Ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, πολύ φασαρία για το τίποτε

pixabay / Mohamed_hassan
Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί τελευταία σχετικά με τις ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις. Ωστόσο καλό είναι να δούμε κάποια πράγματα με ψυχραιμία και όπως πραγματικά έχουν. Οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις είναι αξιόπιστες ή όχι ανάλογα με το ερώτημα που θέτουν.

Του Στρατή Μαζίδη

Αν για παράδειγμα ζητά κάνεις την άποψή του κόσμου για κάποιες προτεραιότητες για ορισμένα έργα ή για κοινωνικά ζητήματα, ίσως θα μπορούσαμε να τις εμπιστευτούμε. Ή τουλάχιστον να μας δώσουν μια γεύση.

Αν ρωτάμε αν θα ψηφίσετε τον Α, τον Β ή τον Γ, τότε πρέπει να ξέρουμε ότι εξαρχής το αποτέλεσμα της μέτρησης θα μας δώσει μία εικόνα στην οποία δεν μπορούμε να βασιστούμε για δύο απλούς λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι δεν υπάρχει μία γεωγραφική και ηλικιακή κατανομή των συμμετεχόντων.

Ο δεύτερος είναι ότι οι διάφορες ελεύθερες πλατφόρμες, όσες δικλείδες ασφαλείας και αν έχουν [πχ μια ψήφο αν ip], αν κάποιος ξέρει μπορεί να τις παρακάμψει, μπορεί να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί.

Επίσης δε γίνεται να μετράς κάποια πράγματα και να μη λαμβάνεις όλους τους παράγοντες υπόψη.

Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει το δικαίωμα να ρωτά ό,τι θέλει και δημοσιεύει ό,τι κρίνει σκόπιμο. Δεν είμαστε - ακόμη - σε καθεστώς Βόρειας Κορέας για να κυνηγάμε κόσμο. Άλλωστε ένα σωρό κουφά έχουμε διαβάσει σε αναρτήσεις από υπερτοπικά μέσα, ειδικά όσον αφορά τα της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση ο αναγνώστης αξιολογεί αυτό που διαβάζει. Ας θυμηθούμε πως το 2019 κάποια ψήγματα δημοσκοπήσεων είχαν δημοσιευτεί σε μη τοπικά μέσα και το βράδυ της πρώτης Κυριακής έπεσαν θεαματικά... έξω.

Πολύ φασαρία για το τίποτε.

Νεότερη Παλαιότερη