Έλλειψη συνεννόησης καταγγέλλει ο Γιάννης Μυλωνάκης - "Εγώ αποφασίζω ως τις 31/12" απαντά ο Βασίλης Ζορμπάς

Ζήτημα έλλειψης ενημέρωσης ως προς τα ανοικτά θέματα και τις εκκρεμότητες του Δήμου Αγίας Παρασκευής έθεσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, Γιάννης Μυλωνάκης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη.
 
Του Στρατή Μαζίδη

Ο επικεφαλής των "Αλλάζουμε" εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς την υπογραφή του προσυμφώνου σχετικά με την αγορά των οικοπέδων στη Μεσογείων όσον αφορά τη δημιουργία του ιδιόκτητου αμαξοστασίου, τονίζοντας πως είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή και υπενθύμισε πως είχε εκφράσει την αντίθεσή του όταν το έφερε ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Ζορμπάς στο Σώμα προς ψήφιση προεκλογικά.

Υπενθύμισε επίσης ότι ήταν η δική του παράταξη που είχε υποδείξει τα συγκεκριμένα οικόπεδα για αγορά όταν κάποιοι το απαξίωναν ως πρόταση.

Ο κ. Μυλωνάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται να συντηρήσει το κλίμα το οποίο υπήρχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια καθώς η εντολή που έλαβε ήταν να πάει την πόλη μπροστά. Ωστόσο ανέφερε πως «δε θέλουμε να ανοίξουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά αν χρειαστεί να το κάνουμε, θα το κάνουμε»

«Ο δήμαρχος οφείλει να ενημερώσει εμένα ως νέο δήμαρχο και τη νέα δημοτική αρχή για τις εκκρεμότητες και σε συνεννόηση μαζί μου να γίνουν οι επόμενες ενέργειες. Νομίζω ηθικά και μόνο δεν έχει δικαίωμα να βάζει την υπογραφή του για πράγματα που δεσμεύουν τα επόμενα πέντε χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος συμπληρώνοντας πως πρέπει από κοινού να συναποφασιστεί ποια θέματα είναι επείγοντα και πρέπει να προχωρήσουν προς όφελος του δήμου και ποια είναι αυτά για τα οποία θα αποφασίσει η επόμενη δημοτική αρχή καταλήγοντας πως δε θεωρεί ηθικό ο κ. Ζορμπάς να υπογράψει για πράγματα τα οποία δεσμεύουν την επόμενη πενταετία.

Κατέληξε λέγοντας πως δε βλέπει να υπάρχει επικοινωνία και ότι τώρα ο απερχόμενος Δήμαρχος πρέπει να δώσει λογαριασμό.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ζορμπάς ο οποίος, αδιαφορώντας όπως είπε αν παρεξηγηθεί ή όχι, ανέφερε πως «μέχρι 31/12 ασκώ εγώ τα καθήκοντά και παίρνω εγώ τις αποφάσεις» κάνοντας μια αναφορά στη διαδοχή του Γιάννη Σταθόπουλου από τον ίδιο το 2019 με το σχόλιο ότι δεν του είχε πει τι να κάνει και τι όχι.  Ο απερχόμενος Δήμαρχος είπε πως έχει το δικαίωμα να δημοπρατεί και να υπογράφει τα πάντα μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Όσον αφορά το θέμα της υπογραφής προσυμφώνου με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων στη Μεσογείων ενώ ανέφερε «Λοιπόν εγώ άκουσα και τον κ. Σταθόπουλο, και τον κ. Οικονόμου και τον κ. Μυλωνάκη, θα πάρω τις αποφάσεις μου αύριο», στην αμέσως επόμενη φράση του κατέληξε διαφορετικά: «Πάντως να πω ότι το θέμα αυτό της αγοράς των οικοπέδων επειδή είναι μείζονος σημασίας και επειδή δεν ξέρω κατά πόσον ως παράταξη ενδιαφέρεστε για το μέλλον του δήμου, θα το δούμε στην πορεία βέβαια τα επόμενα χρόνια, η απόφαση λοιπόν τελεσίδικα, θα υπογράψω το προσύμφωνο, το θέλετε, δεν το θέλετε. Τελεία και παύλα».

Η σκυτάλη ξαναπέρασε στον κ. Μυλωνάκη που έκανε λόγο για μία πρωτοφανή διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο και πως ο Βασίλης Ζορμπάς δεν έχει αντιληφθεί ότι πριν 15 ημέρες έγιναν εκλογές εξακολουθώντας να ενεργεί «με την αυταρχικότητα και τον ετσιθελισμό που λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια». Συνέχισε λέγοντας πως «ευτυχώς ο κ. Ζορμπάς ανήκει στο παρελθόν κι ως απλός δημοτικός σύμβουλος πλέον μπορεί από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου να επιχειρεί να δημιουργήσει την τοξικότητα των τεσσάρων ετών αλλά δεν θα τα καταφέρει» συμπληρώνοντας πως σε αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η στάση και των υπολοίπων παρατάξεων και το κατά πόσο θέλουν η πόλη να πάει μπροστά ή να αναλώνεται στο παρελθόν. 

Ο κ. Μυλωνάκης απηύθυνε έκκληση στις υπηρεσίες του δήμου να μην προχωρήσουν τίποτε για το οποίο δε θα έχει προηγηθεί συνεννόηση ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ζορμπά, για τον οποίο είπε πως «για ανεξήγητους λόγους θέλει να δρομολογήσει πράγματα τα οποία μπορεί να χρειάζονται αλλά χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω, δεν θέλει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να δούμε τις ανάγκες» καλώντας τους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους συμπληρώνοντας πως ο κ. Ζορμπάς έχει χάσει τη διοίκηση του δήμου, βρίσκεται τυπικά σε αυτή και λειτουργεί χωρίς καμία συνεννόηση με την επόμενη δημοτική αρχή.

Ωστόσο η αναφορά του κ. Μυλωνάκη στις υπηρεσίες του Δήμου φαίνεται ότι τσίγκλισε περισσότερο τον απερχόμενο Δήμαρχο που έκανε λόγο για "τουπέ" και "αλαζονεία" του πρώτου χαρακτηρίζοντάς τον ως πιο παλιό και από τον Σωκράτη. Ο κ. Ζορμπάς επανέλαβε ότι αυτός διοικεί το Δήμο ως τις 31/12/23 ενώ ανέφερε πως έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου να ενημερώνουν για τα πάντα τον κ. Μυλωνάκη.

Η μπάλα ξαναπέρασε στον τελευταίο ο οποίος ρώτησε το Βασίλη Ζορμπά πότε ως Δήμαρχος του οποίου η θητεία λήγει στις 31/12, σκοπεύει να φέρει τα δημοτικά τέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς είναι υποχρεωμένος, μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε από τη συνέντευξη του τελευταίου σε υπερτοπικό ραδιόφωνο και τη μετάθεση της σχετικής ευθύνης στον πρώτο καθώς υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στα ανταποδοτικά. Παρά τις επίμονες προσπάθειές του, ο κ. Μυλωνάκης δεν πήρε απάντηση.

Επί της ουσίας...

👎Για άλλη μια φορά βλέπουμε το πόσο κακό κάνει αυτή η νεκρή περίοδος των 2,5-3 μηνών ανάμεσα στις εκλογές και την αλλαγή μιας Δημοτικής Αρχής, όποτε αυτή προκύπτει.

👀Το να ζητά ο επόμενος Δήμαρχος ενημέρωση / συνεννόηση δεν είναι κακό ή αλαζονικό. Αυτός θα βρει μπροστά του τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα. Ωστόσο όταν ο Βασίλης Ζορμπάς του πετά δημόσια την ευθύνη για τα δημοτικά τέλη και την αύξησή τους λόγω του ελλείμματος που δημιουργήθηκε επί της σημερινής Δημοτικής Αρχής, δεν τον χρίζει ουσιαστικά από τώρα Δήμαρχο; Όταν αποφασίζεις ως 31/12, αποφασίζεις για όλα.

👉Να θυμηθούμε πως το 2014 ο κ. Σταθόπουλος ήδη από την πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές έλεγε τότε στο δημοτικό συμβούλιο απευθυνόμενος στον Βασίλη Ζορμπά πως πλέον "πρέπει να μας ρωτάτε πριν κάνετε οτιδήποτε". Ομοίως το 2019 σύσσωμη η αντιπολίτευση ασκούσε κριτική στον ηττηθέντα Γιάννη Σταθόπουλο να μην προχωρήσει το διαγωνισμό για την πλατεία Αγίου Ιωάννου στις τελευταίες ημέρες της θητείας του. 

👉Αν αυτά έγιναν το 2014 με μια εκλογική μάχη θρίλερ και το 2019, πόσο μάλλον ισχύουν τώρα όταν ο νυν Δήμαρχος έμεινε εκτός μάχης από την πρώτη Κυριακή. Όταν χάνεις το 46% των ψήφων που είχες πάρει την πρώτη Κυριακή του 2019 (6.825 έναντι 3.741) υποχωρώντας από το 27% στο 18%, δεν τίθεται ένα ερώτημα πολιτικής νομιμοποίησης της δέσμευσης της επόμενης Δημοτικής Αρχής;

👉Αυτό που προκύπτει από τη συζήτηση είναι πως ο κ. Ζορμπάς είναι πικραμένος και κατά ορισμένους θυμωμένος. Το 2014 δεν περίμενε ότι θα χάσει από τον Γιάννη Σταθόπουλο. Το 2019 ο κ. Σταθόπουλος ήθελε για αντίπαλο τον κ. Ζορμπά νομίζοντας πως... τον είχε. Τώρα όλοι έχασαν από αυτόν που θεωρούσαν μακράν... τρίτο. Όμως αυτό αποφάσισε ο κόσμος και πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να σεβόμαστε ένα αποτέλεσμα, ειδικά όταν είναι τόσο εκκωφαντικό.

👉 Οι κ.κ. Σταθόπουλος και Οικονόμου κινήθηκαν σε μια παρόμοια γραμμή. Ο πρώην Δήμαρχος εκφράστηκε μεν υπέρ της υπογραφής του προσυμφώνου, ωστόσο τόνισε πως αν ο κ. Μυλωνάκης έχει ενστάσεις, δεν μπορούν να αγνοηθούν, ενώ ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ευθέως πως μετά την τοποθέτηση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου, δε συμφωνεί να προχωρήσει ο κ. Ζορμπάς στην υπογραφή.

👉 Δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες λαμβάνουν χώρα οι διαδικασίες ανάδειξης νέου επικεφαλής στην παράταξη "Η Πόλη μας", θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες είναι οι θέσεις των κ.κ. Ζόμπολα και Σάρκουλα για το θέμα του προσυμφώνου, των δημοτικών τελών κ.ο.κ. καθώς ένας εκ των δύο θα αναλάβει πριν ακόμη ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία.

---

👍Επειδή το καλύτερο είναι ο καθένας να βγάζει μόνος του τα δικά του συμπεράσματα, παρακολουθήστε τη συζήτηση από το 19:30 μέχρι περίπου το 50ο λεπτό.

Νεότερη Παλαιότερη