Είναι θεμιτό ένας υποψήφιος να αλλάζει παράταξη;

pixabay / madsmith33
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής ζωής, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, είναι τα πολιτευόμενα πρόσωπα ενίοτε να αλλάζουν χώρο. Στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτό είναι πιο έντονο και ενίοτε με περισσότερες αντιθέσεις όταν βλέπεις πχ ανθρώπους που κάποτε χλεύαζαν ένα χώρο στον οποίο τους θεωρούσαν ακραίους, αργότερα σαν βρέθηκαν σε αυτόν άρχισαν να πίνουν νερό στο όνομα εκείνων των οποίων κορόιδευαν ενώ θεωρούνται πια κορυφαία στελέχη. 

Του Στρατή Μαζίδη

Σε τοπικό πολιτικό επίπεδο τα πράγματα είναι πιο ήπια. Στις μικρές κοινωνίες οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν υπάρχουν οι αντιθέσεις στο βαθμό που υφίστανται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στην πόλη μας έχουμε δει πρόσωπα να μεταβαίνουν από μία παράταξη σε μία άλλη είτε λόγω γενικότερης ιδεολογικής συγγένειας είτε μιας παροδικής σημαντικής αντιπαράθεσης.

Στην πρώτη περίπτωση πχ έχουμε δει πρόσωπα που μετά την πτώση της διοίκησης Γιαννακόπουλου πέρασαν στην παράταξη του Γιάννη Σταθοπούλου ή συνέχισαν με τον ίδιο και αργότερα με τον κ. Μυλωνάκη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι πως στελέχη της Δημοτικής Αρχής Ζορμπά της περιόδου 2011-2014 βρέθηκαν στο ψηφοδέλτιο της Νέας Αρχής το 2019, αλλά και πλέον στελέχη της τελευταίας ανήκουν πια στο δυναμικό της παράταξής του δημάρχου περιλαμβάνοντας ακόμη και μία περίπτωση επαναπατρισμού. Στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να θυμηθούμε τις εκλογές του 2002 όταν κάποια πρόσωπα μέσα στο έντονο κλίμα της εποχής πέρασαν από τη μία παράταξη στην ακριβώς αντίθετη.

Σε αρκετό κόσμο δεν αρέσει όταν ένα πρόσωπο αλλάζει παρατάξεις. Ωστόσο σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και το παρελθόν μιας παράταξης απέναντι σε ένα πρόσωπο και το αντίστροφο. Αν για παράδειγμα έχω ασκήσει ως δημοτικός σύμβουλος ή πολιτευόμενος σκληρή συστηματική κριτική σε ένα χώρο ή αν αυτός ο χώρος έχει ασκήσει σε εμένα ισοπεδωτική κριτική κατά το παρελθόν, φαντάζει κάπως δύσκολο να δικαιολογηθεί η εικόνα της συνεργασίας στην κοινή γνώμη.

Πριν από αρκετά χρόνια παραμονές κάποιων εκλογών υπήρξε έντονη διεργασία για έναν απογοητευμένο από το κόμμα του υποψήφιο να συνεργαστεί με κάποια παράταξη. Ωστόσο ακριβώς το έντονο παρελθόν ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν εκείνο που προκάλεσε αντιδράσεις μη επιτρέποντας την περαιτέρω συνεργασία, η οποία αν είχε γίνει ίσως και να είχε αλλάξει το τελικό τότε αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές δεν μπορούν όλα αυτά να μπουν σε ένα καλούπι. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο καθένας έχει το ελεύθερο και το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση τις εκάστοτε συνθήκες άλλωστε στο τέλος της ημέρας όλα αυτά κρίνονται από τους δημότες.

Νεότερη Παλαιότερη