Ανακοινώσεις παρατάξεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

pixabay / 81349

«ΝΙΚΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ»: Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος - Καφέ κάδοι Ανακύκλωσης

Το 2018 η Δημοτική μας αρχή τοποθέτησε για πρώτη φορά καφέ κάδους ανακύκλωσης στην Αγία Παρασκευή στις λαϊκές αγορές, έξω από super markets, έξω από μανάβικα και σε 30 ακόμα κεντρικά σημεία της πόλης.

Δυστυχώς, η Δημοτική αρχή Β. Ζορμπά αντί να διευρύνει το πρόγραμμα ανακύκλωσης οργανικών, απέσυρε τους καφέ κάδους τον Ιούλιο του 2020!

Η ενέργεια αυτή όπως και πολλές άλλες είναι εχθρικές προς το περιβάλλον με δεδομένο ότι τα οργανικά υπολείμματα αποτελούν το 45% των οικιακών απορριμμάτων και μετατρέπονται μέσω της κομποστοποίησης σε εδαφοβελτιωτικό κομπόστ ή σε φυσικό λίπασμα για διάφορες χρήσεις.

Τέτοιες ενέργειες είναι ασύμβατες και με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η κομποστοποίηση αποτελεί από χρόνια μέρος της καθημερινότητας σε όλη την Ευρώπη και εφαρμόζεται άλλωστε σε γειτονικούς μας Δήμους.

Σήμερα 5 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΝΙΚΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ Αγ. Παρασκευής» δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα όλες τις πολιτικές που συμβάλλουν στην προστασία του όπως και προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Για την Αγία Παρασκευή που μας αξίζει!

23 Μαΐου 2023

Το Γραφείο Τύπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής»

- - -

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Είναι η εμβληματική ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η Μάχη για τη μείωση της μόλυνσης από τα Πλαστικά ( #BeatPlasticPollution ) .

Είναι προφανές, επομένως, σε όλους μας, πως η ζωή στον πλανήτη μας εξαρτάται άμεσα από το φυσικό περιβάλλον και όσα αυτό μας προσφέρει. Οι κίνδυνοι όμως που ελλοχεύουν και τα περιβαλλοντικά (ή οικολογικά) προβλήματα που συναντάμε γύρω μας είναι πολλά και σοβαρά. Τα περισσότερα δημιουργούνται κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, η μείωση της βιοποικιλότητας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, η αποψίλωση των δασών, η όξινη βροχή είναι μερικά από τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί ο άνθρωπος. Αν δεν αναλάβουμε όλοι μας δράση ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον πολύ σύντομα η οικολογική κρίση του πλανήτη μας θα απειλεί σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της Γης.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

- - -


Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για το Περιβάλλον και στην Αγία Παρασκευή

Η δυνατότητα να ζούμε σε μια καθαρή, βιώσιμη, ανθρώπινη πόλη είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η ποιότητα της ζωής μας και το μέλλον των παιδιών μας συνδέονται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, από τη ρύπανση, από την εξάντληση των πόρων γίνονται ολοένα και πιο ορατοί, επιβάλλοντας αφύπνιση και δράση από όλους. Είναι επιτακτική, πλέον, η ανάγκη για ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον μοντέλο ανάπτυξης και για ένα πιο πράσινο τρόπο ζωής, με θετικές πρωτοβουλίες και συμπεριφορές σε επίπεδο χώρας, αλλά και στην πόλη, στη γειτονιά, στην καθημερινότητά μας.

Με την εμπειρία που έχω αποκομίσει ως μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος είμαι πλέον πεπεισμένος ότι στον Δήμο Αγίας Παρασκευής μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για το περιβάλλον, εφαρμόζοντας πρακτικές που ήδη αποτελούν πραγματικότητα σε άλλες περιοχές της Αττικής και της χώρας.

Η αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών ανακύκλωσης και συλλογής βιοαποβλήτων, η αποτελεσματική προστασία του δάσους του Υμηττού και η φροντίδα του πρασίνου στην πόλη, η προμήθεια αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων από τον Δήμο, η εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό και στα δημοτικά κτίρια με την εγκατάσταση λαμπτήρων LED, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε σχολεία και δημοτικές εγκαταστάσεις, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και στον Δήμο μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση, σχέδιο και διάθεση για δουλειά.

Η δυνατότητα να ζούμε σε μια καθαρή, βιώσιμη, ανθρώπινη πόλη είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε. Ας τη διαχειριστούμε αναδεικνύοντας την προστασία του περιβάλλοντος σε κεντρική πολιτική προτεραιότητα, αλλά και σε καθημερινή στάση ζωής.

Γιάννης Μυλωνάκης, υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συνδυασμού «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή»

- - -

Όραμα για την Αγία Παρασκευή


Ο φετινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας προστασίας του περιβάλλοντος είναι αφιερωμένος στην εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης .

Είναι καθήκον όλων μας να επιταχύνουμε την μετάβαση στην κυκλική οικονομία, αυτό ισχύει και για τον δήμος μας ο οποίος έχει μείνει πίσω στον τομέα εκμετάλλευσης των αποβλήτων.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τον σοβαρότερο κανόνα για το μέλλον της ανθρωπότητας .

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται σε προνομιακή θέση καθότι, αναπτύσσεται στις υπώρειες του Υμηττού, το προνόμιο αυτό θα το διατηρήσουμε και θα το διαφυλάξουμε με κάθε μέσο.

Η συχνή επίσκεψή μας στους χώρους πρασίνου ,στο βουνό, στην ύπαιθρο, στα άλση , στα πάρκα είναι το καλύτερα δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας , στην υγεία μας και στην ψυχική μας ανάταξη, με το πιο απλό και ανέξοδο τρόπο.

Για την παράταξή μας ΄΄ ΄Όραμα για την αγία Παρασκευή΄΄ είναι προτεραιότητα;

- Η διαμόρφωση αρμονικών σχέσεων των πολιτών με το δάσος του Υμηττού, που θα βασιστούν στον αμοιβαίο σεβασμό της προστασίας με την ικανοποίηση της απόλαυσής του από τους κατοίκους .

- Να δημιουργήσουμε επί πλέον εισόδους, μονοπάτια, χώρους αναψυχής και ξεκούρασης ανάμεσα στα εμπόδια που , παρεμβάλλονται μεταξύ του βουνού και του οικισμού.

-Να δημιουργήσουμε στις εγκαταλελειμμένες επί πολλά χρόνια εγκαταστάσεις του ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ στη θέση <<ΠΑΤΣΙΕΣ>> στην οδό Γραβιάς, Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

- Να αναβαθμίσουμε το Πάρκου Γραβιάς με στόχο την ασφαλή χρήση του από τους επισκέπτες προσφέροντας χώρους αναψυχής, ηρεμίας και ξεκούρασης.

Να οργανώσουμε χώρους ανάπαυσης, αναψυχής ξεκούρασης στα πάρκα αλσύλλια και Πλατείες.
Νεότερη Παλαιότερη