Η αντιστροφή των συνθηκών του 2019 φέρνει κι αντιστροφή της πίεσης στις παρατάξεις;

pixabay / congerdesign
Οι πολιτικές συνθήκες των επερχόμενων δημοτικών εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο του 2023 είναι ακριβώς αντίθετες από εκείνες του 2019. Η πρώτη και βασικότερη αλλαγή είναι ο εκλογικός νόμος με την εφαρμογή του παλαιότερου συστήματος αντί της απλής αναλογικής η οποία δοκιμάστηκε και απέτυχε. Μία δεύτερη αλλαγή είναι το ξεκάθαρο τοπίο όσον αφορά τον κεντροδεξιό χώρο. Το 2019 δεν υπήρχε στήριξη από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, η κατάσταση τοπικά ήταν θολή ενώ ο Δήμος ελεγχόταν από το ΣΥΡΙΖΑ (Σταθόπουλος). Τώρα οι εθνικές εκλογές θα έχουν προηγηθεί ενώ ο κ. Ζορμπάς είναι ο σημερινός Δήμαρχος.

Του Στρατή Μαζίδη

Τα παραπάνω συνθέτουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Μία παράταξη του 15% θα εκλέξει το πολύ τρεις δημοτικούς συμβούλους εκ των οποίων ο ένας είναι επικεφαλής, με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να διατηρήσει αυτά τα ποσοστά. Επίσης στον κεντροδεξιό χώρο φαντάζει δύσκολο η Νέα Δημοκρατία  να αδειάσει εν ενεργεία δημάρχους της. Επίσης ο Γιάννης Σταθόπουλος θα είναι για μία ακόμα φορά υποψήφιος, κάτι που σημαίνει ότι αν ορισμένες δυνάμεις θα μπορούσαν να βρουν στέγη σε κάποια άλλη κοντινή θεωρητικά παράταξη, δε θα το κάνουν.

Αυτό σημαίνει ότι και οι προσπάθειες διεμβολισμού που ως συνήθως γίνονταν από τα μικρότερα και νεότερα σχήματα πώς τα μεγαλύτερα, ίσως τώρα γίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλωστε έχουμε ήδη τα πρώτα δύο παράδειγμα.

Το πρώτο είναι ο διορισμός του Μάκη Χάρχαρου στη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Ο κ. Χάρχαρος τα τελευταία χρόνια βρισκόταν πάντα ακριβώς απέναντι από εκεί που ήταν ο Βασίλης Ζορμπάς. Το 2019 έπαιξε [και αυτός] καθοριστικό ρόλο στο να πάρει η Νέα Αρχή την τρίτη θέση στο ευνοϊκό τότε για αυτήν τοπίο. Πλέον όμως είναι μαζί με το Δήμαρχο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πληροφορία περί συνάντησης των κ.κ. Σταθοπούλου και Μυλωνάκη σε προγενέστερο χρόνο. Αυτή η συνάντηση σύμφωνα με διαφορετικές πηγές είχε λάβει χώρα με πρωτοβουλία του πρώτου, ήταν αρκετά γενναιόδωρη ως προς τη χρονική κατανομή της σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας αλλά απορρίφθηκε από τον δεύτερο. Επίσης πρόσφατα είδαμε δημοτική σύμβουλο του κ. Σταθοπούλου να αναρτά κείμενο που αφορούσε στην κοπή της πίτας του τοπικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί της ουσίας λέει το εξής: «Ε παιδιά, όσοι είστε ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει μόνο ο Μυλωνάκης, είμαστε κι εμείς εδώ και μπορούμε να σας εκπροσωπήσουμε».

Εν ολίγοις ορισμένοι σχηματισμοί τόσο λόγω πραγματικότητας όσο και πιθανόν προσπαθειών - στρατηγικής των μεγαλύτερων παρατάξεων της πόλης ενδέχεται να πορευτούν το επόμενο διάστημα μέσα σε ένα πιεστικό πλαίσιο.

Νεότερη Παλαιότερη