Θοδωρής Μπριάνης: Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια και η προσβασιμότητα του πολίτη

Λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον γνωστό δικηγόρο και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στην Αγία Παρασκευή (με την παράταξη "Αγία Παρασκευή - Η Πόλη Μας), Θοδωρή Μπριάνη, όπου είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή συζήτηση εν όψει της επερχόμενης αναμέτρησης και των θεμάτων που απασχολούν την πόλη:

- κ. Μπριάνη η απόφασή σας να ζητήσετε τον σταυρό των δημοτών στις επικείμενες δημοτικές εκλογές κυριολεκτικά λίγο πριν την εκπνοή των υποψηφιοτήτων προκάλεσε έκπληξη. Πώς και μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησής στα κοινά μέσα από συλλόγους και σωματεία αποφασίσατε να κάνετε το ένα βήμα παραπάνω;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εξακολουθώ να ζω στην Αγ. Παρασκευή. Είμαι, εκτός της επαγγελματικής ιδιότητας του Δικηγόρου, ενεργό μέλος σε διάφορους τομείς της κοινωνικής δράσης που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το Δήμο μας, όπως στο Αθλητικό Σωματείο Αγ. Παρασκευής (ΑΣΑΠ) που είμαι Αντιπρόεδρος, λόγω της ενασχόλησής μου με το τρέξιμο (μαραθωνοδρόμος) και την ποδηλασία, στο ΔΣ του Συλλόγου Ρουμελιωτών Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, λόγω της καταγωγής μου απ’ τη Λαμία και στο Σύλλογο Επιστημόνων της πόλης μας. Θα σταθώ όμως ιδιαιτέρως στην ενασχόλησή μου με το ΝΠΔΔ των Εφέδρων Αξιωματικών Αν.Αττικής, με έδρα την Αγ. Παρασκευή, έναν θεσμό τον οποίο υπηρετώ αδιάλειπτα επί σειρά ετών και ως εκλεγμένος Πρόεδρος περισσότερα από είκοσι χρόνια. Αυτές κυρίως οι δραστηριότητες με έφεραν κοντύτερα με την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της πόλης. Αρχικά και μάλιστα μέχρι τελευταία,  ήμουν διστακτικός να αναμιχθώ ενεργότερα με τα δημοτικά πράγματα, παρά το γεγονός ότι και τώρα αλλά και κατά το παρελθόν μου έγιναν τιμητικές προτάσεις. Τελικά, μετά από ώριμη σκέψη και με την ενεργό ενθάρρυνση και παρότρυνση δραστήριων συμπολιτών μας, αποφάσισα να κάνω ένα μεγαλύτερο βήμα και να δεχθώ την συμμετοχή μου ως υποψηφίου στο συνδυασμό του νυν Δημάρχου, θεωρώντας τελικά ότι η συμμετοχή είναι αυτή κυρίως που δικαιώνει την ενεργότερη παρουσία στην κοινή δράση για την πόλη.


- Σε αντιδιαστολή με την πρώτη μας ερώτηση, για ποιο λόγο δε δοκιμάσατε να ασχοληθείτε τα προηγούμενα χρόνια;


Όπως σας είπα και πρωτύτερα, μάλλον καθυστέρησα, ελπίζω μονάχα να μην άργησα!  Έστω, τώρα, παρά αργότερα ή ποτέ. Εν πάση περιπτώσει οι συνθήκες κάθε φορά μας υπαγορεύουν πότε και πως μπορεί κανείς να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα και οπωσδήποτε όταν θεωρεί ότι θα είναι πιο ωφέλιμος και ώριμος για τον τόπο. Πάντως, τώρα που το αποφάσισα θα το φέρω ως το τέλος, προσδοκώντας μάλιστα ότι οι συμπολίτες μας θα με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους.

- Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στη δουλειά ενός δικηγόρου και την αποστολή ενός δημοτικού συμβούλου υπό την έννοια ότι και ο δεύτερος καλείται να υπερασπίσει καλώς νοούμενα συμφέροντα και να επιχειρηματολογήσει για αυτά;

Οπωσδήποτε η άσκηση της μαχόμενης δικηγορίας προσθέτει συν και στην άσκηση των καθηκόντων του δημοτικού συμβούλου. Άλλωστε και ο δικηγόρος ασκεί δημόσιο λειτούργημα, ως άμισθος δημόσιος λειτουργός από το νόμο, ενώ το δημόσιο λειτούργημα του δημοτικού συμβούλου είναι αιρετό και εξαρτάται από την βούληση και εμπιστοσύνη των πολιτών. Σίγουρα η κοινωνική εμπειρία ενός δικηγόρου βοηθά πολύ στο να ανταποκριθείς πληρέστερα στα καθήκοντα σου ως δημοτικός σύμβουλος, αρκεί πάντα να ασκείς το επάγγελμα σου ή το λειτούργημα σου με όρους διαφάνειας, καθαρότητας και ευσυνειδησίας. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις επιλέγεις συντασσόμενος με την πλευρά την οποία θεωρείς σωστή, να αναζητήσεις και να παλέψεις για ένα ανώτερο ιδανικό, είτε αυτό είναι το δίκαιο, είτε η κοινωνική ευημερία εν προκειμένω της πόλης μας.


- Με ποιο κριτήριο επιλέξατε να συστρατευτείτε με τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά;

Ο κ. Ζορμπάς έχει τιμηθεί δύο φορές στο αξίωμα του Δημάρχου της πόλης. Αυτό δείχνει διάρκεια και εμπιστοσύνη στη διαχείρισή του. Έχει ασκήσει επίσης με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, με την ιδιότητα του ιατρού. Είναι πρόσωπο ευυπόληπτο και χαίρει εκτίμησης γενικότερης, ενώ με τιμά προσωπικά με πολύχρονη φιλία. Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση είναι η πληρέστερη υποψηφιότητα, το δε ψηφοδέλτιό του απαρτίζεται από εκλεκτούς συμπολίτες μας. Άλλωστε, με τη συμπλήρωση της τετραετίας της Δημαρχίας του είχα τη δυνατότητα να διαθέτω μια καλύτερη εικόνα του έργου, το οποίο έχει συντελεστεί.


- Λόγω της φύσης της εργασίας σας επισκέπτεστε αρκετούς δήμους τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και γενικά. Σε ποια κατάσταση πιστεύετε πως βρίσκεται η Αγία Παρασκευή ως μια πρώτη εντύπωση και τι θα επιλέγατε να αντιγράψετε;


Η Αγία Παρασκευή είναι ένα προνομιακό προάστιο, πράσινο και πλησίον του κέντρου της πρωτεύουσας. Εξασφαλίζει στους κατοίκους της μια ευχάριστη και ήσυχη ζωή. Έχει παρά ταύτα προβλήματα, όπως άλλωστε σχεδόν όλοι οι Δήμοι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Και πρόβλημα στάθμευσης σαφώς υπάρχει, αλλά και πρόβλημα επαρκούς πρόσβασης των κατοίκων υπάρχει, καθότι οι οδικές αρτηρίες αλλά και τα πεζοδρόμια δεν είναι μεγάλα όπως πχ στην Γλυφάδα. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, η οποία σαφώς και έχει βελτιωθεί σημαντικά, όμως οφείλει ο Δήμος να παλεύει διαρκώς, όπως και όλοι όσοι επιθυμούμε να ασχοληθούμε πιο ενεργά με τα δημοτικά πράγματα.

- Σε περίπτωση επικράτησης της παράταξής σας και δικής σας εκλογής, αν σας καλούσε την επόμενη μέρα ο Δήμαρχος και σας έλεγε "Θοδωρή πες μου τρία πράγματα που θες οπωσδήποτε να κάνουμε", τι θα του απαντούσατε;

Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος έχει την εμπειρία και την θέληση να διαβουλεύεται συνέχεια με όλους. Αυτό άλλωστε απαιτεί η θέση του. Όπως προείπα, το πρώτο πράγμα είναι οι κυκλοφοριακές συνθήκες, με προτεραιότητα την ασφάλεια και την προσβασιμότητα του πολίτη. Το δεύτερο, η συνεχής επιτήρηση και επαγρύπνηση, η οποία μπορεί να αναδείξει και να ξεσκεπάσει σωρεία μικρότερων αλλά σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη. Τέλος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, θα ήθελα ως ένα τρίτο αλλά πολύ σημαντικό πράγμα, να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση ενός συναισθήματος πόλεως των πολιτών, ώστε να μη νιώθουν οι κάτοικοι εκτεθειμένοι στις απρόβλεπτες καταστάσεις, τις οποίες δημιουργούν η συνεχής υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών.

Νεότερη Παλαιότερη