένεται στα μέσα Μαρτίου.

Επί της ουσίας το βλέμμα όλων έχει στραφεί στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού και το τι αλλαγές θα μπορέσει να εφαρμόσει η νέα Δημοτική Αρχή βάζοντας τη δική της πινελιά. Ωστόσο όπως ανέφερε ο Δήμαρχος αυτό θα εξαρτηθεί και από τα περιθώρια των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, καθώς ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε το Νοέμβριο βασίστηκε σε στοιχεία του περασμένου Ιουλίου.

Κατά βάση προέκυψαν ορισμένα σημαντικά ζητήματα, τόσο πρακτικά όσο και πολιτικά, όπως:

- Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι κορυφαίο ζήτημα [ναι ή όχι] και το οραματικό στοιχείο

- Η περιβόητη πρώτη αναμόρφωση

- Πράγματι ενημερώθηκε ο κ. Μυλωνάκης και τι κληρονόμησε η Δημοτική Αρχή Μυλωνάκη;

- Τα ανείσπρακτα

- Η αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας

- Τα ανταποδοτικά ήταν ελλειμματικά τα τελευταία δύο χρόνια κι ο αυτοεγκλωβισμός της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής

- Η στάση του κ. Σταθόπουλου

- Η προσέγγιση του Γιώργου Οικονόμου

- Το "όραμα" του Κώστα Τσιαμπά

- Αν πρέπει μια απερχόμενη Δημοτική Αρχή να ψηφίζει τον προϋπολογισμό ή να μεταθέτει την ευθύνη στη διάδοχό της

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι κορυφαίο ζήτημα [ναι ή όχι] και το οραματικό στοιχείο

Ακούστηκε για ακόμη μια φορά χθες το γνωστό σύνθημα για τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός δεν είναι θέμα οράματος, ούτε ενύπνιο. Είναι απλοί αριθμοί με ανελαστικές δαπάνες και το ενδιάμεσο περιθώριο να καθορίζει το πόση μπάλα μπορεί να παίξει μια Δημοτική Αρχή. Ο κ. Σάρκουλας επέμεινε χθες στην απουσία του οραματικού στοιχείου κάνοντας λόγο για έναν τεχνοκρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή αν υπήρχε ένας κωδικός των 100 ευρώ που θα αντιστοιχούσε στην κατασκευή πχ γηπέδου ποδοσφαίρου 40.000 θεατών, θα ήταν οραματικός προϋπολογισμός; Μπορεί. Σίγουρα πάντως θα ήταν ανεδαφικός, όπως ήταν κι όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους κωδικούς για το κολυμβητήριο που τελικά δεν ξεκινά επειδή πολύ απλά... no money, no honey.

Η περιβόητη πρώτη αναμόρφωση

Το ενδιαφέρον της αντοπολίτευσης εστιάστηκε στην αναμενόμενη πρώτη αναμόρφωση όπου εκεί περιμένουν να δουν τις προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο όταν σύμφωνα με τις τοποθετήσεις σχεδόν όλων των παρατάξεων πλην της ελάσσονος αντιπολίτευσης η κατάσταση των οικονομικών του Δήμου δεν είναι καλή, τι περιθώρια θεαματικών αλλαγών μπορούν να υπάρχουν; Ο κ. Μυλωνάκης φρόντισε να λάβει τα μέτρα του ήδη από τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος σχετικά με την αναμόρφωση λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από την αποτύπωση της οικονομικής πραγματικότητας του δήμου στις 31/12/2023, δηλαδή από το τι θα παραλάβουν στην πράξη. Εντούτοις δε διαπιστώθηκε χθες από κανέναν αισιοδοξία πως η ανησυχητική εικόνα του περασμένου Ιούλιου θα αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο.

Πράγματι ενημερώθηκε ο κ. Μυλωνάκης;

Ο Δήμαρχος μίλησε για μια κατάσταση την οποία κληρονομεί, της οποίας η λίστα σύμφωνα με όσα είπε μεγαλώνει καθημερινά. Σχεδόν με το "καλημέρα" ο νέος Δήμαρχος αλλά και πριν ακόμη αναλάβει, δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως δεν έχει ενημερωθεί για τις σοβαρές εκκρεμότητες. Στον αντίποδα τόσο ο κ. Σάρκουλας όσο - ιδίως - ο κ. Ζορμπάς ισχυρίζονται το αντίθετο αντιπαραβάλλοντας πως του είχε διατεθεί γραφείο και έκανε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όμως το να παραχωρήσει κανείς σε κάποιον ένα γραφείο και μια καρέκλα δε σημαίνει απαραίτητα κάτι. Τρανή απόδειξη οι δραματικές εξελίξεις με το Γιαβάσειο. Ο κ. Μυλώνακης, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, δεν είχε ιδέα για την αγωγή σε βάρος του Δήμου, για την οποία ενημερώθηκε αφού ανέλαβε καθήκοντα. Άρα σε τι βάθος έφτασε η ενημέρωση;

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος θα γίνει αναλυτικός έλεγχος καθώς «οτιδήποτε ανοίγουμε, βρίσκουμε χρηματοδοτήσεις που χάνονται, βρίσκουμε εκκρεμότητες, βρίσκουμε κάθε μέρα και περισσότερα».

Τι κληρονομεί 

Ανταπαντώντας στις τοποθετήσεις της "Πόλης μας" ο κ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην... κληρονομιά:

α. Τρεις αγωγές (έξωση από τον 2ο όροφο του Δημαρχείου, έξωση από το αμαξοστάσιο, Γιαβάσειο)

β. Απεντάξεις 1) του προγράμματος της οδικής ασφάλειας 2.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης 2) του ΥΜΕΠΕΡΑΑ από την Καθαριότητα και 3) τα βιοαπόβλητα, τα οποία αν δεν ψηφίζονταν την Τρίτη στη Δημοτική Επιτροπή θα ξεκινούσε η διαδικασία απένταξης καθώς υπήρχε σχετικό προειδοποιητικό έγγραφο αν ως 9-2-24 δεν κινηθεί η διαδικασία

γ. Στην Α' βάθμια Σχολική Επιτροπή υπάρχουν περίπου 80.000,00 € απλήρωτα τιμολόγια σε ΔΕΚΟ (με υπόλοιπο στο ταμείο 1500,00 €) και άλλες 80.000,00€ στη Β’ βάθμια (με υπόλοιπο στο ταμείο 9500,00€).

δ. Ένα έργο φάντασμα του κολυμβητηρίου με μια υπογεγραμμένη σύμβαση χωρίς καμία χρηματοδότηση

ε. 600.000 € σε ΠΟΕ (απλήρωτα τιμολόγια)

στ. έξωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου

ζ. αποχώρηση του εργολάβου από το υπό ανέγερση Δημαρχείο στις 21/4/2023 κι ενώ η Περιφέρεια Αττικής αναμένει ακόμη από το Δήμο Αγίας Παρασκευής να απαντήσει σε ένα έγγραφό της

η. από την επομένη των εκλογών και μέχρι τις 31/12/2023  υπέγραψαν 40 συμβάσεις και ένα διαγωνισμό για τον οποίο έχει γίνει προσφυγή για φωτογραφικές διατάξεις.

Ο Δήμαρχος κατέληξε λέγοντας πως «η λίστα μεγαλώνει καθημερινά».

Επιπρόσθετα ο Αντιδήμαρχος Αξιοποίησης και Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας Σωτήρης Παπαμιχαήλ μίλησε για απουσία ενεργών συμβολαίων μίσθωσης στα ακίνητα που στεγάζουν τις παρακάτω δομές του Δήμου και το Δημαρχείο:

- στα ΚΑΠΗ της οδού Γούναρη,
- στο παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης,
- στο ιατρείο της οδού Χειμάρρας,
- σε όλους τους ορόφους του Δημαρχείου.

Επίσης στο ακίνητο του ΟΑΕΔ, το οποίο έχει περιέλθει στο Δήμο, από τον Ιανουάριο του 2021, δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί για να μπορεί να χρησιμοποιείται, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαμιχαήλ σχολίασε γλαφυρά ότι ο Δήμος είναι όπως ένα φορτηγό που ντεραπάρισε, πρέπει να επανέλθη στη θέση του, να αλλάξουν τα ελαστικά, να μπει καύσιμο και να ξεκινήσει.

Κατέληξε πως η αιτία της αγωγής για το Γιαβάσειο είναι η μη απόκριση του δήμου στο εξώδικο των μισθωτών στις 3/10/2023 συμπληρώνοντας τηλεγραφικά «λόγω ήττας κατέβηκαν τα μολύβια και το φορτηγό ντεραπάρισε».

Τα ανείσπρακτα

Μια μεγάλη πληγή για τα οικονομικά του Δήμου είναι τα ανείσπρακτα. Αρκετά εκατομμύρια που μεταφέρονται ως ένας αριθμός από χρόνο σε χρόνο. Ωστόσο αυτή τη φορά προέκυψαν κάποια ερωτήματα σχετικά με ορισμένα από αυτά, διότι κάποια ίσως να μην εισπραχτούν ποτέ και απλά εγγράφονται επειδή δεν μπορούν να παραγραφούν, αλλά ορισμένα άλλα ίσως να είναι διεκδικήσιμα λύνοντας αρκετά προβλήματα. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αθανασίου ανέφερε ερευνώντας τα ανείσπρακτα οφειλετών που ξεπερνούν τις 50.000,00 € ότι υπάρχει πρόστιμο της πολεοδομίας που βεβαιωθηκε το 2011 για ακίνητο στο Παλαιό Ψυχικό και σήμερα έχει φτάσει τα 2 εκ. ευρώ αλλά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια υποστηρίζοντας πως ο Δήμος θα μπορούσε να το κατασχέσει και να εισπράξει τα οφειλόμενα.

Έκανε επίσης λόγο για 314.500,00 € χρωστούμενα στο Δήμο από εκποίηση ακίνητης περιουσίας. Αλήθεια τι πούλησε ο Δήμο, πότε το πούλησε και γιατί δεν πληρώθηκε;

Ευελπιστούμε ότι ο νέος Αντιδήμαρχος που φάνηκε να κατέχει το αντικείμενο, ίσως και λόγω της επαγγελματικής του διαδρομής στην Εφορία, να μας διαφωτίσει περισσότερο.

Η αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας

Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής θα αποτελέσει βαρόμετρο τα επόμενα χρόνια για την πορεία του Δήμου. Η θέσπιση αντίστοιχης αντιδημαρχίας δίνει μια πρώτη εντύπωση πως η σημερινή Δημοτική Αρχή το έχει αντιληφθεί και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τα όσα προανήγγειλε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παπαμιχαήλ, ήτοι την ολοκλήρωση της καταγραφής εντός του Φεβρουαρίου της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και την παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του σχεδίου αξιοποίησής της μέσα στο Μάρτιο.

Το θετικό είναι ότι στην ίδια τροχιά κινείται και ο Γιώργος Οικονόμου ο οποίος σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου εκτιμά ότι αφενός πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες κι αφετέρου να αυξηθούν τα έσοδα δείχνοντας προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

Για παράδειγμα, είναι δυνατό να έχουμε κοντά τρία χρόνια το ακίνητο που στέγαζε παλιά τον ΟΑΕΔ και να μην έχουμε κάνει τίποτε; Ποιος από εμάς αν το κληρονομούσε, δε θα κοιτούσε να βγάλει χρήματα από αυτό;

Τα ανταποδοτικά ήταν ελλειμματικά τα τελευταία δύο χρόνια κι ο αυτοεγκλωβισμός της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής 

Από ό,τι προέκυψε χθες υπάρχει ένα κενό στα ανταποδοτικά κοντά στο 1,5 εκ. ευρώ. Επίσης όπως ανέφερε ο τ. Δήμαρχος κ. Ζορμπάς σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμη 1,3 εκ. ευρώ από πέρυσι και άλλες 500.000,00 ευρώ από το 2022 τα οποία καλύφθηκαν από άλλα έσοδα του Δήμου για να ισοφαριστεί η μη αύξηση των δημοτικών τελών.

Σύμφωνα με κύκλους της νέας Δημοτικής Αρχής το πρόβλημα οφείλεται εν πολλοίς στην αγορά εξοπλισμού από την προκάτοχό της δίχως αυτή να γίνει σε βάθος χρόνου και με τη μέθοδο του leasing ώστε το κόστος να επιμεριστεί κι ενώ, όπως τονίζουν, υπάρχει έλλειψη οδηγών.

Ωστόσο εδώ προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

α. Γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν αύξησε κατά τι τα δημοτικά τέλη τα προηγούμενα χρόνια ή δεν περιόρισε τις δαπάνες; 

β. Για ποιο λόγο, κι ενώ επιμένει ότι φέτος έπρεπε να γίνει αύξηση των δημοτικών τελών, δε την εισηγήθηκε ως είχε υποχρέωση επί των ημερών της εξηγώντας την κατάσταση κι ας αναλάμβανε ο καθένας την ευθύνη του.

Η στάση του κ. Σταθόπουλου

Η στάση του κ. Σταθόπουλου, μολονότι ψήφισε τον προϋπολογισμό [!] συνεχίζει να κουράζει. Εμφανίζεται ως ευγενής αλλά για ακόμη μια φορά διέκοπτε όταν άκουγε κάτι με το οποίο δε συμφωνούσε, μαλώνει τους άλλους, τον ενοχλεί που η Δημοτική Αρχή ρίχνει πολύ βάρος στην επικοινωνία, εξακολουθεί να ζητά συσκέψεις και παραπονέθηκε που δεν κλήθηκαν οι παρατάξεις στην αυτοψία που έγινε στο Γιαβάσειο. Όμως ο κ. Σταθόπουλος δε διοικεί το δήμο εδώ και αρκετά χρόνια. Η οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή δε συνδιοικεί. Αυτό άλλωστε δείχνει έλλειψη σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν οι δημότες ήθελαν διαφορετικό ρόλο από εκείνον τον οποίο επέλεξαν για τους υποψηφίους Δημάρχους, θα είχαν κινηθεί διαφορετικά. Ούτε η άποψη ενός ανθρώπου αποτελεί θέσφατο.

Όσον αφορά την επικοινωνιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής, σίγουρα υπάρχει ένα overdose. Αλλά δεν υποχρεώνει κανείς κανένα να βλέπει τι ανεβάζει η σελίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Κι έπειτα να το έλεγε αυτό πχ ο Βασίλης Ζορμπάς θα είχε ένα νόημα, αλλά να το λέει ένας άνθρωπος που είχε τακτικότατη παρουσία στο facebook με δελτία τύπου για το παραμικρό, που ακόμη και σήμερα δεν αφήνει σχεόν τίποτε ασχολίαστο, φαντάζει οξύμωρο.

Άλλωστε υπάρχει και η άλλη προσέγγιση, όπως αυτή που υπέδειξε ο κ. Αντωνίου του "Φυσάει Κόντρα" που περιλαμβάνει την αξιοποίηση κάθε επικοινωνιακού μέσου για την προβολή των διεκδικήσεων του Δήμου από την κεντρική εξουσία.

Τέλος όσον αφορά την ας το πούμε παρατήρηση για τη διεξαγωγή του εμβόλιμου δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό ενώ ήταν σε εξέλιξη κάπου κάποια εκδήλωση, ήταν μια ατυχέστατη στιγμή.

Η προσέγγιση του Γιώργου Οικονόμου

Η προσέγγιση του κ. Οικονόμου είναι - ως τώρα - εντελώς διαφορετική από εκείνη που τον είχαμε συνηθίσει. Χθες υπέδειξε τα προβλήματα και τα καμπανάκια για το μέλλον χωρίς βερμπαλισμούς, όταν άλλοι επικεφαλής ξεχνούσαν το χρονόμετρο.

Τι μπορεί να άλλαξε; Το ότι ήταν ο μόνος που αναγνώρισε το δυσμενές για αυτόν εκλογικό αποτέλεσμα; Το γεγονός πως έφυγε ο Βασίλης Ζορμπάς; Ότι βρίσκει απέναντι μια Δημοτική Αρχή που δείχνει να μην επαναπαύεται στην άνετη πλειοψηφία της αλλά επιδιώκει - τουλάχιστον στην αρχή - ευρύτερες συναίνεσεις; Ίσως και όλα μαζί.

Το "όραμα" του Κώστα Τσιαμπά

Ο κ. Τσιαμπάς εξακολουθεί να εκφράζει ένα ρεαλισμό στα λεγόμενά του. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση η με το "καλημέρα" οξεία κριτική του στο Δήμαρχο. Χρησιμοποιεί σκληρό πολιτικό λεξιλόγιο και περνά μια εντύπωση σα να είναι αυτός ο σκοπός του. Από την άλλη όμως πλευρά δεν του άρεσε όταν ο κ. Μυλωνάκης αντιδρώντας τον χαρακτήρισε συνήγορο του Βασίλη Ζορμπά και σε δεύτερο χρόνο του κ. Μουστόγιαννη.  

Ωστόσο η συνολική εικόνα που περνά μέσα από ανακοινώσεις / τοποθετήσεις σε ορισμένους είναι αν τελικά το... όραμά του ήταν επί της ουσίας να χαράξει έναν κύκλο, δηλαδή να γυρίσει εκεί από όπου ξεκίνησε.

Πρέπει μια απερχόμενη Δημοτική Αρχή να ψηφίζει τον προϋπολογισμό ή να μεταθέτει την ευθύνη στη διάδοχό της

Με βάση το νόμο, μια Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει διεκπεραιώσει τις σχετικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του προηγούμενη έτους. Θα αναρωτηθεί κανείς, και τι είναι σωστό, να κινηθεί μια απερχόμενη Δημοτική Αρχή με βάση το νόμο δεσμεύοντας τη διάδοχό της ή να την αφήσει μόνη της να χαράξει την πορεία της;

Η απάντηση είναι πως το ερώτημα στερείται νοήματος αφού επί της ουσίας ο προϋπολογισμός είναι ένας αναλυτικός λογαριασμός - εκτίμηση που συντάσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες βαδίζοντας πάνω στα χνάρια των προηγούμενων ετών. 

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα, στα όποια περιθώρια ελιγμών αφήνει η πραγματικότητα των αριθμών, να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Δήμου Καλλιθέας, όπου η απερχόμενη Δημοτική Αρχή κάλεσε τη διάδοχό της και συνέταξαν μαζί τον προϋπολογισμό. 

Εν κατακλείδι,

Όλοι περιμένουν πλέον τι θα δείξει η νεκροψία του 2023, διότι δεν ακούσαμε ούτε έναν από τους ομιλητές να μιλά με αισιόδοξο τόνο για τα οικονομικά του Δήμου, ώστε να διαπιστωθεί τι περιθώρια πινελιάς διαθέτει σε πρώτο χρόνο η Δημοτική Αρχή Μυλωνάκη.


Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει... προσβάλλει τη διαθήκη που αναγνώστηκε από τον κ. Μυλωνάκη. Συνεπώς πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει κάποιος το χώρο πριν αρχίσει να βάζει πινελιές που θα κάνουν τη διαφορά. Να πιάσει τα προβλήματα που κληρονόμησε και να τα βάλει κάτω ένα-ένα δρομολογώντας την επίλυσή τους. Ήδη ξεκίνησε με το Γιαβάσειο όπου αναμένεται συνάντηση με τους μισθωτές κι ας ελπίσουμε να βρεθεί μια χρυσή τομή κοινής λογικής. 

Το ζητούμενο είναι πόσο γρήγορα μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η διαδικασία χαρτογράφησης - ιεράρχησης - αντιμετώπισης και πως διάφοροι εξωγενείς παράγοντες θα αντιμετωπίσουν το Δήμο. Πχ ωραία τα ραντεβού με την κ. Κεραμέως και τον κ. Χαρδαλιά και η αλληλοκατανόηση αλλά χρήματα θα δοθούν για το Δημαρχείο και το κολυμβητήριο ή θα μείνουμε με δύο τρύπες μέσα στην πόλη;

Οι πρώτοι μήνες της Δημοτικής Αρχής θα αποδειχθούν καθοριστικοί για τη συνέχεια αφού η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το θετικό είναι πως υπάρχει διάθεση και κάποιοι ξημεροβραδιάζονται στο Δημαρχείο για να σχηματίσουν εικόνα. Άλλωστε στα μαθηματικά το πρώτο κι αποφασιστικό βήμα για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να το διαβάσεις καλά και να αντιληφθείς τα δεδόμενά του στη σωστή τους διάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη