Τι πραγματικά σηματοδοτεί η ανεξαρτητοποίηση Παπαμιχαήλ από τη "Νίκη των Πολιτών"

«Αυτό όμως που δεν επιτεύχθηκε το 2010, επιτεύχθηκε το 2014, οπότε η ΝΙΚΗ αναδείχθηκε στη Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς όμως για λόγους της ευρύτερης πολιτικής συγκυρίας και κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής ενόρασης και επαρκούς συντονισμού, έλλειψης διάθεσης για ρήξεις και τομές, λόγω διοικητικών σφαλμάτων, τεχνοκρατικών ανεπαρκειών και προβλημάτων στη διαχείριση προσώπων, η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ έχασε την προωθητική δύναμη της, αποψιλώθηκε και τελικά στις εκλογές του 2019 βρέθηκε και πάλι στη δημοτική αντιπολίτευση.

Όσοι και όσες από τον Σεπτέμβριο του 2019 ζητήσαμε την επανίδρυση της παράταξης στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και πλέον παγιωθεί ευρύτερα και τοπικά απομονωθήκαμε και ακινητοποιηθήκαμε, παρά τις διαρκείς προσπάθειες μας. Έτσι, από το 2019 έως σήμερα η ΝΙΚΗ διένυσε και διανύει μία τετραετία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων, αδράνειας, ανυπαρξίας νέων ιδεών, προτάσεων και προσώπων, χωρίς να δημιουργεί ένα υπόβαθρο που να εμπνέει και να κινητοποιεί, μία νέα κοινή και συμμετοχική ταυτότητα. Ένα σύγχρονο δημοτικό κυβερνητικό αφήγημα».

Τα παραπάνω λόγια ειπώθηκαν από το δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Παπαμιχαήλ κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου ανακοίνωσε και επίσημα την ανεξαρτητοποίηση του από την παράταξη της "Νίκης των Πολιτών".

Του Στρατή Μαζίδη

Λέμε "και επίσημα" καθώς σχεδόν από το ξεκίνημα αυτής της θητείας ο κ. Παπαμιχαήλ έχει λάβει διακριτές αποστάσεις από την παράταξη του ενώ αρκετές φορές διαφοροποιήθηκε και με την ψήφο του σε θέματα του δημοτικού συμβουλίου από τις επιλογές της "Νίκης".

Ποιο θα είναι άραγε το επόμενο βήμα του; Πολλοί υποστηρίζουν, βασιζόμενοι και σε πρόσφατες συνεργασίες σε διάφορα ζητήματα, αλλά και μέσα από το λόγο που αρθρώνει το τελευταίο διάστημα, ότι οδεύει προς την παράταξη "Αλλάζουμε" του Γιάννη Μυλωνάκη.

Ωστόσο εδώ υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα. Το πρώτο είναι αν θα υπάρξει ενδεχομένως κάποια αντίδραση του Κώστα Κρητικίδη σε μία πιθανή προσχώρηση του Σωτήρη Παπαμιχαήλ.

Το δεύτερο είναι ότι ήδη από το 2019 η σύνθεση της δημοτικής ομάδας, όσο κι αν απαρτίζεται από συμπαθή και με καλή έξωθεν μαρτυρία πρόσωπα, δε συμβαδίζει με τη φρεσκάδα του ονόματος όσον αφορά την παρουσία και νέων προσώπων στα τοπικά πράγματα.

Το τρίτο είναι η σκληρή κριτική που είχε ασκήσει η παράταξη στον ΠΑΟΔΑΠ κατά την περίοδο της προεδρίας του κ. Παπαμιχαήλ:

13-12-2018:  Παράλληλα, ο Γ. Μυλωνάκης άσκησε κριτική στη διοίκηση του Γ. Σταθόπουλου, τόσο για την παντελή έλλειψη αθλητικού σχεδιασμού, όσο και για την αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύει η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ (από ανακοίνωση των Αλλάζουμε που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα τους)

3-4-2019: Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης δήλωσε:

«Ως πρώην πρόεδρος του Οργανισμού είναι φυσικό να έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού στον Δήμο μας. Δεν μπορώ να κρύψω ότι, μετά την ενημέρωση από τους εργαζόμενους, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο ο προβληματισμός και η ανησυχία μου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω της απαξίωσης που επιδεικνύει η διοίκηση του δημάρχου Γ. Σταθόπουλου, όχι μόνο προς τον ΠΑΟΔΑΠ, αλλά και προς το Ωδείο και τα Εργαστήρια Τέχνης. (από ανακοίνωση των Αλλάζουμε που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα τους)

Συνεπώς υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως πρέπει να αποσαφηνιστούν στους ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση το αν ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος θα κατευθυνθεί προς κάποιο άλλο σχήμα, θα δοκιμάσει κάτι δικό του ή αν θα επιχειρήσει ένα μεγαλύτερο βήμα, απομένει να φανεί.

Αυτό πάντως που ήδη φάνηκε είναι ότι με την αποχώρηση του η "Νίκη" έπαψε ουσιαστικά να υφίσταται με την έννοια και την ευρύτερη μορφή με την οποία τη γνωρίσαμε το 2010. Εκείνη την περίοδο η αυξανόμενη αποδοχή του Γιάννη Σταθοπούλου στην κοινωνία της Αγίας Παρασκευής που ξεπερνούσε τα πολύ χαμηλά ποσοστά του τότε Συνασπισμού στον οποίο ανήκε πολιτικά, είχε ως αποτέλεσμα να συσπειρωθούν γύρω του δυνάμεις από διαφορετικούς χώρους για να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο σχήμα με σκοπό να διεκδικηθεί ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Κάπως έτσι η "Συνεργασία Πολιτών" μετεξελίχθηκε σε "Νίκη" έχοντας ως βασικό πάντα πυλώνα τον Γιάννη Σταθόπουλο αλλά εξίσου σημαντικά στηρίγματα στο όλο οικοδόμημα την οικογένεια Σιδέρη και τον Σωτήρη Παπαμιχαήλ, που με την παρουσία τους ενίσχυσαν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της "ανεξάρτητης" παράταξης. Η οικογένεια Σιδέρη έχει αποστασιοποιηθεί από τον πρώην δήμαρχο ήδη από τις προηγούμενες εκλογές. Ομοίως και ο κ. Παπαμιχαήλ από την επομένη των εκλογών, απλά τώρα επισημοποίησε τη διαφορετική του πορεία.

Επίσης έκανε αυστηρή κριτική μιλώντας για έλλειψη συντονισμού, πολιτικής ενόρασης, απουσία διάθεσης για ρήξεις και τομές καθώς επίσης για τεχνοκρατική ανεπάρκεια ενώ, όπως ανέφερε, η "Νίκη" στα χρόνια της αντιπολίτευσης περιορίστηκε σε αυτό που αρκετοί έχουν επισημάνει ως τοποθετήσεις αυτοδικαίωσης.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια απάντηση από την πλευρά της "Νίκης" στο ευγενικό αλλά χειρουργικό άδειασμά της.

Είναι αντιληπτό ότι όταν κάποιος αποχωρεί από μία παράταξη ασκεί κριτική σε αυτήν και την ηγεσία της. Ωστόσο ο κ. Παπαμιχαήλ δεν λέει πράγματα που πολλοί δε γνωρίζουν (έλλειψη διάθεσης για ρήξεις, ανακοινώσεις αυτοδικαίωσης). Αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν τον πρώην δήμαρχο ο οποίος ίσως παραβλέπει, όσο ενδεχομένως άνετα και να αισθάνεται για βάσιμους ή όχι λόγους, πως ενδεχομένως ο βασικός του αντίπαλος δε βρίσκεται μπροστά αλλά... πίσω του.

Σε κάθε περίπτωση μία ενδιαφέρουσα περίοδος ανοίγεται μπροστά μας και ήδη από τις πρώτες ανακοινώσεις καταλόγων υποψηφίων παρατηρεί κανείς ενδιαφέρουσες μετακινήσεις αλλά και χαρακτηριστικές απουσίες.

Νεότερη Παλαιότερη