Η ήττα του Βασίλη Ζορμπά, τα αίτια και οι μετά Χριστόν προφήτες

φωτογραφία από το προφίλ του κ. Ζορμπά
Σε λίγες ημέρες κλείνει ένας σημαντικός κύκλος στην πόλη, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, αφού ο Βασίλης Ζορμπάς δε θα είναι πλέον επικεφαλής παράταξης. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου αποτέλεσε έκπληξη καθώς ο απερχόμενος Δήμαρχος βρέθηκε εκτός της δεύτερης Κυριακής. Τι ήταν αυτό και τελικά οδήγησε τη σημερινή δημοτική αρχή σε αυτήν την αναπάντεχη ήττα; Το μόνο βέβαιο είναι πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να οφείλεται σε ένα και μόνο λόγο. 

Του Στρατή Μαζίδη

Καταρχήν πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο Βασίλης Ζορμπάς είναι μεν ο δήμαρχος με τα περισσότερα χρόνια θητείας τα τελευταία 30 χρόνια αλλά με ένα βασικό μειονέκτημα: Ήταν σπασμένα σε δύο δόσεις ενώ ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί σε μία θητεία μεγάλης χρονικής διάρκειας όπως εκείνη του κ. Σταθόπουλου.

Κατά την ταπεινή μου άποψη η ήττα του κ. Ζορμπά μπορεί να αιτιολογηθεί πάνω σε ορισμένους άξονες και αυτοί είναι: Τεχνικά έργα - έλλειψη επικοινωνίας - καθημερινότητα - στιλ - απουσία στήριξης των στελεχών του - αποστασιοποίηση της ΝΔ.

Τεχνικά έργα

Κατά την πρώτη θητεία του Βασίλη Ζορμπά την περίοδο 2011-2014 είχε ευτυχήσει να κληρονομήσει ώριμα τεχνικά έργα, στα οποία πέτυχε να βρει χρηματοδότηση, και παρά τα μόλις τρεισήμισι χρόνια που είχε στη διάθεσή του, να τα ξεκινήσει σε τέτοιο χρόνο ώστε αυτά να ολοκληρωθούν σε μία χρονική συγκυρία που ναι μεν ήταν κοντά στις εκλογές αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως προεκλογικά. 

Αυτή τη φορά δε συνέβη κάτι τέτοιο, μολονότι ο κ. Ζορμπάς εξαρχής εστίασε στα τεχνικά έργα και είχε την ευτυχή για τον ίδιο συγκυρία να υλοποιηθούν επί των ημερών του τα έργα πεζοδρόμησης της πλατείας Αγίας Παρασκευής και η ανάπλαση της Αιγαίου Πελάγους.

Μια σειρά έργων καθυστέρησαν είτε λόγω λάθους αρχικής εκτίμησης [πχ η Δημοτική Αρχή έχασε πάνω από δύο χρόνια περιμένοντας την Περιφέρεια να κάνει τα όμβρια στην Ειρήνης πριν ξεκινήσει την ανάπλαση] είτε για άλλους λόγους που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό [πχ ανάπλαση πλατείας Αγίου Ιωάννου, κολυμβητήριο] παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πολύ πιο αισιόδοξες.

Επίσης στον κ. Ζορμπά έκατσε το λαχείο της ανέγερσης του Δημαρχείου και των όσων προέκυψαν, σε ένα έργο που κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρώνεται αλλά ακόμη είμαστε στο σκάψιμο.

Έλλειψη επικοινωνίας

Η Δημοτική Αρχή δεν επικοινωνούσε το έργο της. Πχ γνωρίζει κανείς τα πεπραγμένα της αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής την προηγούμενη περίοδο; Προώθησε ο Δήμος όσο θα έπρεπε την κάρτα του δημότη;

Επίσης για σειρά σημαντικών θεμάτων, πρωτοβουλιών, δράσεων ή εκδηλώσεων, δεν υπήρχε ενημέρωση μολονότι ο Δήμος διαθέτει γραφείο τύπου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ότι ο Δήμαρχος είχε δώσει έκτακτη συνέντευξη για το θέμα του Δημαρχείου το φθινόπωρο του 2022 και το έτοιμο δελτίο τύπου δεν εστάλη ποτέ. 

Χώρια ότι φτάσαμε στο σημείο το Γραφείο Τύπου να προωθεί στα τοπικά μέσα links από τη δημοτική ιστοσελίδα αντί για τις ανακοινώσεις.

Άλλοτε πάλι, η ενημέρωση για σοβαρά ζητήματα γινόταν μέσα από τα προσωπικά προφίλ αντιδημάρχων στα κοινωνικά δίκτυα.

Εν τω μεταξύ μετά την 8η Οκτωβρίου έχει χαθεί σχεδόν κάθε ενημέρωση από το Δήμο για τα θέματα της πόλης.

Τέλος η επικοινωνιακή προσέγγιση του Δημάρχου κατά την κακοκαιρία γύρισε εναντίον του, κι ας έδινε κι ο ίδιος μάχη στα χιόνια με τα αλυσοπρίονα. Ποιο θα ήταν άραγε το αποτέλεσμα αν απλά ζητούσε υπομονή από τους δημότες και παράλληλα από τα έμμισθα στελέχη του να μισθώσουν το καθένα από ένα μπουλντοζάκι και να βγουν στις γειτονιές;

Καθημερινότητα

Η καθημερινότητα είναι ένα δύσκολο στοίχημα στην πόλη μας. Η καθαριότητα παρά τις προσπάθειες που έγιναν, αντιμετωπίζει τα θέματά της. Τα προβλήματα με τους δημόσιους χώρους δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε επί Βασίλη Ζορμπά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλατεία Κοραή ή την εξακολούθηση της μετατροπής της κεντρικής μας πλατείας σε πάρκινγκ. Η Μεσογείων εξακολουθεί να είναι ο βασικότερος δρόμος της Αγίας Παρασκευής αλλά με ανύπαρκτη βαδισιμότητα.

Στιλ

Το στιλ του Βασίλη Ζορμπά, δηλαδή ο τρόπος που μιλά ή κινείται, το κάτι σαν τσαμπουκάς, η επανάληψη του ότι είναι έντιμος, φαίνεται πως ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν. Ίσως να επαρκούσαν για να τον εκλέξουν πρώτη φορά, ή να τον επαναφέρουν στη θέση κάποιου που δοκιμάστηκε και ο κόσμος έκρινε πως δεν πέτυχε, αλλά ως εκεί. Το παράδοξο είναι ότι κι ο κ. Ζορμπάς πιστεύοντας στα όσα έκανε στην τρέχουσα θητεία, ζητούσε από τον κόσμο να εστιάσει σε αυτά και να κάνει τις συγκρίσεις, δείχνοντας πως αναγνώριζε κι αυτός στην πράξη ότι χρειαζόταν ένα φρεσκάρισμα στο αφήγημά του.

Εξαφανισμένα στελέχη

Ένα διαχρονικό παράπονο του Δημάρχου είναι πως τα στελέχη του δεν τον στηρίζουν. Δεν είναι παρόντα να δώσουν μάχες. Δε βγαίνουν μπροστά. Το αποτέλεσμα και κυρίως η σταυροδοσία τον επιβεβαιώνουν. Πώς γίνεται πχ υποψήφιοι όπως ο κ. Μπριάνης ή η κ. Αναστασιάδου που δεν είχαν εξουσία στα χέρια τους, να λαμβάνουν υπερδιπλάσιους σταυρούς από στελέχη της διοίκησης, τα οποία είχαν τα γένια και τα χτένια [για να χρησιμοποιήσουμε μια πρόσφατη φράση του κ. Ζορμπά;]. Αν δεν παίξουν μπάλα οι παίκτες, πως θα σκοράρει μια ομάδα;

Αποστασιοποιημένη ΝΔ

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ κράτησε αποστάσεις από τον Βασίλη Ζορμπά. Μολονότι σημερινοί υπουργοί της παραμονές βουλευτικών εκλογών έρχονταν στην Αγία Παρασκευή για να τους πάρει χεράκι χεράκι ο Δήμαρχος, τώρα έκαναν πως δεν τον γνωρίζουν. Από την άλλη πλευρά όμως δεν είχε κανένα πρόβλημα η ΝΔ να στείλει δύο υπουργούς στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Γ. Οικονόμου. Αυτά για κάποιους ίσως φαντάζουν περίεργα, αλλά για το πιστό κομματικό ακροατήριο παίζουν σημαντικό ρόλο.

- - - 

Τα σημάδια;

Πολλοί μετά Χριστόν προφήτες μιλούν για εικόνα παραίτησης εδώ και πολύ καιρό. Δεν αντιλαμβάνομαι πως το εννοούν αλλά από την άλλη αναρωτιέται κανείς, γιατί ο Δήμος να χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ σε καταφύγιο ζώων ή - με βάση ό,τι μου διηγήθηκε υποψήφιος - να αφήνει μια λάμπα καμμένη επί μήνες στον Τσακό;

Εκ των υστέρων, παρατηρεί κανείς πως υπήρχαν ορισμένα σημάδια:

👉Το φθινόπωρο του 2021 η ΔΗΜΤΟ Αγίας Παρασκευής πέρασε σε άλλα χέρια

👉Στα τέλη του 2022 αποχώρησε ο γραμματέας κ. Κύρκος επικαλούμενος λόγους επαγγελματικής ανέλιξης στην Περιφέρεια

👉Τον Μάρτιο του 2023 υπήρχε δημοσκόπηση, την οποία επιβεβαιώνουν πολλοί, σύμφωνα με την οποία ο κ. Ζορμπάς ερχόταν δεύτερος μόλις μια μονάδα πίσω από τον κ. Σταθόπουλο. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο που ο Δήμαρχος δε χρησιμοποίησε σχεδόν διαχρονικά. Δεν είχε εικόνα κατά διαστήματα τη θητείας τους να δει που βρίσκεται και σε τι έχει παράπονα ο κόσμος.

Ωστόσο οι βουλευτικές εκλογές θόλωσαν το τοπίο δημιουργώντας την εντύπωση πως τα πράγματα θα πάνε στον αυτόματο, μολονότι κάποιοι χτυπούσαν καμπανάκια απέναντι στον εφησυχασμό.

Παράδοση σκυτάλης νωρίτερα

Πάλι εκ των υστέρων, πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως ο κ. Ζορμπάς θα έπρεπε στα μέσα της θητείας του να παραδώσει την σκυτάλη.

Αυτό πιθανότατα θα είχε αποτρέψει τα χειρότερα, δηλαδή τον αποκλεισμό από το δεύτερο γύρο. Επίσης θα καθιστούσε σε κάποια πρόσωπα πιο δύσκολη την αυτόνομη κάθοδο ή αν το δει κανείς διαφορετικά, πιο εύκολη τη συνεργασία. Πχ οι κ.κ. Οικονόμου και Τσιαμπάς θα είχαν μια άλλη προσέγγιση αν πχ ήταν επικεφαλής ο κ. Σάρκουλας; Βέβαια και πάλι κανείς δε γνωρίζει αν μια συνένωση θα άλλαζε το τελικό αποτέλεσμα, ειδικά από την στιγμή που είδαμε ότι οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος υπέστησαν συντριπτική ήττα στο β' γύρο. Αλλά με τα "αν" δε γράφεται ιστορία.

- - -

Πάντως κι όσοι μετά την πρώτη Κυριακή δικαιολόγησαν - αιτιολόγησαν πλήρως το εκλογικό αποτέλεσμα και την τρίτη θέση του κ. Ζορμπά, κλείνοντας την σκέψη τους και παρά την ανάλυσή τους, έλεγαν πως πάρα ταύτα τον περίμεναν να τερματίσει πρώτος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει με ασφάλεια το πως κινούνται οι ψηφοφόροι. Το 2019 το δίδυμο Ζορμπά - Σταθόπουλου θεωρείτο και τότε μια επιλογή από τα παλιά, ωστόσο αυτό επιβεβαιώθηκε. Απεναντίας τα φρέσκα πρόσωπα έμειναν εκτός. Το 2023 το σκηνικό άλλαξε άρδην.

Νεότερη Παλαιότερη