O Σύλλογος Κοντόπευκου Παράδεισου Πευκακίων Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Το ψήφισμα συζητήθηκε στις 26 Απρίλη και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τον σύλλογο, κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε παρέμβαση ενός λεπτού (!) από την πλευρά του αλλά επειδή δεν ήταν δυνατόν να παρουσιαστεί, στο χρόνο αυτό, το πλήρες κείμενο που είχε ετοιμάσει, δημοσιεύει το κάτωθι για την καλύτερη ενημέρωση όσων παρακολούθησαν την συζήτηση:
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος για το ΝΕΡΟ
Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
1. Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα
(Από το κείμενο της απόφασης του ΟΗΕ της108η Συνεδρίασης Ολομέλειας 28 Ιουλίου 2010 ) …… Ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι περίπου 884 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και ότι περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, και εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν και 443 εκατομμυρίων σχολικών ημερών χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με την έλλειψη καθαρού νερού και αποχέτευσης,…. 1. Αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
2. Τι σημαίνει ανθρώπινο δικαίωμα
Ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται τα «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον», είναι καθολικά και αναφαίρετα, ως εκ τούτου μόνο ως δημόσια υπηρεσία μπορεί να εννοηθούν και να υπάρξουν. Το κάθε Κράτος οφείλει να σεβαστεί, να προστατεύσει και να εκπληρώσει το δικαίωμα πρόσβασης όλων σε καθαρό και οικονομικά προσιτό νερό.
3. Η Σημερινή κατάσταση με την ΕΥΔΑΠ
ΕΥΔΑΠ το 50% συν μία μετοχή είχε μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο που σημαίνει πως η Διοίκησή της ορίζεται με δικαίωμα βέτο από τους δανειστές.
Μετά από προσφυγές των εργαζομένων το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις (190 και 191/2022) έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των δύο εταιρειών στο Υπερταμείο, με το σκεπτικό ότι:
«Είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος από το Δημόσιο μιας υπηρεσίας κοινής ωφελείας, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας αλλά και διά του μετοχικού κεφαλαίου της. Μόνον εάν το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης, η οποία παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας, εξασφαλίζονται τόσο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου επί της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ όσο και η εκλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης από το κατέχον την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιο».
Στην ΕΥΔΑΠ μέτοχοι, εκτός από το Υπερταμείο με 50% συν μία μετοχή, είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 11,3%, ο Τζον Πόλσον με 10% και στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται το 28,7%.
Παρόλο που το ΣΤΕ από το καλοκαίρι του 2022 έκρινε αντισυνταγματική την σημερινή κατάσταση εντούτοις η κυβέρνηση δεν επανέφερε την ΕΥΔΑΠ στο υπουργείο οικονομικών. Αντιθέτως στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης του νερού, μετέτρεψε με πρόσφατο νόμο την ΡΑΕ ( Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ) που έχει ως κύρια αρμοδιότητα να εποπτεύει την εγχώρια αγορά ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων !
4. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επανέλαβε πως ο απαραίτητος έλεγχος και εποπτεία θα πρέπει να γίνεται από το ίδιο το Υπουργείο.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 2022 οι ΔΕΥΑ είδαν το ενεργειακό τους κόστος να ανεβαίνει κατά 120 εκατ. ευρώ, χωρίς ακόμα να ενισχυθούν ούτε με 1 ευρώ, αλλά και χωρίς να αυξήσουν την τιμή στο νερό ούτε με 1 ευρώ.
«Η ανακοίνωση για ενίσχυση με 25 εκατ. ευρώ, δυστυχώς ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις παροχής νερού παραμένουν υπό τον έλεγχο των δήμων, έχουν δημόσιο χαρακτήρα και ως τέτοιο πρέπει να τις δούμε. Και δεν είναι μόνο το νερό δημόσιο αγαθό, καθώς και τα δίκτυα θα πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», όπως είπε.
5. Όλοι πρέπει να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ : Εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, Συνδικάτα και κόμματα, Δήμοι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – Πατρέων – Θήβας – Άργους – ΠΛΑΤΑΝΙΑ – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ - Αλεξανδρούπολης – Καρδίτσας - Καρύστου – Αργοστολίου – ΧΑΝΙΩΝ - ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και έπεται συνέχεια.
6. Είναι η ώρα να το κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής