Ενωση Γονέων: Καμία λύση δεν έχει δοθεί για το υπεράριθμο ΕΝΕΕΓΥΛ Αγ. Παρασκευής

Καμία λύση δεν έχει δοθεί για το υπεράριθμο ΕΝΕΕΓΥΛ Αγ. Παρασκευής.

Η αδιαφορία του κράτους για την Ειδική Αγωγή συνεχίζεται.


Η Πολιτεία χρόνια τώρα κωφεύει συστηματικά όσον αφορά στις ανάγκες των ειδικών σχολείων.

Δεν έχει φροντίσει να παράσχει ούτε στο ελάχιστο την κατάλληλη στέγη για τους μαθητές των ειδικών σχολείων.

Συγκεκριμένα για τη στέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Αμαρουσίου δεν έχει δείξει τη δέουσα και επισταμένη προσοχή, ώστε να στεγαστεί το από 2006 ιδρυμένο στα χαρτιά σχολείο που θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και θα λύσει το πρόβλημα στέγασης του υπεράριθμου ΕΝΕΕΓΥΛ Αγ. Παρασκευής.

Ούτε οι επιστολές διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων ΕΝΕΕΓΥΛ Αγ. Παρασκευής, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγ. Παρασκευής & Αμαρουσίου, ούτε οι κινητοποιήσεις και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας των Ενώσεων του Βορείου Τομέα Αθηνών και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής βρήκαν ευήκοα ώτα.

Και βρισκόμαστε σήμερα στη δυσάρεστη θέση, να μην έχει βρεθεί στέγη για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αμαρουσίου, με ευθύνη του κεντρικού κράτους και του Δήμου Αμαρουσίου.

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για τη στέγαση και λειτουργία του νέου ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς. Μια απόφαση η οποία θα εξασφαλίσει φοίτηση και θα καλύψει ανάγκες μαθητών του Βόρειου Τομέα Αθηνών που το δικαιούνται.

Παρόλα αυτά σήμερα, την τελευταία στιγμή και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, κουδούνι δεν θα χτυπήσει στο νέο ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς.

Το κράτος για άλλη μια φορά αδιαφόρησε, αφού η ΚΤΥΠ δεν παρέδωσε εντός του Αυγούστου το νέο σχολείο για τη μεταστέγαση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας, ώστε στη συνέχεια να δοθεί το σχολικό κτήριο για τη στέγαση και λειτουργία του νέου ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς.

Και η αγωνία μας κορυφώνεται:
  • Τελικά τι θα γίνει με τους νέους μαθητές του Βόρειου Τομέα Αθηνών που θα πρέπει να φοιτήσουν στο ΕΝΕΕΓΥΛ τη φετινή σχολική χρονιά 2023-24;
  • Ποια λύση θα δοθεί που θα καλύπτει τα παιδαγωγικά κριτήρια και θα παρέχει ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς;
  • Ποιος θα έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών στο ήδη υπεράριθμο ΕΝΕΕΓΥΛ Αγ. Παρασκευής;
  • Πώς αυτό το υπεράριθμο σχολείο θα λειτουργήσει χωρίς μόνιμο προσωπικό και αναμένοντας τους αναπληρωτές από Νοέμβριο για να διδαχθούν την ύλη;
Με ευθύνη του κράτους και των εμπλεκόμενων Δήμων, τα παιδιά, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όλο το ειδικό προσωπικό καλούνται σε καθημερινή βάση και για άλλον έναν ολόκληρο χρόνο να βιώσουν αυτό το αδιέξοδο. Χωρίς δική μας ευθύνη, τα παιδιά μας στερούνται τις καλύτερες συνθήκες μάθησης και τις καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Δήμους, Περιφέρεια) έστω και την ύστατη στιγμή να δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και να προχωρήσουν στην:
  • Άμεση εύρεση λύσης για τη σχολική χρονιά 2023-24 που θα εξασφαλίσει τη φοίτηση σε όλους τους μαθητές/ μαθήτριες, παλιούς και νέους, και την ασφάλεια στο σχολικό τους περιβάλλον.
  • Ίδρυση και άμεση λειτουργία του νέου ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς για τη σχολική χρονιά 2023-24.
  • Εύρεση χώρου και ανέγερση του ιδρυμένου στα χαρτιά ΕΝΕΕΓΥΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ενός σύγχρονου σχολείου που θα καλύψει όλες τις ανάγκες του Βόρειου Τομέα Αθηνών.
  • Σχεδιασμό, αξιολόγηση και αξιοποίηση του χώρου της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε για συγκρότημα σχολείων Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Καλούμε όλους τους γονείς να επικοινωνήσουν με τις Ενώσεις Γονέων για να κινηθούμε από κοινού, διεκδικώντας τα παραπάνω για τα παιδιά μας.


Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής

4 Σεπτεμβρίου 2023
Νεότερη Παλαιότερη