Καλή η ανάπλαση της Ειρήνης, αλλά πρώτα χρειάζεται να αναπλάσουμε τη νοοτροπία μας

Πρόσφατα γίναμε θεατές μιας αντιπαράθεσης στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την εκκίνηση των έργων της ανάπλασης στην οδό Ειρήνης. Η άποψη του γράφοντος είναι ότι οι αναπλάσεις των πεζοδρομίων ειδικά σε δρόμους όπως η Ειρήνης είναι αναγκαίες. Επίσης είναι θετικό πως ο πολιτικός κόσμος ανεξαρτήτως παρατάξεων διαχρονικά διάκειται θετικά σε έργα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. 

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο αναρωτιέται κανείς αν πριν της ανάπλασης είναι με δύο πρώτα να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Θα αναφέρω πέντε συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Ένα από τα προηγούμενα Σάββατα ο υπουργός Χατζηδάκης επισκέφτηκε την πλατεία Αγίας Παρασκευής. Αυτό δεν εμπόδισε ένα μικρό βαν που μετέφερε προεκλογικό υλικό και το περιπολικό που τον συνόδευε να ανέβουν και τα δύο πάνω στον πεζόδρομο. Επίσης πολλές φορές βλέπουμε μηχανάκια διανομέων να μας προσπερνούν καθώς περπατάμε.
  • Πριν λίγες μέρες περπατούσα την οδό Ειρήνης προς τη Μεσογείων. Η Ειρήνης είναι ένας δρόμος ο οποίος συνήθως δεν έχει κίνηση και δε χρειάζεται να περιμένει κανείς πολλή ώρα στο φανάρι για να βγει στη λεωφόρο. Καθώς περπατούσα, παρατηρώ στο απέναντι πεζοδρόμιο ένα μηχανάκι να κατεβαίνει προς τη Μεσογείων κι ενώ προπορευόταν ένας πεζός. Ο δρόμος ήταν άδειος. Κάθισα και παρατήρησα. Σε κάποια στιγμή ο αναιδής οδηγός φαινόταν να δυσανασχετεί και να μουρμουράει. Ο πεζός που προφανώς κατάλαβε ότι κάποιος τον ακολουθεί, έκανε στην άκρη και άρχισε να τον κατσαδιάζει. Ωστόσο ο δικυκλιστής δε χάλασε τη ζαχαρένια του συνεχίζοντας την πορεία του πάνω στο πεζοδρόμιο μόνο και μόνο για να βγει στη Μεσογείων παράνομα αντί να περιμένει στο φανάρι. 
  • Κάποιες εβδομάδες νωρίτερα είχαμε βγάλει στη σελίδα ένα όχημα του ΔΕΔΔΗΕ να έχει καβαλήσει όλο πάνω στο καινούριο πεζοδρόμιο στη γωνία μεταξύ Εαρος και Αιγαίου Πελάγους. Επειδή δεν ήταν ο πρώτος που το έκανε αυτό, φαίνεται στη φωτογραφία ότι οι πρώτοι κυβόλιθοι είχαν ήδη αποκολληθεί. 
  • Η πλατεία Αγίας Παρασκευής εξακολουθεί να μετατρέπεται σε γκαράζ 
  • Η πλατεία Κοραή έχει μετατραπεί σε αυλή συγκεκριμένου καταστήματος. Ακόμη και το τεράστιο ακαλαίσθητο γκρι τραπέζι [που κάποιοι στο δημοτικό συμβούλιο έψαχναν ποιος το έβαλε] είναι γνωστό σε ποιον ανήκει, αλλά εξακολουθεί να καταλαμβάνει το ελάχιστο της πλατείας που είχε απομείνει.

Συνεπώς τα έργα δεν έχουν νόημα αν δε τα σεβόμαστε και δεν προστατεύουμε τον σκοπό για τον οποίο τα φτιάξαμε.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όσα πεζοδρόμια και να αναπλάσουμε, η πόλη της Αγίας Παρασκευής θα παραμείνει ένας υποβαθμισμένος Δήμος γιατί κάποιοι, ίσως λίγοι, αλλά όσοι χρειάζονται για να χαλάσουν την εικόνα βγήκαν στην κοινωνία στερούμενοι τριών βασικών πραγμάτων: Το πρώτο λέγεται αγωγή, το δεύτερο παιδεία και το τρίτο πως η ελευθερία του ενός σταματά στα όρια της ελευθερίας του διπλανού τους.

Νεότερη Παλαιότερη