Τι συνέβη τις δύο τελευταίες φορές που είπαμε να ξαναδοκιμάσουμε το ίδιο στην Αγία Παρασκευή

Στη σύγχρονη τοπική πολιτική ιστορία συνέβη δύο φορές να ξαναδοκιμάσουμε αυτό που είχαμε απορρίψει την προηγούμενη φορά γιατί κρίναμε πως απέτυχε.

Η πρώτη φορά φορά ήταν το 2006 όταν οι δημότες επανέφεραν το Βασίλη Γιαννακόπουλο στο τιμόνι του Δήμου Αγίας Παρασκευής μετά την ήττα του το 2002 από τον Αντώνη Σιδέρη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μολονότι τα στελέχη της τότε διοίκησης είχαν δουλέψει αρκετά, ο κ. Γιαννακόπουλος αποδοκιμάστηκε τη δεύτερη Κυριακή παρά το γεγονός ότι ακόμη το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε το 2010. Ο Βασίλης Ζορμπάς επικράτησε.

Το 2019 οι δημότες αποδοκίμασαν τον εκ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταθόπουλο και επανέφεραν τον Βασίλη Ζορμπά της ΝΔ δίνοντάς του την πρώτη θέση από την πρώτη Κυριακή. Τη δεύτερη Κυριακή ο Γιάννης Σταθόπουλος υπέστη βαρύτατη ήττα από το Βασίλη Ζορμπά που έλαβε 55% έναντι 44% του πρώτου.

Την περασμένη Κυριακή αμφότεροι υπέστησαν συντριπτικό πλήγμα καθώς ο Βασίλης Ζορμπάς από τις 6.825 ψήφους τους 2019, έλαβε μόλις 3.741,  δηλαδή έχασε ως Δήμαρχος το 46% των ψήφων που είχε λάβει ως αντιπολιτευόμενος. Ο Γιάννης Σταθόπουλος από τις 6.669 ψήφους του 2019, έλαβε 4.584, που σημαίνει πως απώλεσε το 1/3 της δύναμής του πετυχαίνοντας να φθαρεί όντας αντιπολιτευόμενος. Ο κ. Ζορμπάς αποδοκιμάστηκε ολοκληρωτικά καθώς βρέθηκε εκτός β' γύρου. Αν συναθροίσουμε τις ψήφους των δύο μιας και πλέον τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να εκτιμούν αμοιβαία ο ένας τον άλλο, αμφότεροι απώλεσαν από κοινού 5.169.

Συμπερασματικά μετά το 2000:

1. Τις φορές που οι δημότες είχαν σε δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση να διαλέξουν ανάμεσα στο ίδιο δίδυμο, επικρατούσε αυτός που ηττήθηκε την προηγούμενη φορά (2002 - Ο κ. Σιδέρης κέρδισε τον κ. Γιαννακόπουλο, το 2006 ο κ. Γιαννακόπουλος κέρδισε τον κ. Σιδέρη, το 2019 ο κ. Ζορμπάς κέρδισε τον κ. Σταθόπουλο)

2. Τις φορές που στο δεύτερο γύρο είχαμε μια καινούρια είσοδο και ας μην ήταν νέο πρόσωπο, ο κόσμος του έδινε την ευκαιρία (Το 2010 ο κ. Ζορμπάς επικράτησε του κ. Γιαννακόπουλου και το 2014 ο κ. Σταθόπουλος νίκησε τον κ. Ζορμπά).

3. Τις φορές που οι δημότες έδιναν μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον, την επόμενη φορά με την ψήφο τους έδειχναν πως το μετάνιωσαν (2010 - Γιαννακόπουλος, 2023 - Ζορμπάς). Ειδικά στην τελευταία περίπτωση μάλλον πικρά αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα.

Αυτή τη φορά έχουμε ένα δίδυμο όπως το 2010 και το 2014, δηλαδή ένα πρόσωπο με πολλές τετραετίες στην πλάτη που έχει ήδη αποδοκιμαστεί μια φορά και μια νέα είσοδο στο δεύτερο γύρο. 

Αν επικρατήσει ο κ. Σταθόπουλος, η άρχουσα τάξη της πόλης των τελευταίων δεκαετιών, θα συνεχίσει ως έχει σε σημαντικό βαθμό. Επιπλέον ο κ. Σταθόπουλος θα τελέσει υπό 5ετη πολιτική ομηρία του κ. Ζορμπά καθώς θα του επαναλαμβάνει τακτικά πως χάρη σε αυτόν επανεξελέγη Δήμαρχος. Ας μη μας διαφεύγει ότι ο κ. Ζορμπάς επιδιώκοντας την εκλογή του Γιάννη Σταθόπουλου, θυσιάζει την 4η έδρα στο δημοτικό συμβούλιο που θα βγάλει αν κερδίσει ο κ. Μυλωνάκης. Ξέρετε κανέναν που να αυτοακρωτηριάζεται χωρίς σοβαρό λόγο; Πάντως ήδη δρέπουμε τους καρπούς της συνεργασίας τους από το πρώτο 48ωρο με το κλίμα να έχει γίνει άνω κάτω.

Αν επικρατήσει ο κ. Μυλωνάκης, θα δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό από το μηδέν. Το αν θα είναι καλύτερο, απομένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι πως τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα ένα σύστημα 30 ετών που κυριάρχησε στην πόλη σε επίπεδο επικεφαλής αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ανοίγεται ο δρόμος για ευρύτερες ανανεώσεις σε όλους τους χώρους που έχουν μείνει στάσιμοι και για αυτό ακριβώς χάνουν χιλιάδες ψήφους.

Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της κάλπης, όπου καλό θα είναι οι πολίτες να προσέλθουν [άλλωστε η διαδικασία αύριο θα είναι πολύ γρήγορη], ώστε, όπως θα έλεγε κι ο Μιχάλης Γαβράς, να μη γράψουν ιστορία οι παρέες (ιδιαίτερα αυτές της μιας βραδιάς).

Νεότερη Παλαιότερη